Slovenija

Potres v Mariboru zbudil prebivalce

V ponedeljek zvečer je območje Maribora stresel potres z magnitudo 2,1, ki ga je čutilo več kot 1700 prebivalcev. Kljub zmerni jakosti so številni prebivalci poročali o glasnem poku in tresenju hiš. "Zabobnelo je kot eksplozija. Trajalo je le kakšno sekundo," je zapisal eden od prebivalcev Maribora.

V ponedeljek zvečer je območje Maribora stresel potres z magnitudo 2,1, ki ga je čutilo več kot 1700 prebivalcev. Kljub zmerni jakosti so številni prebivalci poročali o glasnem poku in tresenju hiš. “Zabobnelo je kot eksplozija. Trajalo je le kakšno sekundo,” je zapisal eden od prebivalcev Maribora.

Agencija RS za okolje je ocenila, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici. Kljub temu so številni uporabniki na aplikaciji Evropsko-mediteranskega seizmološkega centra delili svojo izkušnjo, pri čemer se večina strinja, da je bil potres kratek, a precej močan. Poročali so o tresenju hiš in glasnem bobnenju, ki je spominjalo na grmenje. Številni so potres primerjali z eksplozijo. “Zabobnelo je kot eksplozija,” je na primer zapisal eden od prebivalcev Maribora.

Ljudje so opisovali tudi pozibavanje hiš ter premikanje pohištva. Eden od prebivalcev območja je zapisal: “Kot da bi se kdo sosedu zaletel v hišo z avtomobilom. Treslo je dve sekundi.” Drugi prebivalec Maribora je dodal: “Bilo je grozljivo.”

Nadžarišče potresa se je nahajalo tri kilometre zahodno od Maribora, epicenter pa je bil na globini štirih kilometrov. Evropsko-mediteranski seizmološki center poroča, da naj bi se potres zgodil na globini dveh kilometrov.

Podatki o potresu so bili preverjeni s strani seizmologa, pri čemer je bila prvotna ocena magnitude potresa 2,2.

Spletno uredništvo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button