Informer
Spletni posrednik informacij

Podpiram vlado JJ

0
Marjan Šarec je v začetku leta odstopil  s položaja predsednika vlade. Začel se je turbulenten čas v katerem se je pod različnimi pritiski formirala nova vlada pod vodstvom Janeza Janše.

Ob prvem signalu, da bi to utegnilo uspeti so se začeli ulični pritiski privilegirancev, ki so to želeli na vsak način preprečiti, saj so formiranje nove vlade razumeli kot grožnjo svojim nezasluženim statusom na različnih področjih, ki so financirana iz proračuna. Po slovenskih ulicah smo lahko gledali divjanje množic in posamezne grožnje s smrtjo, ki so se iz dneva v dan krepile. O tem so z navdušenjem poročali največji mediji v državi, kar je v dobromislečih Slovencih na eni strani vzbujalo strah, na drugi strani jezo, pri večini vseh pa željo, da bi nekaj naredili – da bi ukrepali. Žal nas je okupirala tudi epidemija koronavirusa, ki je osveščene ustavila v želji, da bi tudi oni šli na ulice.

Najbolj preteči so bili transparenti in pozivi z vsebino “smrt janšizmu”. Mnogi smo to v prvi vrsti razumeli kot grožnjo s smrtjo Janezu Janši in vsem nam, ki se pridružujemo njegovi politični misli in smo po tej analogiji janšisti. Končno je bila 13. marca formirana nova vlada pod vodstvom Janeza Janše, ki je obetala že s tem, da je takoj po potrditvi zapustila državni zbor in se napotila naravnost v prostore vlade, kjer je takoj začela delati.

Dosežki vlade JJ
Skupaj z novo vlado smo šli skozi procese ukrepov za zajezitev virusa in bili uspešni. Vlada je sprejela vrsto ukrepov za blaženje posledic, ki so nastale ali grozile po koncu epidemije. Pomoč so dobila podjetja, organizacije, skupine in posamezniki. Pozabljeni niso bili niti študentje niti delavci niti brezposelni in nenazadnje niti upokojenci. Za nameček smo vsi državljani prejeli turistične bone s katerimi smo rešili eno najbolj, če ne najbolj ogroženo gospodarsko panogo – turizem. Ta genialen ukrep ni rešil le turizma. Iz različnih destinacij poročajo, da so prišli k njim kot gostje ljudje, ki si še nikoli v življenju niso mogli privoščiti dopusta. Iz obmorskih krajev so in še prihajajo vesti o domačih turistih, ki so prvič videli morje. Slednje pomeni nekaj veselja, ki ga je prinesla nova vlada, a žal tudi na žalostno podlago, ki je zapuščina mnogih preteklih slovenskih vlad.

Pomembno je vsaj omeniti infrastrukturne preboje. Končno se je začela gradnja druge cevi karavanškega predora, že letos se obeta začetek gradnje hitre ceste na Koroško, odprava vinjetnih nalepk in prehod na elektronske vinjete … za uspeh lahko štejemo uspešno in profesionalno delo policije pri ohranjanju javnega reda in miru med protesti ter prizadevanja, da bi policija vendarle uspešno raziskala nekatere najhujše primere kriminala, ki so bili kljub očitnim dokazom v preteklosti že zaključene. Slovenska vojska končno dobiva kisik v obliki dodatnih prepotrebnih sredstev za vzdrževanje in nabavo novih sredstev, oborožitve in opreme, kar bo med drugim privabilo nove kadre, saj bo na ta način postal vojaški poklic spet privlačen. Navsezadnje tudi kultura dobiva kulturno podobo s tem, da se daje večji poudarek slovenstvu in domačemu, kas Slovenec čuti v srcu, vse ostalo pa je lahko le dodatna obogatitev. Slovenci hočemo biti sodobna in svobodna družba, pri čemer nam aktualna vlada končno prikimava. Vse to bo doseženo z zaključki nekaterih ključnih tem. Med njimi je zagotovo posodobljena medijska zakonodaja.

