Slovenija

Policija bi lahko na protestu 5. novembra uporabila tudi silo

Državni sekretar na Ministrstvu za notranje zadeve Franc Kangler je bil v petek gost Aleksandre Jug v oddaji Objektiv, v kateri je osrednja nit pogovora tokrat tekla o petkovih protivladnih protestnikih in o napadu rapperja Zlatana Čordića na snemalca Nove24TV, kateremu pa osrednji mediji niso namenili pretirano veliko pozornosti, Društvo novinarjev Slovenije napada celo ni želelo neposredno obsoditi z izgovorom, da Nova24TV ni pravi medij, ampak politično orodje ene stranke. Po Kanglerjevem mnenju gre za tipično delitev na prvo in drugorazredne državljane, saj bi osrednji mediji, pa čeprav večino časa izrazito politično pristranski in naklonjeni opoziciji, v primeru, da bi bil v napad vpleten snemalec Televizije Slovenija, napad ostro obsodili.

Franc Kangler je prepričan, da je tretja vlada Janeza Janše tudi neposredno razkrinkala politikantske osrednje medije. “Ljudje niso več neumni, niso politiki z desne tisti, ki delijo narod, temveč tisti, ki imajo ta interes, ki imajo nostalgijo po Jugoslaviji, po simbolu rdeče zvezde, nostalgijo po veliki državi, ki je bila malo večja od Slovenije, kjer ni bilo demokracije, kjer je bil socializem, kjer je bilo vse dopustno samo tistim na oblasti, to pa ne more biti tako v demokratični Sloveniji, kjer je potrebno spoštovati predpise ustave in Evropske unije, ti gospodje pa tega niso navajeni,” se je razgovoril nekdanji mariborski župan.

 

Tisti, ki danes, kljub epidemiji koronavirusa še vedno protidržavniško protestirajo, so po besedah Franca Kanglerja navajeni, da so denar od države doslej dobivali na lepe oči. A prišel naj bi čas, ko bo potrebno polagati račune. “Ko bomo treba povedati, kaj si naredil s tistim denarjem, ki si ga dobil od države pred desetimi leti!”

Spomnimo, hekerska skupina Anoynmous tudi za 5. november v Ljubljani, tako kot v drugih velikih evropskih mestih, napoveduje protivladni protest. Kangler ne verjame, da bodo imeli policisti veliko dela, saj da so Slovenci “pametni in pošteni”, protestirajo pa po njegovih besedah tisti, ki si želijo konflikta in pozornosti javnosti. “Bodimo iskreni, če bi polovica od teh protestnikov delala, če bi bili v tovarni, imeli kmetije, jih tam (na protestih) ne bi bilo. Tu vidim predvsem provokatorje, ki so bili instalirani s strani političnih strank, zlasti Levice, da delajo nemire,” meni Kangler, ki ga je sicer leta 2012 z mesta mariborskega župana prav tako odnesla “režirana” ljudska vstaja.

Incident na petkovem protivladnem protestu, ko je Zlatan Čordić napadel snemalca Nove24TV, še vedno buri duhove. Foto: Nova24TV.

Sekretar zato meni, da policistom ne bo potrebno uporabiti sile, saj do zdaj ni imela nobenih težav s kaznovanjem prestopnikov. “Policist je tisti, ki presoja, prepričan sem, da sami policisti dobro vedo, kdo jih je namerno provociral.” V primeru, kadar policist oceni, da je potrebno zavarovati varnost in premoženje ljudi, lahko policist uporabi silo. Policisti so doslej na protestih po ocenah Ministrstva za notranje zadeve ravnali modro. Tudi, kar se tiče incidenta prejšnji petek, ko je Čordić snemalcu iztrgal iz rok kamero, gre za zelo očitno kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti. “V kolikor bi se ob tem dogodku prijatelji Čordića lotili policistov, bi prav gotovo v skladu z zakonom uporabili fizično silo in druga prisilna sredstva, ki so na razpolago na takšnih neprijavljenih shodih, za zagotavljanje javnega reda in miru,” je še dodal Kangler.

A zdaj ni čas za kolesarjenje, ni čas napadov na leve ali desne politike, temveč je čas, da ostanemo zdravi, je bila zaključna misel gosta tokratne oddaje Objektiv.

T.F.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button