Informer
Spletni posrednik informacij

Se Ljubljančani držijo vladnega odloka?

0

Od danes naprej velja vladni odlok, ki v rdečih regijah tudi na prostem zapoveduje obvezno nošenje maske. Sprehodili smo se po prestolnici Slovenije in preverili, v kolikšni meri občani spoštujejo nova pravila.

Vlada je zaradi slabšanja epidemioloških razmer v državi na sredini seji sprejela več novih ukrepov za zajezitev širjenja okužb. Tako je od zdaj naprej med drugim omejeno gibanje prebivalstva med rdečimi in oranžnimi regijami, v rdečih regijah pa veljata popolna prepoved zbiranja ljudi in uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza na odprtih javnih krajih oziroma prostorih in v osebnih vozilih, če je v njem več oseb, ki ne živijo v istem gospodinjstvu.

Ljubljančani v maskah

Med najhuje prizadetimi občinami po številu okužb je ravno Ljubljana. Kot je včeraj na novinarski konferenci pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant, so številke na novo okuženih izjemno visoke.

Z željo po zajezitvi širjenja okužb so se zato odločili za odlok o obveznem nošenju zaščitnih mask. “Preprost in učinkovit ukrep je nošenje maske, zato je v odloku zapisana nošnja mask tudi na prostem,” je pojasnila. Kot je še dejala, je uporaba maske smiselna tudi pri samostojni dejavnosti na prostem. “Kapljice, aerosoli ostajajo v zraku, okoli nas je oblak. Če tega ne želimo deliti z ljudmi, ki se nahajajo v istem prostoru ali tja pridejo takoj za nami, nosimo maske,” je bila jasna.

79f77da0c76bda3c0397 ljubljana maske
Foto: PlanetTV
9a5492484f668e67f68d ljubljana maske
Foto: PlanetTV
0be247a81337eb43bc79 ljubljana maske
Foto: PlanetTV

Danes smo se tako sprehodili po ljubljanskih ulicah in preverili, v kolikšni meri njeni prebivalci upoštevajo nov vladni odlok.

Da so maske trenutno najboljša zaščita pred virusom meni tudi infektolog Tomaž Vovko s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Kot je pojasnil na današnji novinarski konferenci, je težava virusa, ki povzroča bolezen covid-19 to, da je največja kužnost ravno dva do tri dni preden se pokažejo simptomi. “Velik delež ljudi, ki kuži naprej se počuti popolnoma zdravo,” je dejal in pojasnil, da lahko pri srečevanju z drugimi s svojimi izločki dihal, virus prenašamo naprej.

Kot je povedal, so študije v ZDA pokazale, da ko so v določenih tovarnah sprejeli ukrep o obvezni uporabi mask, je večina zaposlenih, ki se je z virusom okužila, imela zelo blago okužbo oziroma so bili praktično brez simptomov. “Z nošnjo mask dejansko prenašamo manj virusa naprej in tudi manj virusa dobimo sami,” je med drugim še povedal Vovko.

Sicer pa v redno načrtovanih t. i. krompirjevih počitnicah bo vlada ponovno presodila, ali bo treba ukrepe sprostiti ali zaostriti, torej kako bo treba ukrepati v prihodnje. Kot je v preteklih dneh na novinarski konferenci dejal predsednik vlade Janez Janša, računajo na to, da bo 14-dnevni premor omogočil, da se situacija stabilizira in se trendi vsaj delno obrnejo navzdol.

Objavite komentar