Connect with us

Pozdravljeni, kaj iščete?

Svet

Orban poziva k združitvi Srednje Evrope v boju za krščanske vrednote

7b8c360636076599bffb98b848464c74 L
Madžarski premier Viktor Orban (foto: arhiv Demokracije)

Države Srednje Evrope bi se morale združiti, da bi ohranile svoje krščanske korenine, medtem ko Zahodna Evropa eksperimentira z istospolnimi porokami, priseljevanjem in ateizmom, je danes dejal madžarski premier Viktor Orban. Ob odkritju spomenika trianonski pogodbi je spomnim na poraz po prvi svetovni vojni, a da so sedaj zmagovalci preživetja.

 

“Zahodna Evropa se je odrekla … krščanski Evropi in namesto tega eksperimentira z brezbožnim vesoljem, mavričnimi družinami, migracijami, odprto družbo,” je dejal Orban. Dodal je, da se ljudje Srednje Evrope borijo za krščanske vrednote, spoštujejo delo, nacionalni ponos in družino, ob tem pa branijo svoje meje pred migranti, so sporočili z madžarske vlade.

Spomenik so nameravali odkriti že maja, a so zaradi pandemije slovesnost preložili na danes. Spomenik v bližini parlamenta je sto metrov dolga in štiri metre široka klančina, ki deloma poteka pod zemljo, ob njej pa je plošča, v katero je vklesanih več kot 12.500 imen krajev v Ogrski leta 1913. Gre tako za kraje, ki so del Madžarske, kot tiste, ki danes pripadajo drugim državam. Med njimi je denimo tudi Murska Sobota.

Orban je danes še dejal, da so vsi kraji, ki so zapisani na njem, dediči države, ki jo je ustvaril Štefan I. Ogrski. “Sto let po porazu v prvi svetovni vojni in trianonski pogodbi sedaj stojimo na odru evropske zgodovine kot zmagovalci preživetja. Ni drugega ljudstva na svetu, ki bi lahko preživel takšno obdobje stotih let,” je dodal.

Mirovno pogodbo so 4. junija 1920 v palači Grand Trianon pri Versaillesu sklenile antantne sile in njihove zaveznice na eni strani ter Madžarska kot naslednica poražene Avstro-Ogrske na drugi, veljati pa je začela 31. julija 1921. Madžarska je izgubila dve tretjini ozemlja, za mejo pa je ostalo več kot tri milijone Madžarov. Iz trianonske pogodbe izhaja tudi današnja meja med Slovenijo in Madžarsko.

Trianonska pogodba je za številne Madžare ne glede na politično usmeritev boleča rana, ker jo občutijo kot veliko krivico.

Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Oglasi Qries
Oglasi Qries

Kdo je najbolj nesposoben za predsednika vlade?

Tanja Fajon, evropska poslanka SD
Luka Mesec, poslanec Levice
Alenka Bratušek, predsednica SAB
Marjan Šarec, predsednik LMŠ

Facebook

Ostali Prispevki

Kolumna

Da se izognemo nepotrebnemu: Čordić bi se lahko pisal tudi Novak, Macron, Merkel ali Kurz, zame ni nobene razlike. Napisal bi enako. Zlatko Čordić...

Kolumna

Že dvajset let se ukvarjam z reševanjem osebnih in poslovnih kriz, ki so nastale zaradi osebnih motenj, katere izhajajo iz otroštva. Tako sem se...

Politika

Kazni zaradi kršenja številnih odločb. neupoštevanja odloka o zbiranju ljudi na javnem kraju v času koronavirusa, grožnje predsedniku vlade, grožnje policistom, neupoštevanje policijskih odredb,,...

Kolumna

V kolikor nekdo želi voditi Slovenijo v »zdravo« prihodnost, mora nekdo dobro poznati potrebe in potenciale njenih prebivalcev. Pa jih? A sploh vemo, kdo...