Slovenija

Pobudnik odprtja šol Lars Podkrajšek je MAO levičarski aktivist – ujeli smo ga že na petkovih protivladnih protestih!

Dijak Lars Podkrajšek je še eno izmed mladih imen, ki mu osredji mediji tlakujejo pot na televizijske zaslone. V preteklosti ga je slovenska javnost spoznala kot vidnega predstavnika Mladinske aktivistične organizacije (MAO) na petkovih protivladnih protestih.

 

Te dni pa ga mediji predstavljajo kot neodvisnega predstavnika civilne iniciative Zahtevamo šole. 9. februarja napoveduje Podkrajškova iniciativa dijaški protest, da se vsi v izobraževalni dejavnosti izklopijo iz Zooma. 

V oddaji 24 ur zvečer je voditelj oddaje Uroš Slak gostil dijaka gimnazije Bežigrad Larsa Podkrajška. Na prvi pogled običajnega dijaka, ki se je odločil, da bo s protestno akcijo izrazil nestrinjanje z vladno politiko. Vendar Podkrajšek ni neznano ime. Je osrednji obraz nove progresivne organizacije Mladinska aktivistična organizacija s kratico MAO in logotipom stisnjene pesti. Bi za njega torej lahko dejali, da gre za pobudnika s podporo dijakov, ki si resnično želijo nazaj v šole? Vse prej ga je nekdo lansiral v medije s točno določenim političnim ciljem, z namenom protivladne agitacije in s podporo tistega dela politike, ki agendo gradi na škodljivem nasprotovanju zdravstvenim ukrepom.

 

V oddaji je Podkrajšek zatrdil, da želijo s protestom 9. februarja doseči, da se ur pouka na daljavo ne udeležijo “in s tem izrazijo svoje nezadovoljstvo s trenutnim potekom pouka,” pove mladi up progresivne revolucije. Eden izmed vzrokov za protest je, da se ministrica za šolstvo, izobraževanje in šport dr. Simona Kustec ni hotela oz. našla termina, da bi se sestala z Podkrajškovo inciativo. Zato so se odločili, da bodo pripravili nekaj elektronskih sporočil, “ki jih bodo dijaki lahko posredovali ministrstvu in ministrici sami.” Povedal je še, da se zavzema za opcijo C pri odpiranju šol, da bi bili učitelji in učenci v t.i. mehurčkih. Na vprašanje, ali podpira proteste dijakov za odprtje šol, je povedal, da ne, ker se kršijo vladni ukrepi. Larsa bi lahko tudi povprašali, kako jih je on spoštoval v času svojih udejstvovanj na petkovih nezakonitih kolesarskih protestih.

Dijak Lars Podkrajšek, predstavnik iniciative Zahtevamo Šole in predstavnik Mladinske aktivistične organizacije. (Foto: Facebook)

Mati z osmimi šolajočimi otroki : “Vseh mojih osem otrok je zadovoljnih s šolo na daljavo. Noben ne reče, da bi šel v šolo.”

Odpiranje šol je postalo novo bojišče političnega boja v Sloveniji. V oddaji je Podkrajšek povedal, da jih je ministrica povabila na sestanek dne 9. februarja, na da virtualnega protesta. “Tega sestanka se kot iniciativa protestno ne bomo udeležili, saj se nam zdi izbira datuma skrajno neprimerna, gre za neokusno šalo ministrstva,” komentira predstavnik civilne iniciative Zahtevamo šole. Zanimivo je opazovati, kakšne vzroke si izmišljujejo nekateri starši, učenci, dijaki, predstavniki SVIZ-a, da se morajo šole nujno odpreti.

Na omrežju Facebook smo opazili zapis tekst matere z osmimi otroci Cvetke Babič z naslovom Moje razmišljanje: Šola na daljavo, rast v samostojnost otrok.  Zapis Babiče nakazuje, da so kritiki sedanje politike predvsem starši s progresivnimi pogledi in podporniki permisivne vzgoje. Na to opozori tudi pogumna mamica, da po njenem mnenju prav starši niso prilagodljivi. “Vseh mojih osem otrok je zadovoljnih s šolo na daljavo. Noben ne reče, da bi šel v šolo. Vidim, da delajo, se učijo in sodelujejo pri pouku. So se prilagodili dani situaciji in to jih utrjuje v večjo samostojnost in večjo samopodobo. Zavedajo se, da tudi sedaj morajo delati samostojno, tako kot v šoli.” Pove, da predvsem majhna skupina staršev s svojim jamranjem prenaša slabo energijo na otroke in rezultat je tu.  Opozarja, da bi morali starši vedno iskati način, kako ta korona čas kakovostno preživeti. Za šolo na daljavo je za njo in njene otroke velika preizkušnja “ter hkrati izziv za nadaljnjo življenje. Učiti se sprejeti in živeti življenje v vsej polnosti tudi v tem korona času, ter z vzpodbudnimi besedami in dejanji otrokom dajati upanje v svetlo prihodnost,” zaključi Babičeva. Ali se bodo besede dotaknile tudi mladega Larsa, bomo videli v prihodnje.

 

Luka Perš

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button