Politika

Poslanci sprejeli sklep: Tomaž Vesel naj odstopi s položaja predsednika računskega sodišča!

Kljub temu, da so včerajšnji Odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, kjer so razpravljali o ravnanju predsednika Računskega sodišča RS Tomaža Vesela, obstruirale opozicijske SD, LMŠ, SD, Levica in SAB, sta bila na koncu sprejeta dva sklepa.

 

Z enim izmed sprejetih sklepov Veselu predlagajo, naj ta zaradi opravljanja pridobitne dejavnosti pri FIFI odstopi s položaja predsednika računskega sodišča. Z drugim pa se predlaga KPK, da uvede postopek zaradi odvzema pooblastil namestniku predsednika računskega sodišča Jorgu K. Petroviču.

Poslanec Branko Grims, predsednik odbora, je ob zaključku razprave zatrdil, da je na podlagi razprave in predloženega gradiva jasno, da je utemeljena domneva glede dalj časa trajajoče nezdružljivosti funkcije predsednika računskega sodišča s pridobitno dejavnostjo v Mednarodni nogometni zvezi (FIFA).

 

Izglasovana sta bila naslednja dva predlagana sklepa: Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo predlaga predsedniku Računskega sodišča, da zaradi ugotovljene dalj časa trajajoče nezdružljivosti funkcije s pridobitno dejavnostjo v organizaciji FIFA, odstopi s položaja predsednika Računskega sodišča RS. Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo predlaga Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK), da glede odvzema pooblastil namestnika predsednika s strani predsednika Računskega sodišča RS uvede postopek na podlagi 13. člena Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

 

Mnenje zakonodajno-pravne službe ni zavezujoče


Ko so se poslanci odločili, da sejo odbora zapustijo, so se pri tem sklicevali na mnenje parlamentarne zakonodajno-pravne službe, ki zagovarja prepričanje, da odbor nima pristojnosti za obravnavo teme, ki se je znašla na dnevnem redu. Tina Heferle iz vrst LMŠ je po poročanju STA zatrdila, da bo v primeru nadaljevanja razprave prišlo do nezakonitega ravnanja, kršenja Poslovnika Državnega zbora, posredno pa do kršenja zakona in ustave. Z mnenjem Heferlejeve so se strinjali tudi SD, SAB in Levici, čeprav velja, da mnenje zakonodajno-pravne službe ni zavezujoče. Iz tega razloga je Grims tudi nadaljeval nujno sejo odbora, ki so jo sicer zahtevali v SDS, SMC in NSi.

Foto: STA

Vesel, ki se sooča z očitki na račun nezdružljivosti njegove funkcije predsednika računskega sodišča s funkcijo predsednika komisije za revizijo in skladnost pri FIFI, vztraja, da slovenskim davkoplačevalkam in davkoplačevalcem ter računskemu sodišču ni vzel niti centa. Ob tem navaja, da svojemu delu na Računskem sodišču RS namenja ves potreben čas. Ob tem spominja, da je sodišče v lanskem letu zaradi svojega dela prejelo državno odlikovanje za svoje delo. Vesel je poudaril, da je kot funkcionar vsako leto poročal KPK o vsakem povečanju premoženja nad 10 tisoč evrov in dodal, da bo KPK predložil vso potrebno gradivo.

 

Soglasja v fizični obliki ni


Po besedah predsednika KPK Roberta Šumija sedaj poteka pridobivanje potrebnega gradiva. Šumi poudarja, da dokumenta o soglasju, ki naj bi bilo pridobljeno v času njegovega predhodnika, na komisiji ni, je pa obljubil, da bodo še naprej pregledovali arhive. Odbor je sicer v ponedeljek sprejel sklep, s katerim KPK predlaga, da glede odvzema pooblastil namestniku računskega sodišča Jorgu K. Petroviču pri obravnavi osnutka revizijskega poročila o nakupih zaščitne opreme uvede postopek na podlagi 13. člena zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Vesel je sicer glede tega v zagovor zatrdil, da je to moral narediti, če je želel prispevati k ohranitvi avtoritete predsednika računskega sodišča. Kaj več glede tega ni želel povedati.

Image

Petrovič je poudaril, da so se revizije, ki so bile objavljene v zadnjih dveh letih, po navadi usklajevale v treh krogih. Dva dela je v tem konkretnem primeru predhodno prejel v branje, osnutek revizijskega poročila pa v četrtek, 19. decembra, v večernih urah. Ker so se v soboto pričeli pojavljati medijski zapisi, da je poročilo pri njem in da ga zadržuje, se je v ponedeljek sestal z Veselom in mu pojasnil, da je nujno, da se ne podrejajo pritisku in dodal, da zaradi tega ne namerava hiteti. Petrovič je povedal, da je imel namero, da vrhovni državni revizorki, ki je osnutek pripravila, poda pripombe, saj so bili namreč v prvem krogu usklajevanj. V torek, 22. decembra, je Vesel pripravil tiskovno konferenco, v večernih urah pa ga je obvestil, da namerava to revizijo prestaviti, ker enostavno ne more pristati na to, da si  vzamem dovolj časa za tisto, kar mora narediti.

Polnar: Računsko sodišče je neposredno vpleteno v aktualne politične boje
Robert Polnar iz poslanske skupine DeSUS je v razpravi povedal, da je sam povezal vsebino sestanka poslanske skupine in predsednika stranke Karla Erjavca in kasnejše izjave s strani Vesela. Tisto kar je pojasnjeval Vesel je bilo namreč po njegovih besedah “hudičevo podobno” tistemu, kar je navajal Erjavec. Polnar zagovarja prepričanje, da je računsko sodišče neposredno vpleteno v aktualne politične boje. Po besedah poslanke Anje Bah Žibert iz SDS je očitno šlo za željo po novem velikem poku, za katerega se nama nadeja, da je bil še pravočasno razkrinkan.

Robert Polnar je edini glasoval proti proračunu zaradi nesprejetja amandmaja SDS. (Foto: Nova24tv)

Foto: Nova24TV

Po besedah Vesela omenjena revizija po vsebini ni najzahtevnejša, okoliščine, v katerih se ta izvaja pa po njegovem prepričanju kažejo na to, da obstaja “poseben trud, da se vsak procesni korak, vsak možen element, ki bi se pojavil pri izvajanju te revizije, računskemu sodišču oteži, kolikor se da”. Vesel je v ponedeljek zatrdil, da čaka na sestanek z vlado potem, ko je ta oziroma so drugi revidiranci  pooblastili eno od odvetniških družb. Pravi, da so prejeli zahtevo za izločitev vrhovne državne revizorke, očita se ji nepristojnost, saj ta pokriva druga področja. Vesel je že povedal, da se s tem ne strinja.

Nina Žoher

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button