Politika

Ker mu teče voda v grlo, Šolak zoper Srbijo nahujskal medija N1 i Nova

Beseda strokovnjakov: Muharem Bazdulj in Branko Radun o kampanji N1 in Nova proti državi Srbiji: Šolak in Hrvati zavidajo srbskemu Telekomu!

 

Pred dnevi smo povzeli pisanje srbskega portala Republika o tem, da je le vprašanje časa, kdaj skupina United Gropu več ne bo sposobna odplačevati zapadlih obveznosti, zato je za Dragana Šolaka neizogibna razglasitev stečaja ali prodaja družbe. Podatki za Šolakovo skupino United Group naj bi bili naravnost šokantni, skupni dolg tega podjetja naj bi znašal več kot štiri milijarde evrov, natančneje 4.352.482.000 evrov!

Portal Republika je objavil nova dejstva o Šolakovi skupini United Group, ki sta jih razkrila medijska strokovnjaka strokovnjaka Muharem Bazdulj i Branko Radun. “Opazna je velika nervoza v skupini United, ki zaradi nezadovoljstva s tržnim položajem in poslovanjem izvaja agresivno medijsko kampanjo proti konkurenci,” je dejal novinar in pisatelj Muharem Bazdulj.

Muharem Bazdulj, novinar in književnik
Muharem Bazdulj, novinar in književnik

 

 

V komentarju o najnovejših napadih skupine UG, ki jo vodi kontroverzni tajkun Dragan Šolak proti Telekomu Srbija in državi Srbiji, je Bazulj pojasnil, da je United Group očitno zelo zaskrbljena zaradi svojega položaja v državi in ​​uporablja medije pod svojim nadzorom za zaščito poslovnih interesov. Seveda je v to vpletena tudi politika.

“Veliki posel je neločljiv od politike. Če veliko podjetje, kot je omenjena UG, ne misli, da je njegov obstoječi politični okvir optimalen za poslovanje, se bo zavzel za prihod in vzpostavitev drugega političnega okvira. United Group dolguje najmanj 4,3 milijarde evrov, kar je več kot letni proračun nekaterih ameriških zveznih dežel! Gre za ogromen dolg, ki vsekakor vpliva na njihovo obnašanje,” je na TV Prva pojasnil Muharem Bazdulj. Prepričan je, da je Telekom tarča napadov določenih krogov v Srbiji in v regiji, ker mu kot državnemu podjetju zavidajo zaradi njegovih poslovnih uspehov!

Napadom na srbski Telekom so se pridružili tudi nekateri hrvaški mediji, ki so stopili v bran Šolakove UG, ker Telekomu zavidajo uspehe pri širjenju, predvsem pa na področju produkcije medijskih vsebin.

Branko Radun o napadih United Grup
Branko Radun o napadih United Grup

 

 

V oddaji na TV Happy je politični analitik Branko Radun spregovoril tudi o napadih skupine United, torej medijskih hiš H1 in Nova, na Telekom in Republiko Srbijo.  Spomnil je, da sta se United Group in njen operater SBB  skoraj 20 let neomejeno širila po Srbiji, “zanju so se kršili in spreminjali zakoni, ki so jim bili pisani na kožo, seveda ob tihi podpori lokalnih in državnih oblasti ter ob močni podpori tujega faktorja. Bili so praktično nedotakljivi.”

V srbski medijski zakonodaji je med drugim tudi jasno definirano, kdo je odgovoren za prenose športnih tekmovanj, ki so nacionalnega interesa. Žal, kaj takega slovenski medijski zakon ne predvideva. Šolak je sicer zavrnil zahtevo RTS za prenose zaključka EP v nogometu z izgovorom, ker Srbije ni bilo med udeleženkami. ” Zato bo zanimivo, kako se bo Šolak odzval na zahteve javnega servisa, da mu proda pravice do prenosa tekem Srbije v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Katarju,” je za TV Prva izpostavil Bazdulj.

“Telekomu se je v zadnjih letih uspelo upreti agresivnim napadom skupine United v Srbiji in v celotni regiji, zato imamo zdaj na primer situacijo, da državljani Hrvaške gledajo najbolj priljubljene športne programe preko Telekomovega kanala Arena. Da bi ustavil razvoj Telekoma,  se je United Group zadolžil za najmanj 4,3 milijarde evrov, zaradi česar je v resnem finančnem težavah. Preko medijev, ki so v lasti UG, televizij in portalov H1 in Nova S ter časopisa Danas, je sprožil “vojno” proti Telekomu Srbije,”  je povedal Radun.

“United Group je tuja kompanija,  s sedežem v Luksemburgu in na Nizozemskem, ki jo vodi tajkun Dragan Šolak. Od leta 2000, ko so bili ustanovljeni, so se spreminjala imena podjetja, tudi solastniki so se spreminjali, začenši od Sorosa preko KKR do BC Partners, Šolak pa je bil ves čas na vrhu. Boj, ki se zdaj vodi tukaj v Srbiji, je tudi boj za suverenost, ali bo suverena država nadzorovala medijski trg ali pa bodo to storili tujci. Če so tujci najpomembnejši dejavnik v medijih v državi, potem se bodo tujci odločali, kdo je na oblasti, tujci bodo imenovali in zamenjali predsednike in ministre, trpeli pa bodo vsi, ki jim niso všeč,” je pojasnil Branko Radun.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button