Slovenija

Slovenija na 1. mestu po deležu oseb v EU, ki so prejele dva odmerka cepiva proti covid-19!

Na ameriški univerzi Johnsa Hopkinsa so objavili izredno spodbuden podatek, ki govori o tem, da je Slovenija s 0,9-odstotnim deležem cepljenih z dvema odmerkoma, uvrščena na prvem mestu v Evropski uniji.

 

S tem je dosegla celo boljši rezultat od Velike Britanije, kjer je bilo doslej z dvema odmerkoma cepljenih 0,71 odstotka ljudi. Vendar pa Slovenija zaostaja za Izraelom, Združenimi Arabskimi Emirati, Islandijo in ZDA. 

Podatke o tem, da je Slovenija na prvem mestu po deležu oseb, ki so bile v EU že dvakrat cepljene, kar znaša 0,9 odstotka ljudi, je ameriška univerza Johnsa Hopkinsa objavila v četrtek. Na to je danes opozoril poslanec v Evropskem parlamentu iz vrst Evropske ljudske stranke oziroma EPP, po imenu Peter Liese, sicer član parlamentarnega odbora za javno zdravje, poroča STA.

Tovrstno povprečje na ravni EU znaša zgolj 0,29 odstotka prebivalcev, medtem ko je na svetovni ravni ta odstotek še nižji in znaša 0,1 odstotka. Na območju EU pa se za Slovenijo nahajajo: Italija, kjer je 0,64 odstotka dvakrat cepljenih, Danska, kjer je 0,63 odstotka dvakrat cepljenih, Litva, kjer ta odstotek znaša 0,56 in Nemčija z 0,5 odstotka. Daleč pred vsemi v svetovnem merilu pa se nahaja Izrael z 18,28 odstotka ljudi, ki so že prejeli dva odmerka cepiva.

Slovenija je šesta najbolj uspešna država po številu odmerkov cepiva na milijon prebivalcev. (Foto: twitter)

Vendar pa je Izrael težko primerjati z državami EU, saj je bila pogodba te države povsem neprimerljiva s pogodbami, ki jih je s proizvajalci cepiv sklenila EU. Izraelu sledijo Združeni arabski emirati, kjer je 2,59 odstotka cepljenih z dvema odmerkoma, na tretjem mestu je Islandija z 1,36 odstotka cepljenih in na četrtem mestu ZDA, kjer je 1,3 odstotka cepljenih.

 

Dvom v uspešnost boja slovenske vlade z epidemijo je povsem odveč 

O uspešnosti poteka cepljenja v Sloveniji in posledično tudi boju z epidemijo, smo pisali že v začetku januarja letos. Dvomi na tem področju so povsem odveč, kar smo dokazali tudi z grafom spletne strani Our World in data kjer je jasno prikazano, da je Slovenija v svetovnem merilu šesta najbolj uspešna država, gledano na število dnevnih odmerkov cepiva na milijon prebivalcev. Slovenski zdravstveni sistem je torej uspešen v boju s covidom-19.

Domen Mezeg

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button