Nasprotovanja uspehom
No, kljub vsemu ali pa zaradi navedenega smo ves čas gledali in še gledamo ulične predstave po slovenskih mestih, kjer so podivjane množice zdaj na kolesih, zdaj brez njih zahtevale odstop vlade. Včasih so oblečeni, drugič spet s spuščenimi hlačami, z razkazovanjem bizarnih telesnih poslikav obogatenih z zakovicami imenovanimi pirsingi. Nič nimam priti vsemu temu, če že kdo čuti potrebo, ampak to ni moja alternativa in nočem, da mi jo vsiljujejo po vzoru parad ponosa. Kar spada na obrobje naj tam tudi ostane.

DSC 4966 1024x683
Foto: Nova24TV

Spremljali smo lahko tudi razloge za proteste kot so: V Sloveniji je že desetletja prisotna korupcija, za kar je odgovorna vlada Janeza Janše, vlada opravlja kadrovske menjave, vlada pritiska na medije, vlada pritiska na sodstvo … in podobne nebuloze. Vlada, ki je pravkar nastopila mandat pač ne more biti odgovorna za tisto, kar so počeli desetletja prej, o domnevnih pritiskih na sodstvo in medije pa sem že pisal. Stanje je nevzdržno, zato so pritiski za normalizacijo nujni. Kar se tiče kadrovskih menjav pa le to; z ljudmi, ki se ne strinjajo s programom in cilji organizacije se ne da delati. Te je treba zamenjati in to naredi vsaka vlada. Znano je, da sta kultura in klima med zaposlenimi v organizaciji eni ključnih za njeno uspešno delovanje. Med večje uspehe vlade in koalicije je treba prišteti še ustanovitev demografskega sklada, ki bo deloval v Mariboru, kar je korak k decentralizaciji in zakon o trajnostni oskrbi. Z obema korakoma ta vlada dokazuje, da je vlada vseh generacij in vseh Slovencev. Večina hoče in zahteva spremembe, zato podpiramo vladi, ki si včasih prizadeva doseči cilje tudi s pritiski. Kako pa? Tudi lopato je treba potisniti v material, če želimo biti učinkoviti. Ampak večina teh, ki ta čas protestirajo po ulicah se še nikoli niso niti na daleč srečali z lopato. Če so se vendarle z njo srečali pa zagotovo niso vedeli kaj je to.

Podpora vladi kot reakcija
Glede na vse našteto in še mnoge druge nerazumne pojave, ki so naperjeni proti vladi, se mi je porodila ideja, da bi dal na nekaj majic natisniti nekaj, kar bi izražalo nasprotovanje anomalijam in brutalnim neumnostim na ulicah in v večinskih medijih. Ker me je najbolj motil tisti vzklik oziroma napisa “smrt janšizmu”, je bila prva ideja, da bi na majico napisal nekaj nasprotujočega, t.j. “I like janšizem” (namesto “like” srce). S tem sem želel omiliti učinek nesmiselnega k zločinu napeljujočega vzklika in spodbuditi upor temu, kar se je dogajalo.

Fotografija osebe Davor Kopše.

Najprej sem izdelal prototip. Ta je bil oblikovno res nesprejemljiv, a najprej sem želel videti odziv na vsebino. Motiviralo me je to, da so se vame zakadili levičarji češ kako je prav oblika, zato sem ga oblikovno dodelal. Po tem koraku je nastala nova težava. V lastnih vrstah sem dobil opozicijo, ki sicer ni bila zelo številčna, ampak nekaj je bilo takih, ki se niso strinjali z besedo “janšizem” češ, da ni primerna, ker je zelo negativna. Prisluhnil sem jim in izdelal podoben logotip, vendar z novim in končnim napisom “podpiram vlado JJ”. Namen je bil izdelati kakih deset majic in jih razdeliti med prijatelje, da bi jo morda oblekli ob kaki priložnosti ali da bi se vanjo oblečeni objavili na socialnih omrežjih. To se ni izšlo, saj so se ob prvi objavi majice vsula naročila in treba je bilo narediti nove kose, ustanoviti spletno trgovino in se potruditi, da so majice prišle do vseh, ki so jo želeli. V dokaj kratkem času jih je prejelo nekaj sto podpornikov vlade Janeza Janše.

