Politika

Šokantno promoviranje groženj: Večinski mediji so prave tovarne sovraštva!

Vloga medijev v času epidemije je še posebej pomembna, saj je nujno, da se ljudi ažurno seznanja z aktualnimi podatki, ukrepi in stališči stroke. Ključno je namreč pozivati ljudi, da spoštujejo ukrepe, ki so bili sprejeti z roko v roki z zdravstveno stroko. Osrednji mediji, predvsem javna RTV in POP TV, pa epidemijo izrabljajo za politični boj proti vladi, ki jim ni niti najmanj povšeči.

 

V ospredju je tako izrazito nenaklonjeno poročanje proti vladi, ki ga niti ne skrivajo več. Razbohotene grožnje po medijih so poleg načrtne uredniške politike posledica neodzivnosti organov pregona.

Odkar je vlada nastopila s svojim mandatom lahko opazujemo, kako mediji v veliki meri odsevajo politične delitve in nastopajo kot del političnih spopadov. Namesto, da bi z informiranjem poskušali preprečiti širjenje virusa, so v ospredje raje postavili politične igrice kot pa vprašanje javnega zdravstva in soočanja z epidemijo. Enkrat je namreč na tapeti ta član vlade, drugi dan drugi, medtem ko se na drugi strani promovira šov KUL brez kakršnekoli kritike. Gre namreč le za poskus, kako priti nazaj na oblast, pri tema pa niti epidemija ni tista, ki predstavlja oviro.

 

Čemu javna RTV Slovenija ne zmore uravnoteženega poročanja je povsem jasno. Spomnimo se, kako so novinarji RTV Slovenija so na seji programskega sveta maja 2016 protestirali s sovražnimi transparenti, na katerih je med drugim pisalo “Smrt janšizmu, svoboda narodu”. Transparent z napisom “Pazi, grizemo!” sta nosili Mojca Pašek Šetinc in Eugenija Carl. Na seji programskega sveta pa se je prešerno smejala Tatjana Pirc, v prvi vrsti sta sedela Ljerka Bizilj in tedanji direktor Radia Slovenij Miha Lampreht. Za Ljerko Bizilj je stala Helena Milinković, ki je prav tako znana po svojem levičarskem aktivizmu in podpori (Združeni) Levici. Na konferenci pa sta bili prisotni tudi Miša Molk in Ines Kočar.

Foto: Družbena omrežja

Gre za tiste novinarje, ki se imajo za slovenske “varuhe”, ki naj bi bdeli nad politiko, vendar pa svojo dolžnost zlorabljajo samo, ko gre za boj proti desnici. Medtem pa se na drugi strani brez težav krade iz državnih podjetij, bank, pere denar, si prilaščajo koruptivne posle kot so TEŠ 6 itd. Seveda ne čudi, da so se na družabnih omrežjih pojavili tudi zapisi nekaterih novinarjev, ki so dali vedeti, kako sredi epidemije podpirajo proteste, ker so le ti usmerjeni proti vladi Janeza Janše. Novinarka Pašek Šetinc je na primer pod posnetek enega izmed protestov zapisala: “Nujno je treba kolesarski upor ponovit”. V galeriji slik se je na portalu MMC med drugim pojavila slika z napisom “smrt janšizmu”, kot da bi bilo to nekaj normalnega.

 

Portal Beograd24 je zasledil dogajanje v Sloveniji in se oglasil:

Tovarne sovraštva
Čeprav v Sloveniji velja Kazenski zakonik, ki v 297. členu jasno govori o kaznivem dejanju v primeru vzpodbujanja ali razpihovanja sovraštva, ki temelji na političnem prepričanju, to osrednjih medijev očitno ne moti preveč. Ne zmenijo se niti za 3. odstavek istega zakona, ki navaja: “Če je dejanje iz prejšnjih odstavkov storjeno z objavo v sredstvih javnega obveščanja ali na spletnih straneh se s kaznijo iz prvega ali drugega odstavka tega člena  kaznuje tudi odgovorni urednik oziroma tisti, ki ga je nadomeščal, razen če je šlo za prenos oddaje v živo, ki ga ni mogel preprečiti ali za objavo na spletnih straneh, ki uporabnikom omogočajo objave vsebin v dejanskem času oziroma brez predhodnega nadzora.”

Foto: Družbena omrežja

Spodbuja se primitivizem najhujše oblike
Mladina se navkljub veljavni zakonodaji primarno ukvarja z Janšo, skoraj namreč ni izdaje, da ga ne bi enkrat upodobili v tej, drugič v drugi negativni podobi (upodobili so ga celo v obliki Hitlerja). Radio Študent, ki goji radikalno levičarska prepričanja, je preko Twitterja javno zagrozil s smrtjo. Pod objavo Vlade Republike Slovenije je namreč zapisal: “Smrt janšizmu!”. Ker so osrednji mediji izrazito nenaklonjeni vladi, gredo ti celo tako daleč, da dopuščajo sovražno komentiranje. “Janeza Janšo je treba javno zaklati kot prašiča, druge rešitve ni“, se je glasil sovražni komentar na portalu 24ur pod novico, kjer se je na podlagi lažnih informacij nevladne organizacije, Slovenijo prikazovalo v slabi luči.

Foto: Družbena omrežja

Namesto, da bi osrednji mediji, še posebej javna televizija, javno nastopili proti nezakonitemu ravnanju, so tega iz tedna v teden celo promovirali. Z izrazito negativnim poročanjem glede dela vlade so prispevali k nespoštovanju ukrepov, kar pa na koncu dneva najbolj škodi družbi kot celoti. Žalostno je, da se je s takimi objavami spodbujalo sovražni govor, ki ga zagotovo ne bi tolerirali, če bi bila na oblasti druga vlada. Toliko o enakih merilih.

Sara Kovač

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button