Politika

Lažnega preroka Galeta ovadil tudi slavni Vili Kovačič: nepooblaščeno sklenil kar 22 pogodb in šest aneksov v vrednosti skoraj 140 milijonov evrov za dobavo zaščitne in druge opreme!

V tem tednu se kar vrstijo prijave kaznivih dejanj žvižgača Ivana Galeta. Na uredništvo je prispela anonimna ovadba za storitev kaznivega dejanja. Tokrat pa ga je ovadil celo sam Vili Kovačič, ki je v ovadbi navedel, da je Gale storil kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja in pravic ter kaznivega dejanja neupravičenega zvočnega snemanja.

Anonimni naznanitelj kaznivega dejanja je zapisal, da je Ivan Gale storil kaznivo dejanje, ker je v ovadbi, ki jo je ustno podal pri Nacionalnemu preiskovalnemu uradu izjavil neresnične trditve, zaradi njih pa so bile opravljene nezakonite hišne preiskave. Tokratna prijava pa je na NPU prispela s strani Vilija Kovačiča, ki pravi da je Gale zlorabil uradni položaj in neupravičeno snemal pogovore svojega direktorja Antona Zakrajška.

Gale je bil v spornem obdobju na Zavodu za blagovne rezerve vodja splošne službe, področni sekretar in kontaktna oseba, pristojna za posredovanje informacij pravnega značaja. Poročilo vlade pa je pokazalo, da je kar nekaj spornih pogodb podpisal tudi Gale, je navedel Kovačič v ovadbi.

V ovadbi je zapisano, da naj bi Gale, kot javni uslužbenec zato, da bi komu drugemu pridobil premoženjsko korist, izrabil svoj uradni položaj in prestopil meja svojih pravic v času po razglasitvi pandemije zaradi koronavirusa. Kovačič pravi, da je Gale sestavil in nepooblaščeno sklenil 22 pogodb v skupni vrednosti 58,4 milijona evrov in šest aneksov v vrednosti 79,58 milijona evrov za dobavo zaščitne in druge opreme. Zaradi omenjenih pogodb naj bi tako Gale nekaterim zasebnim podjetjem zaradi nenormalno visokih provizij in marž pridobil veliko protipravno ter  premoženjsko korist.

Poleg ovadbe zlorabe položaja mu grozi ovadba nezakonitega prisluškovanja
Galetu grozi tudi obtožba zaradi neupravičenega zvočnega snemanja. Dne 18. marca 2020 je v prostorih Zavoda za blagovne rezerve neupravičeno zvočno snemal takratnemu direktorju Antonu Zakrajšku namenjeno zaupno izjavo ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku, brez njegovega soglasja in z namenom, da bo takšno izjavo zlorabil in jo prenesel na RTV Slovenija, ki je ta posnetek predvajala 23. aprila 2020 v oddaji Tarča in na ta način omogočil, da se je z njo seznanil najširši krog gledalcev te oddaje. V omenjeni oddaji pa je tudi Gale sam priznal, da za snemanje ni imel nobenega pooblastila.

Ovaditelj Kovačič je Nacionalnemu preiskovalnemu uradu predlagal, naj zaseže vseh 22 spornih pogodb in šestih aneksov, Galetovo pogodbo o zaposlitvi, pridobi podatke o njegovih pooblastilih, mu zaseže vsa tehnična sredstva ter opravi hišno preiskavo. Glede spornih pogodb pa predlaga, naj NPU primerja vse provizije in marže ter jih primerja s tržnimi cenami v spornih pogodbah, ki jih je sklenil Gale. Prav tako pa naj vpogleda v poročilo o nabavi zaščitne opreme, ki ga je vlada izdala 5. maja letos in zasliši vse vpletene.

Sara Kovač/Nova24TV

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button