Politika

Predsednik vlade zaradi podpore Trumpu postal tarča domačih in tujih ekstremistov!

Medtem, ko so oči celotnega sveta uprte v razplet ameriških volitev, kjer rezultate pričakujeta aktualni ameriški predsednik Donald Trump in demokratski kandidat Joe Biden, se zdi, da na strani levičarjev doma in v tujini vlada velika panika. To dodatno dokazuje primer predsednika vlade Janeza Janše, ki je postal tarča ekstremistov potem, ko je ta dal jasno vedeti, da podpira Trumpa.

Nad premierja Janeza Janšo so se spravili tako domači, kot tuji ekstremisti. Eden izmed tujih skrajnežev ga je žaljivo označil za nacista in mu v poduk dejal, da naj utihne, eden izmed domačih ekstremistov pa je izpostavil prepričanje, da s tem, ko podpira Donalda Trumpa, pravzaprav dokazuje, da je oboževalec fašistov?!

 

V civiliziranem svetu je sicer običajno, da si politiki med seboj izmenjujejo podporo, enako je Janša podprl Trumpa, zaradi česar se je znašel na tnalu skrajnežev. 23. oktobra je zapisal naslednje: “Spoštujemo težko in tragično življenjsko zgodbo predsedniškega kandidata Joa Bidna in nekaj njegovih političnih dosežkov. Vendar če bo ta izvoljen danes, bo predstavljal enega najšibkejših predsednikov v zgodovini,” je izpostavil in podal prepričanje, da Trump predstavlja precej boljšo izbiro, namreč svoboden svet po njegovih besedah dandanes bolj kot kadarkoli prej potrebuje močnega ameriškega predsednika. “Dajmo, zmagaj Trump!,” je bil jasen.

Toda sodeč po odzivih je očitno ujezil mnoge levičarje, ki si nadvse želijo, da se Trump poslovi. Kljub temu, da celo poznavalec ameriške politike in profesor na FDV Bogomil Ferfila poudarja, da takšna podpora neke drame ne predstavlja, namreč povsem običajno je da se sorodne stranke podpirajo, očitno nekateri tega ne dojamejo ali pa ne želijo dojeti. Janša se je sicer na nestrpne odzive že odzval in zapisal naslednje: Nič bolj ne razjezi kaviar levičarja, kot novica, da bo Trump še 4 leta predsednik ZDA. Ker so zanj večinoma glasovali tisti, ki živijo od lastnega dela in truda, ne glede na barvo kože ali veroizpoved.”

Ko si drzneš razmišljati drugače, postaneš fašist, nacist
Takšno sovraštvo je seveda tudi posledica poročanja mainstream domačih in tujih medijev, ki so tekom poročanja v času Trumpovega predsedovanja očitno zadržano poročali o njegovih dosežkih, velikokrat so ga namreč predvsem predstavljali v negativni luči. Vse skupaj pa niti ne čudi glede na to, da ameriški mediji v večini naklonjeni levici, nič drugače pa seveda tudi ni pri nas. Histerični izpadi pripadnice levice, kot smo mu bili na primer priča v Pensilvaniji, skrajne levičarske skupine na washingtonskih ulicah, katerih namen je ustvarjati nerede, če Donald Trump zmaga, odražajo resnično kulturo tistih, ki se imajo za demokratične in strpne. Nič drugače pa seveda ni tudi pri nas, saj tarča postaneš nemudoma, ko si drzneš razmišljati drugače kot večina. Označijo te za fašista, nacista, rasista itd., vse si, samo človek ne.

 

V demokratični družbi ima seveda vsakdo pravico, da izrazi svoje lastno mnenje, a vendarle na kultiviran način. Sovražni govor ne bi smel imeti prostora v naši družbi in to ne glede na politično usmerjenost ali katero koli drugo okoliščino. Bodo takšen način žaljivega zmerjanja Janše za fašista in nacista obsodili tudi tisti, ki se imajo za najbolj strpne in pravične, ali pa bodo zopet pogledali stran in se delali, saj je proti določenim dovoljeno prav vse?

Nina Žoher

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button