Politika

Poslanka Škrinjarjeva: Opozicijski četverček SD, LMŠ, SAB in Levica bi staršem odvzel možnost pri izbiri vrtca! VIDEO

Poslanka SDS Mojca Škrinjar je podala izjavo o opozicijskem predlogu zakona o vrtcih s katerim želijo v SD; Levici, SAB in LMŠ odvzeti pravico odločanja staršm in jih preko finančnega pritiska prisiliti, da otroke namesto v zasebni vrtec vpišejo v javni. Po predlogu leve opozicije bi namreč o financiranju zasebnih vrtcev odločale občine.

 

Tako bi lahko zasebnim vrtcem, v kolikor je v javnih dovolj mest za vse otroke, odrekli financiranje. Trenutno subvencija za vrtec pripada vsakemu otroku, po predlogu levičarjev bi pripadla mestnim občinam. V SDS so predlog označili za nesprejemljivega.

“Predlog zakona prinaša neučinkovite rešitve in tudi nepošten odnos,” je v uvodu o vloženem predlogu leve opozicije zakona o vrtcih povedala poslanka SDS Mojca Škrinjar“Zaradi tega predloga prosta mesta v javnih vrtcih ne bodo nič bolj zapolnjena.”

LMŠ, SD, SAB in Levica so namreč v zakonodajni postopek vložile novelo zakona o vrtcih s katero bi staršem odvzeli pravico izbire v kateri vrtec želijo poslati otroka. Po trenutni zakonodaji, subvencija za vrtec pripada otroku, po predlogu leve opozicije, bi izbira bila prepuščena občinam, ki bi lahko celo zavrnile financiranje zasebnega vrtca, če je v javnih vrtcih dovolj prostih mest za vse otroke, ki so vključeni v zasebni vrtec.

Škrinjarjeva je izpostavila, da “starši vpišejo otroke v zasebne vrtce zaradi alternativnih, drugačnih pedagoških in didaktičnih pristopov. Javni vrtci tako ne bodo imeli prav nič več zasedenih mest, bodo pa župani imeli več nezadovoljnih občanov.” Po mnenju Škrinjarjeve “alternativne pedagogike in didaktike bogatijo izobraževalni prostor,” zato se ji zdi primerno, da v njem tudi ostanejo.

Leva opozicija bi staršem vzela avtonomijo in prepustila odločanje o denarju občinam


Seveda je jasno, da gre za podoben problem, kot je že pri vprašanju o financiranju zasebnih šol. Tudi tam levičarji nasprotujejo financiranju z javnim denarjem, čeprav se v institucijah izvaja enak program predpisan s strani Ministrstva za izobraževanje. Pri SD poudarjajo, da se sami zavzemajo za večjo avtonomijo občin in več javnega, kakor je povedal poslanec SD Marko Koprivc“več kakovostnih javnih služb, kakovostnega javnega šolstva in zdravstva.” Z drugimi besedami, šli so v odpiranje ideoloških tem, ker je vsebine že davno zmanjkalo. Računajo na nabiranje poceni političnih pik, na račun nekaj zasebnih vrtcev, ki staršem, ki to želijo omogočajo drugačen, njim bližji pedagoški in didaktični pristop.

Novinarska konferenca poslanskih skupin SD, LMŠ, Levice in SAB o predlogu novele zakona o vrtcih, ki so ga vložili v zakonodajni postopek in se nanaša na spremembe glede obveznosti sofinanciranja zasebnih vrtcev s strani občin. Poslanec SD Marko Koprivc (foto: STA)

Po mnenju Škrinjarjeve “predlagana rešitev tudi ni poštena. V preteklem desetletju, ko je primanjkovalo mest v javnih vrtcih, so zasebniki s svojo ponudbo pomagali premagovati prostorsko krizo,” leva opozicija, pa bi jih zdaj potisnila v prepad. Namesto da bi se vprašali zakaj toliko staršev želi otroke v zasebnih vrtcih, prilagodili vsebino v javnih vrtcih in tako poskrbeli, da starši sami izberejo, v stari levičarski maniri vztrajajo, da oni izberejo v imenu staršev. Izbira pa je vedno ali po njihovo ali po denarnici. Škrinjarjeva je ob tem izpostavila, da leva opozicija rine zasebne vrtce v propad, če pa pride do ponovnega porasta rojstev, za kar si prizadeva trenutna vlada, potem pa morda ne bo nikogar, ki bi lahko reševal prostorsko krizo.

Neprimerno izrabljati otroke v politične namene


“Želela bi povedati tudi misel glede nedavnih protestov v zvezi z ukrepi za zamejitev virusa covid19. Zdi se nam izjemno neprimerno, da se otroke zlorablja za politične namene. Poleg tega pa tudi nevarno za same udeležence,” je poudarila Škrinjarjeva.

“Za konec še misel glede vpisa na fakultete: Dejstvo je, da je soglasje vlade smiselno, in da ima vlada moč odločati o številu mest in omejitvah, kajti gre za strateško vprašanje,” je povedala poslanka SDS. “Ne gre samo za področje izobraževanja, gre za področje zaposljivosti in tudi razvoja države. O tem mora celotna vlada, vsi resorji, dobro razmisliti. Zato je prav, da si je vlada vzela čas, da pregleda, ali je predlog, ki je dan, ustrezen.”

 

Ivan Šokić

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button