Politika

Minister Anže Logar na odboru za zunanje zadeve z argumenti povsem sesul opozicijo!

Opozicija je sklicala nujno sejo Odbora za zunanjo politiko RS, na katero je povabila tudi ministra za zunanje zadeve, dr. Anžeta Logarja. V svojem nastopu, ki so mu nekateri rekli kar “zastonj predavanje”, dr. Logar ni le ovrgel vseh slabo artikuliranih trditev, neresnic in laži, temveč povsem obrnil mize proti celotnemu narativu opozicije in pokazal, da so med povprečnim, bolj ali manj “bojevitim” poslancem opozicije kot je, na primer, Matjaž Nemec in ministrom, kakršen je dr. Logar, ogromne razlike v kvaliteti delovanja.

Opozicija je na hitro sklicala nujno sejo Odbora za zunanjo politiko, čeprav bi poslanci opozicije najbrž rekli, da se je material za sklic pripravljal že dlje časa. Diskurz opozicije na tej seji je bil, da trenutna vlada, na čelu s predsednikom vlade Janezom Janšo in ministrom za zunanje zadeve dr. Anžetom Logarjem, Sloveniji s svojim vedenjem, s svojimi tviti in s svojimi pismi, dela nepopravljivo sramoto. Logar je svoj nastop opravil “profesorsko”, resnici na ljubo pa od tega briljantnega politika nismo pričakovali nič manj.

Tudi če niste ljubitelj stranke SDS in ministra Logarja ste, če ste sejo gledali z odprtim srcem, opazili razliko v pripravi na sejo med sklicatelji in ministrom Logarjem. Sklicatelji, najbrž tudi zato, ker vedo, da glede obtožb ne zmorejo biti dovolj konkretni, so si sejo zamislili kot niz govorov, začinjenih z bogato retoriko, a z malo argumenti, z malo dokazi v podkrepitev svojih obtožb, ki bi ji dodali dodaten zastor navidezne verodostojnost z nastopom dr. Danila Türka.

Minister Logar, ki ga še nikoli nismo ujeli nepripravljenega, se je seveda pripravil na vse scenarije, tudi na tega. Kar je sledilo, je bil prikaz tega, kako bi komunikacija med poslanci morala potekati, kako se analitično dosledno iz retoričnih solat razbere redke argumente in kako se jih secira s skalpeloma logike in empirije.

Je opozicija upravičena do pravičniške drže?
V svojem nastopu je najprej sesul moralni piedestal opozicije. Kako je to storil? Z naštevanjem diplomatskih šlamastik sklicateljev, ko so bili v vladi. Omenil je slovenske diplomatske sramote kot je bilo znamenito “samopredlagateljstvo” Alenke Bratušek, ki mu je sledil ekspoze katastrofalnega neznanja angleškega jezika in eklatantne nepripravljenosti na zagovor svojemu “samopredlogu”. To je završalo po Evropi in za Slovenijo še danes predstavlja črn diplomatski madež. Logar je spomnil tudi na znamenito Šarčevo odločitev, da ne bo spregovoril Evropskemu parlamentu, kjer bi moral spregovoriti o evropski prihodnosti. Šlo je za veliko priložnost promocije Slovenije, ki se je končala kot ponovna – velika diplomatska sramota. Ker se je Šarec ustrašil, da bi moral v takšni instituciji govoriti v angleškem jeziku, čeprav bi mu lahko napisali govor.

Dr. Anže Logar na seji (Foto: Zajetje zaslona arhiv RTV Slovenija)

Nemec užali Hrvaško
Kot naslednjo diplomatsko superšlamastiko je Logar omenil izjavo poslanca SD Matjaža Nemca o Hrvaški, v kateri je Hrvaško označil za obrobno, nacionalistično državo, ki ji je mesto z Bolgarijo in Romunijo. Logar je, seveda retorično, vprašal poslance, ali verjamejo, da je to Slovenijo povzdignilo v diplomatskem smislu, ji dodalo vrednost v očeh drugih držav, ji pomagalo pri razsodbi v arbitraži. Hrvaški mediji so se odzvali temu primerno in zaradi Nemca socialne demokrate označili za predvodnike novega slovenskega nacionalizma.

Pismo je lahko v ponos, ne sramoto
V naslednji fazi je Logar najprej okrcal sklicatelje seje, zakaj v prilogi ni pisma Janeza Janše, če je to pismo glavni kamen spotike ali eno glavnih jabolk spora. Domneval je, da ravno zato, da se v odsotnosti doslednega in pozornega branja pisma lahko daje verodostojnost pavšalnim trditvam o njem. Zato je sam šel skozi pismo predsednika vlade oziroma skozi nekatere ključne trditve, iz katerih je jasno razvidno, da premier, z njim pa celotna vlada, k spoštovanju vladavine prava poziva, ne krši. Omenil je, da je Nemec v začetku seje pohvalil Angelo Merkel in potem izpostavil, da sta Merklova in Michel glede pisma pohvalila Janeza Janšo. Nemca je vprašal, spet retorično, kako naslavlja svojo kognitivno disonanco v tem primeru.

Tviti so osebno mnenje, četudi gre za predsednika vlade
Minister Logar je tudi problematiziral trditev, da predsednik vlade ne more imeti in izraziti osebnega mnenja na Twitterju, nanašajoč se na čestitko Janeza Janše Donaldu Trumpu. Skozi vrsto diplomatsko spornih izjav članov opozicije, ko so bili v vladi, je postavil vprašanje, ali so to bile uradne izjave Slovenije, ali so glede tega v državnem zboru sprejeli kak konsenz, in tako naprej. Zakon namreč jasno določa, da uradna stališča Slovenije ne obstajajo brez konsenza v državnem zboru. Celotno sejo si lahko ogledate na tej povezavi.

Aleš Ernecl

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button