Connect with us

Pozdravljeni, kaj iščete?

Slovenija

Grozljiva nacistična simbolika na petkovih protestih pod pokroviteljstvom levice: Bo gorel Državni zbor kot je leta 1933 gorel Reichstag?

plamen protesti
Petkovi protestniki se poslužujejo nacistične simbolike - gorečih bakl - s katerimi so se pričeli požigi stavb. (Foto: Twitter)

Na petkovih protestih smo bili priča rabi zanimive simbolike s strani določenih protestnikov.

Zanimive ne le zaradi svojega estetskega učinka, temveč predvsem zaradi vzporednic s tistimi, s katerimi dominantni mediji radi povezujejo desnico nasploh in jih imenujejo z vrsto slabšalnic: neonacisti, ekstremna desnica. Pred Trgom republike smo bili priča protestnikom, ki so v znak upora nosili goreče bakle in nošenje gorečih bakl na protestih že nekaj časa velja za simboliko, ki se jo pripisuje “neonacistom”. Zadnji pohod z gorečimi baklami, ob katerem so isti ljudje, ki so se zdaj najbrž navduševali nad tem, kako to v temi lepo izgleda, zganjali vik in krik, češ, da gre za shod sovraštva, je bil zdaj že razvpiti Charlottesville.

Petkovi protesti so prinesli še eno kost za glodanje v smislu primerjav med levimi in desnimi skrajneži, kot se jim rado reče, v smislu dvojnih meril – enih do levih, drugih do desnih skrajnežev, v smislu kritike tega, kar je srž problema t.i. liberalne demokracije: morala bi temeljiti na konsenzu o obsodbi vseh totalitarizmov, a konsenza ni, ker samo ena stran obsoja tudi svojo skrajnost. Druga pa svojo nič kaj sramežljivo podpira.

Matej Klarič, tviteraš na ekonomski liniji J.P. Damijana, na kulturni AntiFe in LGBT, sicer pa SD – jevec, je na Twitterju s ponosom objavil fotografijo s protestov, kjer so levičarski protestniki v soju noči prižgali bakle. Da bi oblastnikom zagrozili, da se ne šalijo več. Na njegov tvit so se nemudoma, upravičeno, pričakovano odzvali nekateri tviteraši:

 

Tudi predsednik vlade, Janez Janša, se je odzval s hudomušnim tvitom:

 

Seveda se zavedamo, da isto simboliko lahko uporabljajo ljudje z različnimi idejami, s čimer simbolika spreminja pomen, seveda se zavedamo, da bodo levičarji rekli, da so njihovi smotri v ozadju pohoda z gorečimi baklami pravični smotri. Namen tega članka ni razpravljati o tem. Namen je pokazati na dvojna merila in že velikokrat izpostavljeni problem naše in zahodnih družb danes nasploh: desničarji obsojamo vse totalitarizme, vse skrajnosti, levičarji pa le “našo”.

Si predstavljate, kakšne bi bile reakcije medijev in levičarjev, če bi se z gorečimi baklami skozi Ljubljano sprehodili Rumeni jopiči?

Aleš Ernecl

Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Oglasi Qries
Oglasi Qries

Kdo je najbolj nesposoben za predsednika vlade?

Tanja Fajon, evropska poslanka SD
Luka Mesec, poslanec Levice
Alenka Bratušek, predsednica SAB
Marjan Šarec, predsednik LMŠ

Facebook

Ostali Prispevki

Kolumna

Da se izognemo nepotrebnemu: Čordić bi se lahko pisal tudi Novak, Macron, Merkel ali Kurz, zame ni nobene razlike. Napisal bi enako. Zlatko Čordić...

Kolumna

Že dvajset let se ukvarjam z reševanjem osebnih in poslovnih kriz, ki so nastale zaradi osebnih motenj, katere izhajajo iz otroštva. Tako sem se...

Politika

Kazni zaradi kršenja številnih odločb. neupoštevanja odloka o zbiranju ljudi na javnem kraju v času koronavirusa, grožnje predsedniku vlade, grožnje policistom, neupoštevanje policijskih odredb,,...

Kolumna

V kolikor nekdo želi voditi Slovenijo v »zdravo« prihodnost, mora nekdo dobro poznati potrebe in potenciale njenih prebivalcev. Pa jih? A sploh vemo, kdo...