Connect with us

Pozdravljeni, kaj iščete?

Svet

Orban ne popušča: “V Bruslju te dni vidijo kot države, kjer je prisotna vladavina prava, samo tiste, ki sprejemajo migrante!”

w 56389004
Madžarski premier Viktor Orban (foto: EPA)

“V Bruslju te dni vidijo kot države, kjer je prisotna vladavina prava, samo tiste, ki sprejemajo migrante. Tiste, ki ščitijo svoje meje se ne morejo kvalificirati kot države kjer vlada vladavina prava,” je v svojem odzivu na negativne reakcije s strani evrokratov, zaradi napovedi o vložitvi veta na evropski proračun zaradi nespoštovanja julijskega dogovora, zapisal madžarski premier Viktor Orban.

“Enkrat ko je ta predlog sprejet, ni več nobenih ovir za vezavo deležev iz skupnega fonda držav članic na podpiranje migracij in izrabljanje finančnih sredstev za izsiljevanje držav, ki nasprotujejo migracijam,” je pojasnil madžarski premier Viktor Orban.

Orban je pri tem poudaril, da je Madžarska skozi celoten proces sledila politiki lojalnega sodelovanja, predvidljivosti in transparentnosti ter vedno ostajala odprta za kompromise, čeprav so to bili kompromisi na račun Madžarske, je poudaril Orban in spomnil, da Madžarska nikoli ni videla skupnih posojil kot zadostno rešitev v času koronakrize. “Edini razlog da smo pristali na kompromis v juliju je bila naša predanost evropski solidarnosti in naša pripravljenost, da priskočimo na pomoč, ostalim državam članicam, ki so potrebovale finančno pomoč in da bi zagotovile sredstva v kar najkrajšem času.”

Povezovanje ekonomskih in političnih razprav huda napaka
“Madžarska je predana vladavini prava,” je poudaril Orban. “Voditelji trenutno vladajočih strank so ljudje, ki so se borili za demokracijo proti komunistični diktaturi.” Pri tem je Orban opozoril, da je v zadnjih letih z migracijami povezana debata prešla iz politične v ideološko orožje. “Brez objektivnega kriterija in možnega pravnega odziva, ne bi smel na njej biti osnovan noben postopek katerega namen je kaznovati države članice.”

Po mnenju Madžarov je vezava ekonomskih in finančnih vprašanj na politične razprave huda napaka, ki lahko samo spodje evropsko enotnost. “Vsakršen nov postopek, ki namerava kaznovati države članice bi moral biti sprejet enoglasno v obliki amandmaja evropskim pogodbam,” je v izjavi za About Hungary povedal Orban.

Ne gre za vladavino prava, temveč vsiljevanje bruseljskega enoumja
Zakaj je Madžarska pripravljena vložiti veto na zakonodajo EU o sedemletnem proračunu in paketu finančne pomoči, so pojasnili pri Remixu. Madžarski parlament je po poročanju Remix sprejel odločitev, da Madžarsko zakonodajno telo ne more ratificirati evropske zakonodaje, če je raba sredstev pogojena z nedefiniranimi, vseobsežnimi koncepti. To pomeni, da drugega kot veto na zakonodajo EU o sedemletnem proračunu in paketu finančne pomoči, Madžarska ne more dati. Ko se je namreč julija sprejemal dogovor ni bilo nikjer nobene vezave sredstev na “vladavino prava”.

Princip delovanja EU je od samega začetka bil “Ni dogovora o ničemer, dokler ni dogovora o vsem.” Vladavina prava se na hodnikih v Bruslju res lepo sliši, a na tej točki tudi ostaja, ne kot realnost, temveč kot leporečje.

Ivan Šokić

Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Oglasi Qries
Oglasi Qries

Kdo je najbolj nesposoben za predsednika vlade?

Tanja Fajon, evropska poslanka SD
Luka Mesec, poslanec Levice
Alenka Bratušek, predsednica SAB
Marjan Šarec, predsednik LMŠ

Facebook

Ostali Prispevki

Kolumna

Da se izognemo nepotrebnemu: Čordić bi se lahko pisal tudi Novak, Macron, Merkel ali Kurz, zame ni nobene razlike. Napisal bi enako. Zlatko Čordić...

Kolumna

Že dvajset let se ukvarjam z reševanjem osebnih in poslovnih kriz, ki so nastale zaradi osebnih motenj, katere izhajajo iz otroštva. Tako sem se...

Politika

Kazni zaradi kršenja številnih odločb. neupoštevanja odloka o zbiranju ljudi na javnem kraju v času koronavirusa, grožnje predsedniku vlade, grožnje policistom, neupoštevanje policijskih odredb,,...

Kolumna

V kolikor nekdo želi voditi Slovenijo v »zdravo« prihodnost, mora nekdo dobro poznati potrebe in potenciale njenih prebivalcev. Pa jih? A sploh vemo, kdo...