Svet

Pozor, od danes na Hrvaškem v veljavi novi ukrepi

V petek in soboto trimestne številke novih okužb, včeraj so zabeležili 50 primerov.

 

Hrvaška je zaradi povečanega števila obolelih za covid-19 poostrila varnostne ukrepe. V petek in soboto so na Hrvaškem namreč zabeležili trimestno številko novih okužb – v petek 116, v soboto 140, včeraj pa je bilo odkritih 50 novih primerov. V trgovinah obvezne maske Od danes naprej je obvezno nošenje mask v trgovinah, maske morajo uporabljati tudi zaposleni v lokalih in restavracijah. Maske so obvezne tudi v javnem prevozu in drugih zaprtih prostorih, kot so bolnišnice in zdravstveni domovi. Maske so obvezne povsod tam, kjer se v zaprtih prostorih giblje večje število ljudi.

Po novem je dovoljeno zbiranje do 100 oseb, v primeru večjega števila pa veljajo posebna pravila, upoštevanje katerih bo nadzorovala civilna zaščita in policija.

Strožji ukrepi na meji Hrvaška je poostrila tudi ukrepe na mejah, kar pomeni, da je za vstop v Hrvaško iz dežel nečlanic Evropske unije potreben negativni test na koronavirus, ki ne sme biti starejši od dveh dni oz. obvezna 14-dnevna karantena. Hrvaški mediji poročajo, da so na hrvaško mejo prišli neinformirani srbski državljani, ki so se morali vrniti domov, kljub temu, da so imeli rezervirano nastanitev na Hrvaškem.  Večjega zapiranja za zdaj ne bo Hrvaški zdravstveni minister Vili Beroš je pozval hrvaške državljane, naj dosledno spoštujejo varnostne ukrepe, kot je nošenje mask, upoštevanje fizične distance ter umivanje in razkuževanje rok, da ne bodo potrebni strožji ukrepi. Poudaril je, da Hrvaška za zdaj ne namerava zapreti celotnega javnega življenja, kot je bilo to ob epidemiji spomladi, saj so izkušnje pokazale, da je z ukrepi mogoče vzdrževati dobro epidemiološko sliko.

 

 

zurnal24.si 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button