Svet

Kirgizija in Tadžikistan sta se strinjala, za umik vojakov s svojih meja

Kirgizija in sosednji Tadžikistan sta se dogovorila po novih bojih, v katerih je umrlo približno 40 ljudi in 175 ranjeno.

Voditelji državne varnosti v nekdanjih sovjetskih republikah v Srednji Aziji so se v soboto na sestanku strinjali.

»Danes, ko smo razpravljali o tem vprašanju, smo dosegli glavne dogovore za reševanje vprašanj v interesu zagotavljanja miru in stabilnosti v Kirgiziji in Tadžikistanu. Prepričan sem, da lahko to dosežemo,« je dejal Saimumin Yatimov, vodja Državnega odbora za nacionalno varnost Tadžikistana.

Boji so izbruhnili v sredo, ko so tadžikistanski uradniki poskušali namestiti nadzorne kamere za nadzor vodovoda v bližini vasi Kok-Taš v Kirgiziji.

»Upam, da bo v naših državah vladala popolna tišina, mir in nesreča. Zlasti na ozemljih na meji,« je dejal Kamčibek Tašijev, vodja Državnega odbora za nacionalno varnost Kirgiške republike. »Zelo upamo, da bodo sprejete odločitve – ki smo jih zapisali v protokolu – izvršene.«

Obe državi sta zahtevali območje okoli vodovoda, spor pa sega že desetletja nazaj, ko sta obe bili del Sovjetske zveze.

Prebivalci Kirgizije so nasprotovali poskusu nadzora; Kirgizi in Tadžiki so začeli metati kamenje drug v drugega in vojska je hitro stopila v boj.

Kirgiški uradniki pravijo, da je bilo na njihovi strani ubitih 33 ljudi, evakuiranih pa je bilo približno 7000 prebivalcev območja.

Tadžikistanski uradniki niso napovedali žrtev na svoji strani, mediji pa poročajo, da je bilo ubitih osem ljudi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button