Svet

Sorosevi tožilci v Ameriki krivi za razmah kriminala

Boston, Chicago, Dallas, Philadelphia in San Francisco so ameriška mesta obsojena na tožilce, ki so svojim volivcem obljubili, da določenih zločinov ne bodo preganjali na sodiščih.

 

So tudi mesta katerih kampanje za izvolitev na mesto tožilcev je preko tako imenovanih super PAC-ov podprl judovski milijarder George Soros. Pričakovano, mehak pristop do kriminalcev ni znižal stopnje zločina, temveč sprožil renesanso kriminala.

Levičarski tožilci so po ugotovitvah Daily Caller News Foundation odgovorni za porast kriminala v ameriških mestih. Za njimi pogosto, a ne vedno stojijo tudi politične organizacije, ki jih financira ljubitelj odprte družbe, milijarder George SorosNew York Times je Sorosa celo označil za pionirja, kar se tiče nastavljanja novih, kriminalu bolj prijaznih tožilcev.

 

Državna tožilka v Illinoisu, Kimberly Foxx je prišla na svoj položaj leta 2017 s pomočjo Super PACa, v katerega je Soros vložil več kot 400 tisoč dolarjev. Ena od obljub Foxxove preden je bila izvoljena, je bila tudi opustitev pregona za “majhne zločine” kakršni so kršitev policijske ure in motenje javnega miru.

 

Ravno tako je prenehala s pregonom lopovov razen v primeru, da so imeli že prej več kot deset obsodb ali pa so ukradli za več kot tisoč dolarjev robe. Lastniki malih trgovin so decembra 2019 Foxxovo okrivili za serijo tatvin, ki so se dogajale v njihovih trgovinah. Odkar je prišla v pisarno pred tremi leti je v primerjavi s svojo predhodnico Anito Alvarez opustila kar 30 odstotkov vseh primerov. Po vsem sodeč bo za svoje nedelo pri preganjanju kriminal nagrajena z vsaj še enim mandatom v mestu, ki je že celo stoletje v rokah Demokratov.

 

Lopov je mislil, da ga ne bodo preganjali


Nič bolje ne kaže okrožni tožilki Rachael Rollins v Massachusettsu, ki pokriva tudi mesto Boston. Ta je svojim volivcem leta 2018 obljubila, da med drugim ne bo preganjala vdora na tujo posest, uničevanje tuje lastnine, ter kraje pod 250 dolarji.

Boston Herald je maja 2019 poročal, da je bil ropar presenečen, ko so ga aretirali zaradi kraje stvari v vrednosti več kot sto dolarjev, saj se ni zavedal, da ni več v okrožju Suffolk, temveč v okrožju Norfolk, kjer tožlci za razliko od Rollinsove, še vedno preganjajo kriminalce. To je dejansko tudi povedal medtem, ko so mu jemali prstne odtise. Rollinsova je svojo odločitev, da ne preganja kriminalcev branila.

 

Sorosov super PAC je v izvolitev filadelfijskega okrožnega tožilca Larryja Krasnerja vložil vrtoglavih 1,45 milijonov dolarjev. Krasner je vokalen zagovornik mehkega pristopa do zločincev. Višje kazni, po njegovem mnenju ne zaležejo. Iz tega razloga je velik del primerov povezanih z orožjem raje kot, da bi jih preganja preusmeril v “rehabilitacijske programe”. Še posebej rad ne preganja nelegalne imetnike orožja. Da je v njegovem času število umorov poskočilo za 30 odstotkov v primerjavi z letom 2019, je po Krasnerjevem mnenju kriva revščina. Ravno tako je Krasner tarča kritik, da je dopustil preprodajo mamil, s tem ko ni preganjal mamilašev.

 

Mehak pristop pomeni več kriminala


Okrožni tožilec v San Franciscu Chesa Boudin pa je razred zase. Sin članov levičarske teroristične organizacije Weather Underground je nehal s pregonom prostitucije, javnega uriniranja, blokiranja pločnika in drugih. Po njegovem mnenju je to pot do “dekriminalizacije revščine in brezdomstva.” Ravno tako je zahteval prenehanje dodatnega bremenjenja obtožnic s povezavami z znanimi tolpami. Ravno tako je nehal s pregonom preprodaje prepovedanih substanc. Da se je tudi v San Franciscu nenadoma povečalo število umorov, je zgolj naključje. Število umorov se je povečalo za 25 odstotkov, število kraj motornih vozil za 31 odstotke, število vlomov za 42 odstotke in število 45 odstotkov, kažejo podatki policije v San Franciscu.

Zadnji pa je Dallasov okrožni tožilec John Creuzot, ki je bil izvoljen v 2019 izvoljen s pomočjo Sorosovega denarja, s čimer se tudi sam ponaša. Creuzot je že aprila lani napovedal, da bo preneha s pregonom tatvin osebnih predmetov v vrednosti manj od 750 dolarjev. Število umorov je pod Creuzotovo taktirko doseglo najvišjo stopnjo v zadnjem desetletju. Glede na to, da je opustil kar 20 odstotkov vseh primerov kaznivih dejanj več kot njegovi predhodniki, ima pa tudi veliko nižjo stopnjo doseženih obsodb za nasilne in resne zločine, taki rezultati ne presenečajo.

 

 

Ivan Šokić/Nova24tv.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button