Politika

Janša na soočenju ponovno dokazal, da je na tej poziciji zasluženo

V ponedeljek je na POP TV potekalo še četrto soočenje voditeljev političnih strank, ki jim javnomnenjske raziskave napovedujejo največ glasov in možnost uvrstitve v državni zbor.

Robert Golob je “prikladno” zbolel za koronavirusom, se je pa udeležil soočenja po videopovezavi.

Tokratno soočenje je bilo bolj »posedanje otrok v šolske klopi« s strani Janeza Janše, saj je ponovno dokazal, da je na današnji poziciji absolutno zasluženo.

V zadnjem tednu pred volitvami po rezultatih javnomnenjskih raziskav kaže, da se za zmago borita predsednik SDS Janez Janša in predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob. 

Poleg njiju so bili udeleženi še voditelji drugih političnih strank: Tanja Fajon (SD), Luka Mesec (Levica), Marjan Šarec (LMŠ), Matej Tonin (NSi), Alenka Bratušek (SAB) in Zdravko Počivalšek (Povežimo Slovenijo). Soočenje je bilo vse prej kot mirno, vendar je Janez Janša dokazal, da je ves njihov trud zaman, ko govorita karakter in izkušnje.

 

Ponedeljkovo soočenje na POP TV je bilo vse prej kot mirno. Vsak zunanji opazovalec je opazil, kako na vse pretege in kako panično so se KUL-ovci trudili zmetati predsedniku SDS Janezu Janši polena pod noge skozi celotno oddajo, vendar neuspešno.

Da ne govorimo o Robertu Golobu, ki je s svojim ciničnim nasmeškom na obrazu skozi celotno oddajo deloval vse prej kot “bolan”. Spet smo bili priča temu, česar smo od KUL-ovcev že navajeni, in sicer polno očitkov, ki smo jih slišali že neštetokrat. Nobene pohvale o dobro opravljenem delu, samo očitki in to še iz leta 1990 (če bi bilo možno, bi mu Bratovškova očitala še od let prej).

Kot jastrebi so krenili nanj, vendar je Janša ponovno dokazal, zakaj je vodja. Skozi celotno oddajo je ohranil mirno kri in jih z dejstvi “posedel na mesto kot otroke v šolske klopi”.

Nov obraz ni nič novega

Uvodoma je o novem obrazu Roberta Goloba spregovoril tudi Janša, ki meni, da je to “standardna” zadeva, ki smo ji priča že od leta 2008: “Vedno je v igri tik pred volitvami,  nek nov obraz ali pa recikliran obraz. In tako se je zgodilo tudi letos. Opozicija, kakršna je bila zadnji dve leti, očitno ni zadovoljila vzporednega mehanizma in vračajo oz. dajejo v igri novega igralca,” je dejal Janša.

Naj opomnimo, da sistem v državi Goloba ni motil in ga ni spodbudil, da se politično aktivira do dneva, ko se mu je iztekel mandat direktorskega stolčka na GEN-I. Glede na prikladen čas njegove aktivacije je marsikdo pomislil, da je to storil iz zamere do Janše, vendar je Janša na soočenju tudi sam komentiral zadevo: “S tem, ali se je g. Golobu podaljšal mandat ali ne, nisem imel nič. Imam pa veliko pošte od njegovih kurirjev, kjer so me pozivali, naj se vmešam v to kadrovanje. G. Košorok pa ni zamenjal g. Goloba, iztekel se mu je mandat, novega pa mu nadzorniki niso podelili.”

 

Levica spet samo očita, medtem ko sami doslej niso storili nič

Medtem ko je Šarec stanje v državi primerjal s Titanikom, se je vključila tudi Alenka Bratušek, ki je brez slabe vesti dejala, da “so pogumna in zanesljiva ekipa, ki zna reševati težave. “Tudi zdaj smo v velikih težavah, novo vlado čaka veliko dela. Mi se tega ne bojimo in dobro poznamo javne finance. Tako kot smo že, bomo tudi tokrat te stvari uredili,” je samozavestno dejala Bratuškova, ki očitno še vedno ne ve, da “reševati težave” ne pomeni vreči puške v koruzo, kot so to storili oni in to tik pred krizo?!

