Svet

Policistu pokazal sredinec in dobil več kot 93.000 evrov odškodnine

Policija v Vermontu je nedavno plačala več kot 93.000 evrov odškodnine Gregoryju Bombardu, potem ko je bil aretiran februarja 2018 zaradi geste s sredincem proti policistu. Bombard je kasneje vložil tožbo zaradi kršenja svobode govora. Incident je zabeležila policijska kamera v vozilu, ko je policist ustavil Bombarda, rekoč: "Ustavil sem vas, ker ste mi pokazali sredinec." Bombard je to zanikal, trdil je, da je bil policist preveč občutljiv.

Policija v Vermontu je nedavno plačala več kot 93.000 evrov odškodnine Gregoryju Bombardu, potem ko je bil aretiran februarja 2018 zaradi geste s sredincem proti policistu. Bombard je kasneje vložil tožbo zaradi kršenja svobode govora. Incident je zabeležila policijska kamera v vozilu, ko je policist ustavil Bombarda, rekoč: “Ustavil sem vas, ker ste mi pokazali sredinec.” Bombard je to zanikal, trdil je, da je bil policist preveč občutljiv.

Policist je odgovoril: “Nisem občutljiv. V dvanajstih letih še nikogar nisem ustavil zaradi iztegnjenega sredinca.” Kljub temu je Bombard ponovno iztegnil sredinec in grdo ozmerjal policista, zaradi česar je bil ponovno ustavljen, aretiran ter priveden v pripor, kjer je ostal le eno uro, saj ni bilo podlage za pregon.

“To, da nekdo preklinja policista, ni kaznivo dejanje. Policistova neznanje zakona ne sme biti izgovor za aretacijo državljana, ki je izražal svojo pravico do svobode govora,” je poudaril eden od odvetnikov v postopku.

Gregory Bombard je bil zadovoljen s poravnavo, ki mu omogoča pokritje stroškov odvetnika in še več: “Upam, da bo ta izkušnja spodbudila državno policijo k boljšemu usposabljanju svojih policistov, da ne bodo po nepotrebnem zaustavljali voznikov. Sedaj bom lahko tudi odpeljal 88-letno babico na lepo večerjo.”

Poleg izplačila 93.500 evrov Bombardu je policija privolila tudi v plačilo 70.000 evrov Ameriški zvezi za državljanske svoboščine (ACLU), ki je prav tako sodelovala v primeru.

Spletno uredništvo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button