DružbaSlovenija

Na sojenju v zadevi Marina zagovorniki predlagali oprostilne sodbe

Na sojenju v zadevi Marina so zagovorniki Sergeja Racmana, Dejana Šurbka, Vesne Ternovec in družbe Cratos predlagali oprostilne sodbe za svoje stranke. Argumentirali so, da ekonomska korist od prostitucije drugih ni kaznivo dejanje, če pri tem ni posegov v avtonomno odločanje oseb o lastnem spolnem življenju.

Na sojenju v zadevi Marina so zagovorniki Sergeja Racmana, Dejana Šurbka, Vesne Ternovec in družbe Cratos predlagali oprostilne sodbe za svoje stranke. Argumentirali so, da ekonomska korist od prostitucije drugih ni kaznivo dejanje, če pri tem ni posegov v avtonomno odločanje oseb o lastnem spolnem življenju.

Pred dvema tednoma je tožilka zatrdila, da je dokazni postopek potrdil obtožbe izkoriščanja prostitucije v novogoriškem klubu Marina, in predlagala, da Sergeja Racmana obsodijo na 10 let in pol, Jožeta Kojca in Dejana Šurbka na 10 let, Vesno Ternovec pa na 5 let zapora. Poleg tega je tožilstvo zahtevalo odvzem protipravno pridobljene premoženjske koristi gospodarskim družbam v višini 22,5 milijona evrov.

Zagovorniki: Ni posegov v spolno samoodločbo

Racmanov zagovornik, Mitja Jelenič Novak, je poudaril, da zakon, ki opredeljuje izkoriščanje prostitucije kot kaznivo dejanje, varuje spolno samoodločbo, zato je kaznivo le tisto dejanje, ki posega v to svobodo. Odvetniki so tožilstvu očitali moralistično držo, pri čemer so trdili, da prostitucija sama po sebi ni kazniva, če se posamezniki zanjo odločijo svobodno.

“Glede na to, da je nudenje spolnih storitev za denar opredeljeno v standardni klasifikaciji dejavnosti, bi rekel, da je celo dovoljeno,” je ocenil Jelenič Novak. “Zakaj ne sprejemamo tega, da je poklic prostitutke lahko nekomu všeč?” je še vprašal.

Kritika tožilstva kot “moralne policije”

Mateja Žaucer Hrovatin, druga Racmanova zagovornica, je izpostavila, da tožilstvo vsiljuje lastne moralne predstave drugim. “To je vsiljevanje lastnih predstav drugim. Tako se lahko prizadevanje za zaščito žensk pretvori v svoje nasprotje,” je dejala. Janez Koščak je pozval sodni senat, naj se ne postavi v vlogo moralne policije, in vprašal, ali je obtožnica namenjena varovanju žensk pred njimi samimi.

Odvetniki so poudarili, da nobena od 40 zaslišanih domnevnih oškodovank ni govorila o ekonomski stiski, ki naj bi bila po mnenju tožilstva oteževalna okoliščina. Vse so imele izobrazbo, s katero bi se lahko preživljale na drugačen način, a so se odločile za bolj donosno dejavnost. Prostitutke so bile večinoma Romunke, vendar so v Novo Gorico prihajale iz Italije ali Avstrije, kjer so živele in delale v podobnih nočnih klubih. “Ne gre za nobena naivna dekleta iz revnih držav,” je opozoril Jelenič Novak in poudaril, da jih nihče ni novačil in jim ničesar ni lažno prikazoval.

Ekonomija kluba Marina

Jelenič Novak je poudaril, da klub Marina ni dobival deleža od posamezne spolne storitve, ampak je dohodke ustvarjal z vstopnicami. Spomnil je na izvedensko mnenje, da so ženske za vstopnino 70 evrov dobile adekvatno storitev, ki je vključevala hrano, brezalkoholne pijače, uporabo savne in bazena ter čiste sobe.

Zakonodaja in praksa

Šurbkov zagovornik Miha Šošić je opozoril, da zakonodajalec ne kriminalizira nudenja blaga in storitev tistim, ki se prostituirajo. V nasprotnem primeru bi lahko inkriminirali tudi tiste, ki prostitutkam prodajajo oblačila, jih frizirajo ali jih prevažajo. Tea Mlinar Kovačič, ki zagovarja Vesno Ternovec, je poudarila, da gostij kluba Marina nihče ni nadziral tako, da bi omejeval njihove pravice. Prihajale in odhajale so, kadar so hotele. Izbirale so svoje stranke in se same dogovarjale o ceni.

Jelenič Novak je tožilstvu očital tudi, da obtožb ni individualiziralo, ampak je le navedlo seznam 532 imen in vse razglasilo za oškodovanke. Po Šošićevih besedah niti na splošni ravni ni dokazano, da so bile v podrejenem položaju, kaj šele za vsako od 532.

Odvetniki so trdili tudi, da je zakonodaja glede izkoriščanja prostitucije skoraj enaka kot v Avstriji, Nemčiji ali Švici, kjer nočni klubi s prostitutkami delujejo zakonito.

Spletno uredništvo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button