Informer
Spletni posrednik informacij

Tanja Fajon dobila poziv Evropske judovske zveze glede ukrade vile

Bilo bi primerno, pravično in moralno, da zgodovinske napake popravite!

0

Evropska judovska zveza je v pismu predsednici stranke SD Tanje Fajon pisala, da bi bilo primerno, pravično in moralno, da se popravi zgodovinske napake in se ukradeno vilo v holokavstu ubitega Feliksa Moskoviča vrne slovenski judovski skupnosti kot del poravnave o nasledstvu premoženja brez dediča.

Po tistem, ko je predsednica SD Tanja Fajon preko svojih političnih zvez na Balkanu pomagala ustvariti in razširiti afero o neobstoječem dokumentu, jo je doletel pravi bumerang efekt oziroma božja kazen.

Včeraj je v javnosti odjeknilo pismo Evropske judovske zveze, pod katero je podpisan predsednik Menachem Margolin, in v katerem spomni predsednico naslednikov komunistov glede statusa ukradene vile na Levstikovi 15, kjer imajo sedež Socialni demokrati. Spomnimo, da so problem izpostavili tudi v poročilu ameriškega State Departmenta o Sloveniji, vendar so ga mediji namerno spregledali.

Bo stranka SD vrnila vilo judovski skupnosti?

Kot je znano, je vila nekoč pripadala judovskemu trgovcu Feliksu Moskoviču, vendar so njega in njegovo družino odpeljali v koncentracijska taborišča, kjer so umrli z milijoni drugih Judov. Po njihovi smrti je bila posest prodana pod vprašljivimi pogoji, nacionalizirana, nato pa jo je uporabljala komunistična stranka v nekdanji Jugoslaviji.

moskovic

Vila Moskovič, sedež stranke Socialnih demokratov. (foto: Nova24TV).

Evropska judovska skupnost v pismu izpostavlja, da so v preteklosti že potekali pogovori o prenosu lastnine Feliksa Moskoviča slovenski judovski skupnosti kot del poravnave o nasledstvu premoženja brez dediča. “Verjamemo, da bi bilo primerno, pravično in moralno, glede na zgodovinske napake. Iskreno upamo da boste vi in vaša stranka prepoznali simbolično in čustveno nesprejemljivost statusa quo in boste delovali v smeri, da bi to spremenili,” so še pozvali predsednico SD.

eja

Sara Kovač

Izvor/Avtor Nova24.si
Objavite komentar