Svet

Madžarska: Zunanji minister Péter Szijjártó sporoča, da so se sredstva za zaščito meja v Srednji Aziji potrojila

Po zaslugi madžarskega lobiranja Evropska unija v petih letih uvaja 21 milijonov evrov vreden program za financiranje prizadevanj za zaščito meja v državah Srednje Azije, je sporočil zunanji minister Péter Szijjártó.

 

To je pomeni potrojeno vrednost financiranja prejšnjega programa, je dejal Szijjártó po pogovorih s Tadžikistanskim kolegom Sirodjidinom Muhriddinom. “Poskrbeli smo, da EU začne nov program s trikrat večjim financiranjem kot prej,” je dejal in dodal, da je bil Tadžikistan med “najpomembnejšimi zavezniki protiteroristične skupnosti”, zlasti pri preprečevanju nevarnosti iz Afganistana.

“Meja Tadžikistana (z Afganistanom) je dolga 1.344 km in vztrajno pozivamo k financiranju Evropske unije za zaščito meja v Tadžikistanu in drugih srednjeazijskih državah,” je dejal minister. “Madžari si v Evropski uniji ne želimo več migracij, terorističnih napadov ali ekstremističnih ideologij.”

“Lobiramo tudi, da EU obnovi partnerski sporazum s Tadžikistanom in državi odobri ugodne gospodarske in trgovinske pogoje,” je dejal.

V času, ko se skoraj ves svet bori proti pandemiji koronavirusa, je Tadžikistan ena redkih srečnih držav, zadnja okužba pa je bila zabeležena januarja, je dejal Szijjártó. Vendar pa težave v zdravstvu in gospodarstvu ne bi smele zakrivati ​​varnostnih izzivov, s katerimi se mora soočiti svet zaradi ekstremističnih ideologij, islamističnega radikalizma in posledičnega terorizma, je dejal.

Te ideologije so tudi glavni vzroki ilegalnih migracij, s katerimi se mora Evropa soočiti od leta 2015, je dodal.

Zato je nujno, da Tadžikistan zaščiti svoje meje, saj njegov uspeh neposredno vpliva na evropsko varnost, je dejal Szijjártó.

Madžarska in Tadžikistan bosta v okviru protiterorističnega sodelovanja podpisala tudi sporazum o izročitvi, je dejal Szijjártó.

Medtem Madžarska še naprej podpira prizadevanja Tadžikistana za članstvo v Varnostnem svetu OZN v letih 2028-2029 in bo nadaljevala z usposabljanjem tadžikistanskih vojaških častnikov v Budimpešti, kjer jih je do danes že diplomiralo 15.

Madžarska se je hkrati zavezala, da bo podpirala stabilnost v Afganistanu in bo do leta 2024 še naprej namenila 500.000 ameriških dolarjev letno za financiranje afganistanskih nacionalnih varnostnih sil, je dodal.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button