Politika

Matjaž Nemec je na družabnem omrežju delil Lažno novico, da Srečko Šestan ne vodi več Civilne zaščite

O tem, da so mi bila odvzeta pooblastila kot poveljniku Civilne zaščite, sem izvedel iz medijev danes zjutraj, je za Večer povedal poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan, “res nič ne vem o tem,” je še pristavil. Spletni portal 24ur.com je sicer poročal, da naj bi Šestanu Ministrstvo za obrambo odvzelo pooblastila, čeprav zaenkrat še ostaja poveljnik. 

Ministrstvo za obrambo naj bi za novega vodjo operative na Upravi RS za zaščito in reševanje (URSZR) imenovalo Leona BehinaSrečku Šestanu pa naj bi ta pooblastila odvzeli. Šestana imajo namen premestiti v kabinet ministra Mateja Tonina. Razlog naj bi bil ta, da je poveljnik CZ težko istočasno še vodja operative URSZR. Srečku Šestanu je bilo preklicano pooblastilo za vodenje Urada za operativo, saj kot omenjeno, mora delo URSZR, kljub epidemiji potekati nemoteno.

Srečko Šestan je in bo poveljnik Civilne zaščite, z vsemi pooblastili,” je na Twitterju zapisal minister za obrambo Matej Tonin. In pojasnil, da vodenje Civilne zaščite (CZ) terja celega človeka, zato je Uprava RS za zaščito in reševanje Šestana razbremenilo birokratskih in administrativnih opravil. Poveljnik Civilne zaščite mora imeti čas, da vodi CZ, ne pa da piše poročila in zakonske predloge, je še zapisal Tonin.

Pri podajanju informacij je očitno prišlo do zmešnjave, saj so nekateri mediji najprej poročali, da je Šestan razrešen oziroma, da so mu bila odvzeta pooblastila poveljnika Civilne zaščite, o tem pa so povprašali tudi njega, ki je bil nad novico izredno presenečen. Olje na ogenj pa je prilil tudi predsednik Knovs Matjaž Nemec, ki je delil neuradno novico portala MMC, da Šestan operativno več ne vodi Civilne zaščite. čeprav ostaja njen poveljnik.

Srečko Šestan je in bo poveljnik Civilne zaščite, z vsemi pooblastili,” je na Twitterju zapisal minister za obrambo Matej Tonin. In pojasnil, da vodenje Civilne zaščite (CZ) terja celega človeka, zato je Uprava RS za zaščito in reševanje Šestana razbremenilo birokratskih in administrativnih opravil. Poveljnik Civilne zaščite mora imeti čas, da vodi CZ, ne pa da piše poročila in zakonske predloge, je še zapisal Tonin.

 

Šestan gre po enakih stopinjah kot legendarni poveljnik Bogataj
Tudi za naš medij je Tonin še enkrat potrdil, da Šestana nihče ni razrešil, ostaja poveljnik Civilne zaščite, pač pa je bil zgolj razbremenjen administrativnih opravil. Glede komentarja nekdanjega direktorja SOVE Damirja Črnčeca, da poveljnik Civilne zaščite mora biti del sistema, da lahko uspešno in učinkovito opravlja svoje naloge, pa je Tonin le na kratko omenil, da se Črnčec prav zagotovo spominja legendarnega Mirana Bogataja, nekdanjega poveljnika Civilne zaščite, ki je bil pozicioniran na enako mesto v kabinetu ministra, kot so sedaj predlagali za Šestana.

Podrobna razlaga je dostopna tudi na spletni strani gov.si. Tam med drugim lahko preberemo tudi, da je “po razglasitvi epidemije ob drugem valu SARS CoV-2 (covid-19)  vodstvo URSZR predlagalo, vodstvo Ministrstva za obrambo pa podprlo predlog, da se poveljnika Civilne zaščite Srečka Šestana razbremeni in se mu omogoči, da polno opravlja delo poveljnika Civilne zaščite, saj so razsežnosti epidemije SARS-CoV-2 (covid-19) v drugem valu obsežnejše kot v prvem. Zaradi navedenega je bilo Srečku Šestanu preklicano pooblastilo za vodenje Urada za operativo, saj, kot omenjeno, mora delo URSZR kljub epidemiji potekati nemoteno.”

 

Očitno gre le še za en primer prakse osrednjih medijev v času tretje Vlade Janeza Janše; lansirati nepreverjeno oz. lažno novico v želji po diskreditaciji tistih na oblasti.

Sara Bertoncelj

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button