Kolumna

KOLUMNA! Tim Rauter, Miti in dejstva o cepivih. v Ameriki ni problem, pri nas pa panika!

KOLUMNA

MITI IN DEJSTVA O CEPIVIH PROTI COVIDU-19

piše: Tim Rauter

Timotej Rauter
Tim Rauter

Cepiva za številna virusna obolenja obstajajo že več kot 200 let. Sprejeta so bila v družbo z velikim odporom in skepticizmom. Vendar so dokazala svojo učinkovitost in varnost, ter posledično je svetovna družba zanesljivo zaupala cepivom vse do začetka 21. stoletja. Takrat je začela splošna precepljenost po zahodnem svetu in Evropi nasploh, zaskrbljujoče upadati. Mnogo znanstvenikov vzrok za ta trend pripisuje širjenje teorij zarot z malo podprtimi dejstvi, ki v sedanjosti pronicajo do prav vsakega doma s pomočjo svetovnega spleta.

V Evropski Uniji je Slovenija trenutno na samem vrhu precepljenosti glede na število prebivalcev zahvaljujoč se dobri organizaciji vlade in hitrem nakupu cepiv. Večina Slovencev sprejema nova cepiva pozitivno in se nameravajo cepiti. Slovenija je največ odmerkov cepiva nabavila od AstraZenece, ki je v zadnjem mesecu pojavila številne pomisleke glede varnosti, ampak še vedno ostaja potrjeno cepivo s strani EU. Veliko zdravnikov je tudi k temu dodalo, da je možnost za nastanek strdka zaradi tega cepiva bistveno bolj manjša, kot pa možnost po uporabi kontracepcijskih tablet. Kljub vsem dejstvom, ki kažejo v prid znanstvenikom, kot pa tistim, ki širijo teorije zarote, to sploh v Sloveniji dela opozicije in določenih medijev ne ustavi pri širjenju neresnic, ki posledično slabo vplivajo na državljane Slovenije.

V ZDA cepljenih 50 milijonov prebivalcev

V Združenih državah je cepivo prejelo že skoraj 50 milijonov prebivalcev oziroma 15% prebivalstva. Uporabljajo večinoma cepivo podjetja Pfizer, ki slovi kot najbolj učinkovito proti COVIDU-19. Državljani dodobra zaupajo v cepiva, saj mediji ne širijo neresnic in nepotrebne panike kot pri nam, v Evropi. Pojavila pa se je tudi temna stran cepljenja – ZDA z novo administracijo in »mainstream« mediji širijo predloge, da bi se cepilo prebivalstvo na rasni podlagi, saj nekateri demokrati in aktivisti povezani z nevladno organizacijo »Črna življenja štejejo« kritizirajo trenutne načrte, ki se fokusirajo na prioritetno cepljenje starejših, saj je velika večina tega prebivalstva belega. Namesto tega bi po njihovem morali cepiti manjšine in črne ljudi prioritetno. Mnogi menijo, da bi to pomenilo rasno segregacijo v nasprotno smer.

Tudi cepiva proti novemu korona virusu se niso izmaknila ljudem in organizacijam, ki širijo razne teorije zarote in so le te podprte z malo ali nič dejstvi. Različna farmacevtska podjetja so razvila novo cepivo v pičlih 6 mesecih zahvaljujoč se Trumpovi administraciji, ki je z operacijo »Warp speed« prispevala 10 milijard dolarjev farmacevtskim multinacionalkam že konec marca 2020. Omogočila je tudi začasno razveljavljenje regulacij, ki niso bistvene za varnost zdravila, ampak za preprečitev konkurence s strani mnogih podjetij. Naj še poudarimo, da je tako hiter razvoj cepiva v modernem svetu praksa, ampak zaradi regulacijskih lobijev mnogo zdravil čaka leta na potrditev vladnih organizacij.

Zdravila za novi korona virus kot velik dosežek

Uporabljajo se tudi že znana zdravila, katere je tudi jemal predsednik Trump oktobra, ko je bil testiran pozitivno za korona virus. Čeprav takrat še nobeno od teh zdravil ni bilo potrjeno kot uradna praksa proti tej bolezni, so zdravniki z mnogo izkušnjami poskusili na bivšem predsedniku že znana zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje bolezni, ki imajo podoben potek, kot so npr. malarija, astma, upad kisika v krvi in rak. Po rekordno kratkem času v bolnišnic, ko je bil testiran negativno za korona virus, je Donald Trump že zapustil bolnišnico in nadaljeval z delom. Treba je tudi poudariti, da je nekatera zdravila preventivno jemal še skoraj mesec dni, vendar simptomi niso bili več prisotni.

Kako pa je v Sloveniji pa sami vemo? A o tem pa mogoče kdaj drugič.

Tim Rauter

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button