S tem, da so dokazali tudi svojo nezrelost, ko tudi po tem, ko jih je Janša vabil v koalicijo, tega zaradi lastnega ega niso sprejeli. Niti v dobro države, čeprav je kazalo na slabe čase. Bratuškova je ponovno Janši očitala luknje v proračunu in zadolževanje, vendar ji je odvrnil z jasnim argumentom, da je Slovenija zadolžena po izjemno nizkih merah in da smo glede likvidnosti varni. “Institucije, ki naj bi svarile glede dolga, so prvič v lanskem letu napovedale, da bo dolg Slovenije v BDP prek 80 %, znižali smo ga na 75 %, oktobra lani so nam napovedovali 6 % gospodarsko rast imeli smo 8,1 % gospodarsko rast. Naša zadolženost je 20 % nižja kot je povprečna zadolženost evroobmočja,” je dejal predsednik SDS.

Mesec utišan z dejstvi

Spregovorili so tudi o nacionalizaciji, česar ni podprla nobena druga stranka v studiu razen Levice, je pa zadevo komentiral tudi Janša, ki je dejal, da je v Sloveniji kar nekaj takih podjetij, ki delujejo na ta princip in da se sicer spodbuja lastništvo zaposlenih, da pa je to eksperiment levice, zaradi katerega gledamo v hrbet Avstriji in Nemčiji. S tem je očitno Mescu stopil na žulj, saj mu je ta očital, da je to zaradi” tajkunov, zlivanja denarja v tujino in še marsičesa drugega,” je dejal. A Janša se z njim ni strinjal. “Ko govorite o tajkunih, govorite glede gospoda Kordeža?” je žogico podal Mescu, ki ni mogel storiti nič več, kot da Janši očita odpoved sistema pod njegovo vlado, na kar je Janša mirno in preudarno odreagiral: “Imamo rekordno nizko brezposelnost, imamo dobro zaposlenost, imamo ljudi, ki lahko plačujejo davke, ki varčujejo – ta kapital moramo spraviti v aktivo.  “V Sloveniji imamo sistem, ki temelji na delu. Več je delovnih mest, bolje so plačana delovna mesta, več denarja je v družinskem proračunu, v pokojninskem in zdravstvenem blagajni,” je zatrdil Janša.

Zakon o dohodnini viša konkurenčnost Slovenije doma in po svetu

Tonin je na to dodal, da so “močno obdavčene plače Slovenijo delajo nekonkurenčno na svetovnem trgu. Iz Slovenije odhajajo podjetni ljudje in s tem izgubljamo vse. Zato potrebujemo razvojno kapico.” Janša je kot težavo izpostavil, da Ljubljana generira več delovnih mest, kot je delovno sposobnega prebivalstva. “Večina investicij še vedno ostaja v Ljubljani”, je poudaril. “Šele ta vlada je investicije prerazporedila po vsej Sloveniji. To bo povečalo dodano vrednost v prihodnosti,” je dejal Janša in dodal, da je “v tem trenutku v teku več kot 2000 projektov, še nikoli se ni toliko gradilo. Potenciali so po celi Sloveniji in šele ta vlada je investicije prerazporedila po celi Sloveniji. To bo tista stvar, ki bo imela dodano vrednost v prihodnjih letih.

V prihodnosti se bodo cene stabilizirale, sodelovanje je ključno

Medtem ko je Golob o prihodnjih cenah naftnih derivatov govoril o tem, kako bi bilo najbolje, je Janša odgovoril s konkretnim odgovorom, da “Evropska unija vlaga ogromne napore v skupne nakupe, s čimer bi bili ti cenejši, ter v skupne transporte. Stvari se bodo stabilizirale, a morali bomo še dajati napore,” zagotovil pa je, da jeseni ne bo nikogar zeblo in da ne bo nihče v temi. Po besedah predsednika SDS se spreminja formula za izračun cene električne energije, posledično pa se bodo tudi cene elektrike stabilizirale in potrebnih intervencij bo manj. Janša je večkrat poudaril in k sodelovanju povabil vse, čeprav so to na levi večkrat zavrnili, saj verjame, da izključevanje v teh trenutkih v dobro Slovenije ne pride v poštev.

Janša je ob koncu oddaje dejal, da se bo potrebno po 24. aprilu še vedno osredotočati na zagotavljanje varnosti stabilnosti in razvoja. “Postali smo samozavestni. Svet nas pozna. Dozoreli smo kot narod in skupnost. Nismo več laboratorij za poskuse. Nobenih eksperimentov ne potrebujemo,” je zaključil.

Tanja Brkić

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button