Svet

EU ZDA, Kanadi in Norveški omogočila, da se pridružijo njenemu projektu vojaške mobilnosti

Evropska unija se je strinjala, da bo ZDA, Kanadi in Norveški dovolila, da se pridružijo eni od njenih vojaških pobud, katerih cilj je pospešiti razporejanje vojaških enot in opreme po Evropi.

Obrambni ministri iz držav EU so prižgali zeleno luč, da se vsi trije pridružijo blokovskemu projektu »Vojaška mobilnost,« katerega namen je olajšati birokratske postopke, ki upočasnjujejo napotitev čet.

Projekt PESCO je strateška platforma, katere cilj je omogočiti hitro in nemoteno gibanje vojaškega osebja in sredstev po celotni EU, bodisi po železnici, cesti, zraku ali morju.

Več kot 70.000 ameriških vojaških uslužbencev je nameščenih v Evropi, deloma zato, da bi Estoniji, Latviji, Litvi in ​​Poljski zagotovili, da jih bodo branili v primeru agresije Rusije.

Kanada vodi bojno skupino NATA, ki je nameščena v regiji blizu ruske meje, v to pa je vključena tudi Norveška. Prednostna naloga vojaškega zavezništva je, da lahko hitro premika vojake in opremo.

Poleg mejne birokracije nemoteno razporejanje sil pogosto ovirajo tudi neprilagojena infrastruktura, kot so ceste in mostovi, ki ne morejo obvladovati težkih vozil in tankov, letalske steze, ki so prekratke za nekatere vrste vojnih letal in pristanišča, ki so preveč plitva, da bi nekatere ladje lahko pristale.

Nemška obrambna ministrica Annegret Kramp-Karrenbauer je to potezo označila kot »kvantni preskok v našem konkretnem sodelovanju.«

»To je poseben trenutek, zlasti za Nemčijo, saj smo se v našem predsedstvu Sveta trdo borili, da bi lahko tri države sodelovale v takih projektih,« je dodala.

»Zlasti mi, ki se v Evropi vidimo kot logistično središče, to vidimo kot ogromen korak tudi v praktičnih zmogljivostih evropskih oboroženih sil. In to vidimo kot še en velik korak v čezatlantskem zavezništvu in v sodelovanju med Evropsko unijo in NATOM.«

Prvič bo EU dovolila zunanjim državam, da se pridružijo njenemu sistemu vojaških projektov, kar je znak izboljšanja sodelovanja med EU in NATOM. To bo tudi znak, da je ameriški predsednik Joe Biden srečnejši glede tesnejših vojaških odnosov z Evropo kot njegov predhodnik Donald Trump.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button