Kolumna

Hvala lepa za takšno kulturo!

V zadnjem času, sploh odkar je oblast prevzela koalicija pod vodstvom Janeza Janše, poslušamo, kako kultura trpi. Kako kulturniki kar nenadoma ne morejo več preživeti, kako se ukinjajo programi in kako se kultura meče na cesto. Pri tej množici vpijočih v puščavi kakopak ni nobenega, ki bi kdaj kaj zaslužil na trgu. Vsi so tako ali drugače prisesani na naš denar, za katerega menijo, da jim pripada, ker se imajo za kulturnike.

A pojem kulture je na srečo nekoliko starejši kot današnja avantgarda, ki meni, da so instalacije kultura. Beseda kultura izhaja iz latinske besede cultura, ki pomeni vzgoja, izobraževanje, čaščenje, lahko tudi spoštovanje. Prvotni pomen pa lahko sledimo celo v obdelovanje in poljedelstvo, saj je beseda cultura izpeljana iz besede colere, obdelovati. Kultura je torej skupek naših navad, našega znanja, našega etosa, naše vere, našega trdega dela z rokami. Kultura zagotovo ni skupek Ljubljančanov, ki mislijo, da so oni znanilci in nosilci kulture in jim zato pripada živeti na račun drugih.

V tem, kar počne večina “prikrajšanih” kulturnikov, pa ni nič kulturnega. Nič omikanega. Nič, kar bi dvigalo ljudi od tega sveta. Ne gre niti za umetnost, ki bi bila sama sebi namen, ampak je strogo politična. Strogo politično leva. Strogo v službi lastnih interesov in interesov tistih, ki so tovrstno “kulturo” nekritično financirali v preteklih letih. Kakšna umetnost je torej to? Umetnost, ki zelo dobro plačuje tiste, ki so na pravi strani – politično seveda. Nekateri “kulturniki” imajo plačane vse prispevke, ker so menda nepogrešljiv del slovenske družbe. Pa so res? Vsak samostojni podjetnik, ki na mesec zasluži nekaj tisočakov (recimo, da ima enega ali dva zaposlena), bi dal vse na svetu, da bi mu le država plačala prispevke. Pa mu jih ne, čeprav v proračun prispeva veliko več kot tisti nepogrešljivi “kulturnik”, čigar prispevke plačajo žulji drugih ljudi.

Milijoni v kulturne projekte, za katere ni nikoli slišalo 99 odstotkov davkoplačevalcev

Omeniti je treba, da so vsi “kulturniki” med koronsko krizo dobili plačane prispevke in celo temeljni dohodek. Nekateri že več kot 6 mesecev dobivajo denar in imajo plačane prispevke. In veste, kdo trdi, da bo ta vlada uničila kulturo? Da, prav ste ugotovili, prav ti kulturniki. Milijoni našega denarja se zlivajo v kulturne projekte, za katere ni nikoli slišalo 99 odstotkov davkoplačevalcev. Milijoni našega denarja se zlivajo v kulturne ustanove, kjer so ljudje bajno plačani za to, da protestirajo, ko niso njihovi na oblasti. Milijoni našega denarja se zlivajo v kulturo, katere edini namen je, da blati slovensko desnico. Milijoni našega denarja se zlivajo v “kulturo”, katere namen je tihotapiti ilegalne migrante v Slovenijo. In mi to plačujemo? Ker naj bi to bila kultura, brez katere ta narod ne more preživeti?

Foto: STA

Nisem poznavalec umetnosti, niti nimam izobrazbe v tej smeri. Zato ne želim ocenjevati umetniške vrednosti umetnine ali umetnostne smeri. Vem pa, da država ni dolžna financirati tiste kulture, ki nima ničesar z državo. Zakaj bi država Slovenija financirala kulturo, ki se norčuje iz Slovencev? Zakaj bi država Slovenija financirala “kulturo”, ki v Bosni izobražuje ilegalne migrante, kako v Sloveniji dobiti azil? Zakaj bi država Slovenija financirala “kulturo”, katere namen je balkanizacija našega jezika, naše omike, naše zgodovine? Država naj finančno podpira institucije in umetnike, ki so ključnega kulturnega pomena za državo. Namesto da milijone evrov prejemajo “kulturniki”, ki so se preimenovali v Janeze Janše, naj ta denar prejme ljubljanska Drama. Bodo pravi umetniki, igralci, vsaj dostojno plačani in jim ne bo treba nastopati v reklamah za jogurte. Dajmo ta denar raje slovenskim pevskim zborom, da bodo lahko več potovali, več peli, imeli več koncertov. Dajmo denar, ki ga prejema Mirovni inštitut, raje Operi in baletu, da bodo baletniki imeli dostojne plače in dostojne delovne razmere.

Za konec pa največja katastrofa te vlade. Kulturnike bo izselila z Metelkove. Kakšne kulturnike, lepo vas prosim! Kakšne umetnike bo država nagnala na cesto? Takole so sami o sebi zapisali. Tam delujejo nevladniki, ki se ukvarjajo z neodvisno kulturno, raziskovanjem in zagovorništvom manjšinskih in marginaliziranih skupin. Preberite še enkrat. Z neodvisno kulturo. Zakaj pa potem prejemajo milijone državnega denarja in so v tej hiši brezplačno?

To vam lahko pove, da je tovrstna ideološka kultura še kako odvisna. Odvisna od oblasti, ki jo hrani, in sovražnica vsake oblasti, ki je ne. Kultura, ki se zbira tam, nima nič z našo kulturo in naj jo financirajo tisti, ki si takšne kulture želijo. Tisti, ki so izvedli zadnjo instalacijo pred ministrstvom za kulturo, kjer so s krvjo polili mize z oznakami zaposlenih na ministrstvu, pa naj odgovarjajo za kaznivo dejanje grožnje. To je ta kultura – miroljubna, empatična in humana –, dokler ji daješ denar drugih. Ko pa ne želiš podpirati čisto vsega, kar se razglaša za kulturo, se pokaže v pravi luči. Postane totalitarna, politična, morilska in pošastna. Hvala lepa za takšno kulturo!

Aleksander Rant

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button