Slovenija

Na podlagi Zakona o vodah je nemogoče graditi izven območij, predvidenih za pozidavo!

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je v 24ur Zvečer zatrdil, da so bili podpisniki zavedeni, saj ne gre za referendum za pitno vodo, ampak za zbiranje podpisov proti pitni vodi.

Po njegovih besedah zakon, ki je predmet te pobude, dodatno ščiti priobalni pas pozidave, zlasti zasebnih vlagateljev. V skladu z novim zakonom tam ne bi mogli več graditi zasebnih hiš, očitno pa je politika, zlasti leva, ocenila, da ne more izpolniti svojih ambicij izkoriščanja pasa, je v oddaji še poudaril minister. 

“Ščitimo pitno vodo, ščitimo priobalni pas, res ne razumem, zakaj je zakon tako interpretiran,” je v sinočnji oddaji 24ur Zvečer dejal minister za okolje in prostor Andrej Vizjak. Z novelo zakona se bo namreč dodatno zaščitilo priobalni pas, saj je trenutno tam možno graditi vse objekte – zdaj pa bo mogoča le še ureditev v javni rabi. Vizjak je tudi mnenja, da je celotna zadeva spolitizirana. “Ko so nevladniki ugotovili, da nimajo dovolj podpisov, so aktivirali leve stranke. Imamo dokazila, da so se Socialni demokrati na predsedstvu odločili in poslali depešo vsem svojim članom, da se aktivirajo in da pomagajo zbirati podpise. Gre za navezavo nekatere civilne družbe s politiko leve strani, ki jim očitno ustreza nadaljnja pozidava priobalnega pasu,” je opozoril Vizjak.

 

Predsednik društva Eko krog Uroš Macerl pa je mnenja, da minister javnost zavaja. “Minister bi nas rad prepričal, da smo zavedene vse okoljevarstvene organizacije, vsa stroka, ki dela z vodami, zavedenih pa je tudi na tisoče ljudi, ki so dali svoje glasove. Prav imata samo Vizjak in Počivalšek. To ne bo prepričalo državljanov,” je dejal. Povedal je tudi, da se njemu zadeva ne zdi spolitizirana, ker nevladne organizacije govorijo enako že od prvega dneva. Menil pa je, da obdobje, ki prihaja, s seboj prinaša težave, meni, saj bo poskušalo ljudi razdeliti na dva pola. “A ljudje se ne bodo predali, saj gre za vodo, ki je naša, in ne od politikov,” je poudaril Macerl. Opozoril je še, da nov zakon v naravi dovoljuje enostavne objekte in objekte za javno uporabo, kot so trgovine, hoteli in nakupovalni centri, kar pomeni, da bo v priobalnem območju na tisoče gradenj.

A mu je minister oporekal, saj zakon o vodah ne ureja posegov v prostor, ureja le vodna soglasja. “Ne morete graditi objektov v naravi na podlagi zakona o vodah. Nemogoče, to je navadno zavajanje,” je bil jasen. Odslej bo tudi za enostavne objekte potrebno vodno soglasje, kar do sedaj ni veljalo. Ministrstvo torej zdaj bistveno zaostruje pogoje za graditev na priobalnem pasu, zakon pa da je namenjen zaščiti pitne vode. Vizjak je Macerlu še očital, da ni prebral zakona. “Po tem zakonu namenjamo več denarja za vzdrževanje vodotokov in poplavno varnost, onemogočamo gradnjo tovarn, ki uporabljajo nevarne snovi, zasebne objekte, vile. Očitajo pa nam ravno nasprotno,” je pojasnil.

 

Vlada bo z dopolnjeno zakonodajo zagotovila več sredstev za protipoplavno zaščito na brežinah rek in uredila financiranje Inštituta za vode. Medtem ko so umaknili 69. člen zakona, pa je naravovarstvenikom še vedno sporen 37. člen zakona, ki bo v izjemnih primerih omogočal gradnjo enostavnih objektov. Kot je pojasnil Vizjak, je bilo s prejšnjim zakonom dovoljena gradnja raznoraznih objektov, kot so tovarne, hiše in vile, z novo zakonodajo pa želijo preprečiti tovrstne gradnje. Uroš Macerl iz iniciative za pitno vodo omenjene trditve zanika, kljub temu, da realnost in podatki pričajo drugače. Večina poslank in poslancev je podprla to novelo zakona, podprl ga je tudi Državni svet. “Iz preprostega razloga, ker prinaša dobre stvari tako za slovenske vode kot za ljudi, ki živimo radi v Sloveniji ob vodah in z vodo. Voda je seveda veliko bogastvo. Slovenija je zelo bogata z vodo,” je že pred časom pojasnil Vizjak.

Sara Bertoncelj

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button