Politika

Neprofesionalno poročanje nacionalke: Na RTV niso povabili niti enega komentatorja, ki ne bi bil proti Trumpu! (VIDEO)

V oddaji Kdo vam laže sta tokrat skupaj nastopila gostitelj Boris Tomašič in Aleksander Rant, ki sta komentirala ameriške volitve in vso zmedo okrog njih, saj se še zdaj ne ve, kdo bo predsednik in se še kar nekaj časa ne bo. Ne le to, marsikje vsi glasovi še vedno niso bili prešteti. Tomašič in Rant sta se dotaknila tudi neverjetno pristranskega, “probidenovskega” in “antitrumpovskega” poročanja od davkoplačevalcev subvencionirane državne televizije, RTV Slovenija.

Tisti, ki vsak teden z veseljem čakamo na nov odmerek razkrivanja levičarskih neumnosti in nedoslednosti v oddaji Kdo vam laže?, smo tokrat “ostali na suhem” zaradi ameriških volitev. Gostitelj Boris Tomašič tokrat ni bil v svojem standardnem elementu, ampak je v studio povabil kolega Aleksandra Ranta, s katerim sta komentirala “nenavadnosti” okrog ameriških volitev.

V uvodu oddaje sta se posvetila nekaterim dogodkom v povezavi z ameriškimi volitvami, ki te volitve delajo posebne. Izpostavila sta, da v mnogih državah glasovi še niso prešteti, da jih ne štejejo že dalj časa in da so, še zlasti v nekaterih “prelomnih” državah, s štetjem nadaljevali le toliko, da so Joeju Bidnu prišteli 100 odstotkov glasov, prispelih po pošti, s čimer je prevzel vodstvo v nekaterih izmed teh držav, v katerih je pred tem vodil Donald Trump.

Posebej sta izpostavila štiri države: Nevado, kjer še ni nič odločeno, Michigan in Wisconsin, kjer so se zgodile matematično – statistično izjemno nizko verjetne “infuzije” glasov za Bidna in Pensilvanijo, kjer je dolgo vodil Trump, a povedel Biden, vendar rezultat tudi tam še ni dokončen. Zaradi vsega tega je Donald Trump v nagovoru svojih volivcev in tudi nacije nasploh najprej razglasil, da je zmagal, nato pa napovedal, da bo odšel pravico iskati, če bo treba, do ameriškega vrhovnega sodišča. Ob tem je dejal, kar so, kot bomo videli, kasneje, proti njemu zlorabili vsi osrednji mediji, vključno z RTV Slovenija, da želi ameriški predsednik s tem doseči zaustavitev celotnega glasovanja, da ne bi demokrati sredi noči našli še kakšnih vreč z glasovnicami, ki bi se pripisale Joeju Bidnu. Mediji so vzeli njegovo “zaustavimo glasovanje” in ga prevedli v “zaustavimo štetje glasov”.

 

Rdeč in še bolj rdeč komentator
V nadaljevanju sta se dotaknila škandalozne, čeprav nikakor ne več presenetljive poteze RTV Slovenije, ki je v oddajo, kjer naj bi voditelj Igor Bergant s strokovnimi gosti komentiral potek ameriških volitev, povabili dva “probidnovska” komentatorja. Resda v niansah “rdečosti”, saj je npr. Nataša Briški skoraj zagotovo manj rdeča od Marcela Štefančiča. Medtem ko je Štefančič preveč znan po svojem ultralevičarskem Studiu City in po svojih skrajno levih kolumnah in knjigah, da bi ga bilo potrebno komentirati, je tudi za Natašo Briški potrebno izpostaviti, da ima zgodovino javnega izrekanja iz katere je jasno, da je levičarka, proti Trumpu in v tem primeru za Bidna in da tudi sama prispeva k ustvarjanju skrajno levega Studia City. Od dveh gostov niti enega iz drugega pola ali enega, ki bi bil zares neodvisen.

Nataša Briški (Vir: YouTube)

Marcel Štefančič, kar sta opazila tudi Rant in Tomašič, ni potreboval dolgo, da bi iz njega priplavali skrajno levičarski komentarji, pri čemer sta v oddaji najbolj izpostavila Štefančičev etnocentrizem/rasizem, po katerem bi “latinosi” in “črnci” morali voliti za Bidna, a se jih da zvabiti v drugi tabor s strašenjem pred ameriškimi chavisti. Kasneje sta izpostavila to, da se je Štefančiču in Stoparju, dopisniku RTV iz Washingtona, obema zareklo, ko sta skušala delovati kot neodvisna komentatorja. Štefančič je, na primer, preden se je dokaj hitro popravil, izjavil, da so leta 2016 na CNN imeli kisle obraze, ker jim ni kazalo najboljše. Popravil se je, “ker Hillary Clinton ni kazalo najboljše”.

Marcel Štefančič jr., (Vir: You Tube)

Dopisnik Stopar pa je, celo bolj neposredno, ko je poročal o nekaterih najpomembnejših državah, v katerih je tedaj še vodil Trump, dejal, da “ne kaže dobro”. Namesto, da bi rekel, da ne kaže dobro ali najboljše Joeju Bidnu in demokratom. Stopar se, za razliko od Štefančiča, niti popravil ni.

Pristransko poročanje za namene političnega boja v Sloveniji
Rant in Tomašič sta se spraševala, kaj sploh RTV Slovenija sploh pridobi s tako pristranskim poročanjem o ZDA. Domnevala sta, da slovenskih ljudi ne zanima preveč, kaj nacionalka poroča o tujini in ugotovila, da lahko imajo interes predvsem v tem, da potem zadeve preslikajo na slovensko politično sceno. In res, kot sta izpostavila, je v zadnjih dneh osrednjim medijem izjemno zanimivo, da je Janez Janša podprl Donalda Trumpa ali mu čestital za zmago, da lahko, če se hudomušno izrazimo, preslikajo iz “oranžni mož slab” v “Janša slab”.

V enem uvodnih odstavkov smo opozorili na podtikanje ameriških medijev predsedniku Trumpu, da je izjavil, da želi, da se “štetje glasov nemudoma ustavi”, čeprav je izjavil, da želi, da se “glasovanje nemudoma ustavi”, kar je velika razlika, ki je tudi še bolj jasno razvidna iz širšega konteksta. Opozorila sta, da je tudi slovenska nacionalka nereflektirano prevzela to mantro pristranskih mednarodnih, predvsem ameriških medijev in za njimi ponavlja, da je Trump rekel, da je potrebno ustaviti štetje glasov.

V zaključku oddaje sta se posvetila nekaterim špekulacijam o tem, kdo in kako bo zmagal in nekako skupaj sta prišla do spoznanja, da bo najbrž veliko vlogo, poleg Vrhovnega sodišča, če do njega pride, odigrala Nevada, ker se – kot sta se sredi oddaje hudomušno obregnila ob demokrate – , nanjo niso dovolj dobro pripravili, za razliko od Wisconsina in Michigana.

Aleš Ernecl

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button