Slovenija

Simona Kustec: Odpiranje šol: obvezne maske in testiranje za učitelje

Šole za prvo triado in vrtci bodo svoja vrata ponovno odprli v torek. Kot je povedala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, bodo morali učitelji v ponedeljek opraviti hitri test na novi koronavirus, v šolah pa bodo morali ves čas nositi maske. Šole bodo delovale po modelu C.

Vlada je zaradi izboljševanja epidemioloških razmer v državi na sredini večerni seji sprostila nekatere ukrepe.

Kot je na novinarski konferenci povedala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, bodo šole delovale po modelu C.

“Učitelji bodo morali maske nositi ves čas”

Ta predvideva potek pouka v šoli za učence od 1. do vključno 3. razreda. Pouk se organizira v skupinah, ki so določene s standardi in normativi. Izvajanje pouka se zagotovi na način, da poteka v homogenih skupinah, skupine učencev pa se v času pouka ne mešajo med seboj. Šole izdelajo natančne protokole za izvajanje obveznega in razširjenega programa. Protokoli zajemajo organizacijo dela ter ravnanje in zadolžitve posameznikov.

“Učitelji bodo morali maske nositi ves čas, otroci pa zunaj učilnic. Poleg tega je treba prostore redno zračiti in razkuževati ter poskrbeti za strogo higieno rok in kašlja,” je dejala ministrica.

Pouk bo potekal v homogenih skupinah, skupine pa se ne smejo mešati. Prav tako ne bo šol v naravi in ekskurzij.

Ob tem je ministrstvo pozvalo šole in vrtce, da jim sporočijo morebitno potrebo po dodatni zalogi zaščitnih mask.

Od 4. do 9. razreda še vedno na daljavo

Za učence od 4. do 9. razreda se izvaja pouk na daljavo. V primeru razpoložljivih prostorskih in kadrovskih kapacitet posamezne šole, ob upoštevanju higienskih in splošnih priporočil, ravnatelj odloči, ali šola izvaja pouk v šoli tudi za učence 4. in/ali 5. razreda. Ravnatelj odločitev o izvajanju pouka v šoli za učence 4. in/ali 5. razreda sporoči sektorju za osnovno šolo na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, takoj ko sprejme takšno odločitev. V takšnem primeru se izvaja pouk na daljavo za učence od 6. do 9. razreda.

 

Odpiranje šol in vrtcev v devetih regijah

Šole se bodo odprle v devetih od dvanajstih regij, in sicer v torek. To velja za učence prvega triletja in vrtce.

Regije, v katerih se v torek odpirajo šole, so: osrednjeslovenska, gorenjska, primorsko-notranjska, obalno-kraška, koroška, podravska, pomurska, savinjska in zasavska.

Prav tako je vlada v sredo z odlokom odpravila prepoved zbiranja za študente za opravljanje laboratorijskih vaj in individualnega pouka. V devetih statističnih regijah z boljšo epidemiološko sliko bodo od ponedeljka lahko spet odprti avtoservisi in servisi koles ter specializirane otroške trgovine. Že s soboto bodo v rdečih regijah spet delovala smučišča, pogoj za smučanje bo negativen hitri test.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button