Slovenija

Premier Janša v Bruslju aktivno v pogovorih z državniki za interese Slovenije

Vse od petka, 17. julija 2020 v Bruslju potekajo trda pogajanja o svežnju za obnovo Evropske unije po pandemiji v višini 1074 milijard evrov.

 

Ravno tako pa je tu tudi edinstvena prilika, kjer lahko voditelji držav članic EU najdejo čas za druženje, izmenjavo mnenj ter deljenje izkušenj. “Dolga tretja noč. Nekoliko bliže dogovoru. Nekoliko manj solidarnosti. Še vedno rabati,” je slovenski premier Janez Janša tvitnil neposredno po pogajanjih. 

Voditelji članic EU tudi po treh dneh in še eni neprespani noči niso dosegli dogovora o svežnju za obnovo. Pogajanja naj bi se nadaljevala v ponedeljek ob 16. uri. Po poročanju STA se pričakuje nov pogajalski predlog, po nedeljskih nočnih hudih bojih, pa naj bi bilo vzdušje tokrat bolj pozitivno. Kot smo na Nova24TV poročali že v nedeljo, se je izkazalo, da je sklicevanje na “vladavino prava” kot kamen spotike samo izgovor. Kot so zapisali pri STA, “največja ovira na poti do kompromisa naj bi bilo vztrajanje Nizozemske in Avstrije pri tolikšnem zmanjšanju nepovratnih sredstev v skladu za okrevanje, ki za večino preostalih članic ni sprejemljivo.”

 

Michel naj bi danes ob 16. uri predstavil nov predlog, ki vsebuje 390 milijard evrov nepovratnih sredstev, kar je vsekakor zmaga varčne četverice, ki jo tvorijo Nizozemska, Danska, Švedska in Avstrija ob podpori Finske. Prvotni predlog je vseboval pol bilijona nepovratnih sredstev in 250 milijard posojil. Francoski predsednik Emmanuel Macron je po neuradnih navedbah obnašanje varčne četverice primerjal z obnašanjem nekdanjega britanskega premierja Davida Camerona pred brexitom.

 

Janša od začetka pogajanj aktivno v pogovorih z drugimi voditelji držav

Začenjamo s sliko premiera Janeza Janše v družbi češkega premiera Andreja Babiša ob prihodu na pogajanja v Bruselj 17. julija 2020. Oba voditelja držav sta bila vidno dobro razpoložena in nasmejana.

Slovenski premier Janez Janša in češki premier Andrej Babiš. (Foto: Svet EU)

Sledilo je druženje voditeljev držav članic EU. Premiera Janšo je bilo moč videti v družbi slovaškega premiera Igorja Matoviča in romunskega predsednika Klausa Iohannisa. Janša in Iohannis sta se kasneje menila tudi na štiri oči.

Premier Janez Janša, slovaški premier Igor Matovič in romunski premier Klaus Iohannis. (Foto: Svet EU)

Navkljub osebnim razhajanjem je bil Janša v stiku tudi z luksemburškim premierom Xavierom Bettelom.

Premier Janez Janša in luksemburški premier Xavier Bettel. (Foto: Svet EU)

Janša je ravno tako spregovoril z irskim premierjem Michealom Martinom in hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem.

Slovenski premier Janez Janša in avstrijski premier Sebastian Kurz. (Foto: Svet EU)

Janša je ravno tako bil v stiku tudi z avstrijskim premierjem Sebastianom Kurzom.

Premier Janša podrobneje z romunskim predsednikom Iohannisom. (Foto: Svet EU)

Na okrogli mizi v soboto, 18. julija 2020 so fotografi ujeli Janšo v družbi madžarskega premiera Viktorja Orbana, romunskega premiera Iohannisa ter slovaškega premiera Matoviča.

Janša, Orban, Iohannis ter Matovič. (Foto: Svet EU)

Iz videnega je zaznati, da je za Slovenijo poudarek na krepitvi vezi z državami, ki so del Pobude treh morij.

Charles Michel, Jeppe Tranholm Mikkelsen, Andrej Plenković, Klaus Iohannis, Boyko Borissov, Robert Abela, Janez Janša. (Foto: Svet EU)

V nedeljo, 19. julija 2020 so se nadaljevala pogajanja. Za mizo s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom so bili zbrani generalni sekretar Sveta Evrope Jeppe Tranholm-Mikkelsen, hrvaški premier Plenković, romunski predsednik Iohannis, bolgarski premier Boyko Borissov, malteški premier Robert Abela in slovenski premier Janša.

Hrvaški premier Andrej Plenković in slovenski premier Janez Janša. (Foto: Svet EU)

Tretji dan pogajanj v Bruslju je potekalo tudi bilateralno srečanje slovenskega in hrvaškega premierja. Pogajanja okoli paketa za obnovo po pandemiji koronavirusa se nadaljujejo, dobra stvar za Slovenijo pa je, da je po katastrofi z Marjanom Šarcem, Janša dejansko v stiku z voditelji drugih držav EU. Mogoče z vsemi ni v najboljših odnosih, mogoče se z vsemi ne strinja, a edini način, kako doseči soglasje in preseči razlike, je s komunikacijo.

Ivan Šokić /Nova24tv.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button