Opis pomena logotipa na majici v podporo vladi
Glede na uspeh “projekta” je morda smiselno in prav, da opišem s kakšnimi mislimi sem oblikoval podobo, logotipa v podporo vladi JJ. Majica v podporo vladi JJ vsebuje barve Slovenije (bela, modra in rdeča) ter barve največje koalicijske partnerice Slovenske demokratske stranke (modra in rumena). Na modri podlagi je nad in deloma med besedama »podpiram vlado«  z belo barvo veliko močno srce s poudarjeno konturo. To srce zliva v prostor rumeno barvo, ki predstavlja sonce, svetlobo, jasnost in upanje. Na majici je torej upodobljen odnos in spoštovanje do Slovenije in Slovenske demokratske stranke kot največje koalicijske partnerice in nosilke formiranja vlade. Pod vsem tem sta kot nekakšen podpis črki JJ, kar seveda pomeni Janez Janša, ki glede na vsebino vse to ponazarja in nastopa kot trojna figura;

  1. kot aktualen predsednik vlade RS,
  2. kot aktualen predsednik SDS – največje stranke v Sloveniji in
  3. kot ključna oseba slovenske osamosvojitve, brez česar prvih dveh vlog ne bi bilo.

Majice se precej pojavljajo v skupinah, med posamezniki, na družabnih omrežjih, na policah, in celo v parlamentu in na protestih proti vladi kot izražanje nasprotnega mnenja. Z vsem tem je bil namen že dosežen.

Slovenska zunanja politika deluje bolje kot kadarkoli prej
Da je podpora vladi JJ upravičena, ta dokazuje tudi v izvajanju zunanje politike, ki je kot kaže vstala od mrtvih in jo je vredno posebej izpostaviti. S prihodom Logarja na Ministrstvo za zunanje zadeve skoraj vsak dan slišimo in beremo zdaj to zdaj ono o intenzivnih zunanjepolitičnih stikih Slovenije s tujino širom sveta. Ni dolgo tega, ko je bil po 23. letih na obisku v Sloveniji državni sekretar (zunanji minister) ZDA Mike Pompeo in že je tukaj Blejski strateški forum, ki je privabil doslej največje število predsednikov vlad iz EU in širše ter druge visoke politične predstavnike. Slovenska zunanja politika je eden tistih resorjev, ki si zasluži posebno pozornost in pohvale, saj ne pomnimo dinamike, kot smo ji priča zadnje mesece. Poleg navedenega so bili v Sloveniji zunanji ministri Nemčije, Francije, Avstrije, Italije dvakrat.

Pripomb in poskusov diskreditiranja vseh uspehov vlade, ki jih slišimo predvsem od Socialnih demokratov in njihove voditeljice, nima smisla podrobno navajati. Očitajo celo, da se je slovenska zunanja politika oddaljila od slovenske Strategije o zunanji politiki, ki je bila sprejeta v času Cerarjeve vlade. V njej piše, da bo Slovenija krepila odnose s srednjo Evropo, posebej pa še s članicami višegrajske skupine. Očitki torej prihajajo kljub temu, da se strategija uveljavlja bolj kot kadarkoli prej. Minister Logar pogosto poudari, da je razlika med sedanjo in preteklo zunanjo politiko v tem, da so prej predvsem govorili, zdaj pa se dejansko izvaja.

Slovenska zunanja in nasploh politika se je predvsem prebudila in končno spet živi, kar bo nedvomno prineslo preboje tudi na drugih področjih, za začetek predvsem na znanstvenem, gospodarskem in informacijsko tehnološkem, kar je tudi najpomembneje. Na vsej tej podlagi si lahko obetamo uspešno in odmevno predsedovanje Slovenije Evropski uniji, ki bo prišlo na vrsto v drugi polovici naslednjega leta, kar bo nov kontrast Slovenije na političnem zemljevidu sveta. Zaradi vsega napisanega in še zaradi mnogih drugih angažiranj in uspešnega dela podpiram vlado JJ! Glede na uspešno delo vlade in javno podporo bodo majice aktualne najmanj še en mandat. Še vedno se jih da naročiti na: www.podpiramvlado.si ali preko avtorja podobe in pisca te kolumne na socialnih omrežjih Twitter in Facebook.

Davorin Kopše

Objavite komentar