Svet

Trump v zadnjem soočenju razkrinkal Bidna!

Ponoči smo lahko spremljali drugo in zadnjo predsedniško debato med izzivalcem Joejem Bidnom in predsednikom Donaldom Trumpom. Večina analitikov se strinja, da je bila druga debata veliko bolj civilizirana, čeprav je tudi tokrat voditeljica debate skušala pomagati Bidnu z nenehnim prekinjanjem predsednika Trumpa.

Kot po prvi debati se bo tudi tokrat našel cel kup analitikov, ki bodo debato skušali osvetliti z večih zornih kotov, od ocenjevanja argumentov, verbalnega odziva, pa vse do manir, izkazanih v debati, katerih pomanjkanje se pogosto očita Donaldu Trumpu. Analitik Russia TodayNebojša Malić, je včerajšnjo debato videl kot vodo na mlin Trumpu, saj naj bi Joe Biden po njegovo s tem, ko se je odprl, storil celo vrsto napak.

 

Prvo napako, ki jo je Biden storil v debati, Malić vidi v tem, da je Trumpa kritiziral zaradi domnevno slabih ukrepov proti epidemiji – enako kot celotna demokratska stranka, ki ga je krivila za vsako smrt. Ko bi moral predlagati alternativne ukrepe, pa je Biden ostal “suh in bos”, saj z izjemo predloga, da se v alternative zmeče ogromno davkoplačevalskega denarja in da se sugestije glede vedenja spremenijo v ukrepe, ni predlagal ničesar novega. Predlagal je to, kar Trumpova administracija že počne.

Bidnovo priseljevanje

Ko je debata zašla k priseljevanju, je Biden zagovarjal natanko tisto, na čemer je Trump kandidiral leta 2016. Dejal je namreč, da bo v prve pol leta njegovega predsednikovanja vstop v državo dovoljen 11 miljonom priseljencev. Ko ga je Trump napadel glede sodelovanja pri “Crime Billu” iz leta 1994, se je Biden skušal izvleči s čustvenim argumentom in samokomplimentiranjem o nizkih kaznih.

Podnebne spremembe

Joe Biden je seveda zagovornik trditve, da človek vpliva na globalno segrevanje in da to mora spremeniti s prehodom od fosilnih goriv k zelenim energijam, toda medtem ko je na začetku debate o podnebju še bil nekoliko sramežljiv in se je Trump norčeval iz njegovega načrta ustvarjanja novih delovnih mest z omenjenim prehodom, je na koncu eksplicitno trdil, da bo, če postane predsednik izvedel ta prehod iz nafte na zeleno energijo.

 

Trumpa ne napadeš ad personam

Po Malićevo pa je najverjetneje največjo napako storil, ko je skušal debato dobiti z napadom na osebo Donalda Trumpa, napad pa je seveda bil orkestriran s puhlicami in polresnicami osrednjih medijev. S tem je dal Trumpu priložnost, da načne temo Bidnovega sina in njegovih sumljivih poslov s tujino, ki so jih osrednji mediji v zadnjih dneh z veliko težavo potiskali na robove svojih zadnjih strani, Biden pa se je odzval s hipotezo, da je za vse kriva Rusija.

 

Američani ne marajo Obamizma

Malić svojo analizo zaključuje s spoznanjem, da ne Biden ne demokratska stranka ne razumeta situacije, s tem ko Biden skuša jahati val obamizma, ideje nadaljevanja tam, kjer je Barack Obama končal, kakor bi ne po tem Američani izvolili republikanskega kongresa in kakor bi iz nič ne prišel Donald Trump in premagal dve veliki ameriški predsedniški dinastiji, ki sta se združili v kampanji proti njemu – s čimer so Američani pokazali, da Obame več ne želijo. Kar je Trump v zadnji debati storil je, da je uporabil svoje močne točke: iz Bidna je izvabil izjave, v kaj resnično verjame in kako resnično čuti. In ga volivcu razgalil na pladnju.

Aleš Ernecl

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button