Connect with us

Pozdravljeni, kaj iščete?

Svet

Madžarski premier Viktor Orban: Ne dovolimo, da nam ukazujejo, kako naj porabimo denar

Nizozemci bi radi Madžarom ukazovali na kaj naj trošimo denar. To je nesprejemljivo,” je v izjavi za medije 3. dan sestankovanja Vrha EU v Bruslju povedal madžarski premier Viktor Orban in poudaril, da lahko samo Madžari odločajo o madžarskem denarju.

Obstaja velika možnost, da bo na vrhu Evropske unije v Bruslju dosežen dogovor, je o pogajanjih glede EU proračuna, ki tečejo že tretji dan povedal madžarski premier Viktor Orban.

Vse strani se zavedajo kako resna je pandemija in kako dramatične bodo eosledice za ekonomijo, je po poročanju V4NA povedal Orban.

Kamen spotike je trenutno velikost paketa za obnovo, ki je namenjen blaženju posledic koronakrize, kar vključuje obseg svežnja in rabat, razmerje med nepovratnimi sredstvi in posojili, izračunavanje nacionalnih ovojnic, pogojevanje in upravljanje izplačil.

Madžarski premier vseeno meni, da bo verjetno dosežen dogovor. Madžarska namreč ne misli pristajati na kakršnekoli politične predpogoje pri razdelitvi denarja. Če bo potrebno so pripravljeni ostati za pogajalsko mizo še cel teden.

Orban je izpostavil, da je največji problem v Nizozemcih. Nizozemski premier Mark Rutte naj bi na vsak način želel Madžarski vsiliti sprejetje politično obarvanih predpogojev za odobritev porabe evropskih sredstev.

“Spor, ki se trenutno odvija, je zaradi tega, ker bi nekateri – Nizozemci- radi vzpostavili nov mehanizem. Novo orodje, ki do sedaj ni obstajalo. Torej ne gre za spremembo že obstoječe pravne sheme, kjer se kaj doda ali podobno,” je povedal Orban. Gre za nov mehanizem, ki je v celoti ločen od vladavine prava.

Vprašljivi mehanizmi

“Po mojem mnenju je vprašljivo če je temu mehanizmu sploh mesto v sporazumu”, je poudaril Orban in pojasnil, da bi za kaj takega bilo potrebno vzpostaviti nov sporazum. Nov mehanizem mora biti osnovan na pravni podlagi in biti jasno definiran, kar pa predlog Nizozemcev ni.

Ob tem je Orban še dodal, da Rutte morda ni komunist, a metode, ki jih želi vzpostaviti zagotovo so. Preganjali bi namreč tudi miselne zločine. Ni več pomembno če je zločin storjen, temveč, da zgolj obstaja tveganje, da lahko pride do zločina, je nizzemske predloge opisal Orban.

Ivan Šokić/Nova24tv.si

Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Oglasi Qries
Oglasi Qries

Kdo je najbolj nesposoben za predsednika vlade?

Tanja Fajon, evropska poslanka SD
Luka Mesec, poslanec Levice
Alenka Bratušek, predsednica SAB
Marjan Šarec, predsednik LMŠ

This poll has been finished and no longer available to vote !

Facebook

Ostali Prispevki

Kolumna

Da se izognemo nepotrebnemu: Čordić bi se lahko pisal tudi Novak, Macron, Merkel ali Kurz, zame ni nobene razlike. Napisal bi enako. Zlatko Čordić...

Kolumna

Že dvajset let se ukvarjam z reševanjem osebnih in poslovnih kriz, ki so nastale zaradi osebnih motenj, katere izhajajo iz otroštva. Tako sem se...

Politika

Kazni zaradi kršenja številnih odločb. neupoštevanja odloka o zbiranju ljudi na javnem kraju v času koronavirusa, grožnje predsedniku vlade, grožnje policistom, neupoštevanje policijskih odredb,,...

Kolumna

V kolikor nekdo želi voditi Slovenijo v »zdravo« prihodnost, mora nekdo dobro poznati potrebe in potenciale njenih prebivalcev. Pa jih? A sploh vemo, kdo...