Politika

Dvojna zloraba v eni sliki: Računsko sodišče in RTV v oddaji Politično grobo povozila lastne standarde!

Za razliko od drugih držav Evropske unije je Slovenija država, kjer se vodilni funkcionarji UEFE in FIFE pojavljajo v oddaji Politično na nacionalni televiziji RTV Slovenija in komentirajo aktualno politično dogajanje. Po Aleksandru Čeferinu se je v vlogi komentatorja v izrazito političnem kontekstu znašel predsednik Računskega sodišča RS Tomaž Vesel, čeprav velja, da je računsko sodišče po definiciji neodvisno in vezano na ustavo in zakon. 

150. člen Ustave Republike Slovenije navaja, da je računsko sodišče najvišji organ kontrole državnih računov, državnega proračuna in celotne javne porabe. “Ureditev in pristojnosti računskega sodišča določa zakon. Računsko sodišče je pri svojem delu neodvisno in vezano na ustavo in zakon.” Očitno pa to ni zmotilo predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela, da se ne bi preizkusil v vlogi komentatorja v izrazito politični oddaji na javni televiziji, katere delovanje financirajo vsa slovenska gospodinjstva. 

Potem, ko je v javnost prišla informacija, da Vesel poleg plače predsednika računskega sodišča, z opravljanjem dodatne dejavnosti zasluži še letno 202 tisoč evrov pri Svetovni nogometni zvezi, je ta po razkritju zatrdil, da z njegovim postranskim poslom ob službi na računskem sodišču ni nič narobe, kar naj bi po njegovih besedah ugotovil tudi KPK. Zanimivo pa je, da sledni pisnega mnenja o tem nikakor ne more najti. Vesel je nato v sredo sklical tiskovno konferenco na kateri naj bi dal izjavo v zvezi z danes izdanim osnutkom revizijskega poročila revizije nabav zaščitne in medicinske opreme zaradi epidemije covid-19. Kakor smo napovedali je šlo v omenjeni zadevi za poskus priprave terena za medijski umor predsednika SMC Zdravka Počivalška pred sejo sveta SMC, ki je bila načrtovana isti dan v večernih urah. Konferenca je trajala več kot uro, prirejena pa je bila za to, da je predsednik računskega sodišča povedal, da je osnutek, o katerem ne sme povedati ničesar, že končan in da so 13 zadev predali policiji. Kljub temu, da je Vesel na konferenci zatrdil: “Prijavljam premoženje, absolutno vsako leto, komisiji za preprečevanje korupcije tudi navedem, v teh prijavah, da gre za te prejemke….”, ga je Komisija za preprečevanje korupcije KPK postavila na laž.  Sporočili so namreč, da leta 2014 in 2016 o spremembah premoženja ni poročal, čeprav je izjavil, da poroča vsako leto.

Veselu ni jasno, zakaj takšni napadi, pritiski
V nedeljski oddaji Politično je Vesel uvodoma zatrdil, da naj bi šlo za popolno naključje, da poročilo sodišča o nabavah zaščitne opreme sovpada s časom poskusa menjave aktualne vlade. “Vendarle gre samo za osnutek revizijskega poročila, tako da mi res ni jasno, zakaj takšni napadi, pritiski, pričakovanja nenazadnje v povezavi s tem poročilom,” je navedel. Vztrajal je pri stališču, da pri njegovem delovanju na FIFI ne more iti za konflikt interesov. “Prvič, FIFA v ničemer ne poseže v javnofinančna sredstva Republike Slovenije. Drugič, ni gospodarska družba, ampak je registrirana po civilnem zakoniku Švice kot društvo, kot asociacija. Zato nenazadnje tudi to delo lahko opravljam. Prijavljal sem celotne spremembe premoženja in upam, da KPK tudi tega ni izgubil.”

Foto: Zajetje zaslona RTV Slovenija

Na vprašanje v povezavi z opravljanjem neprofitne dejavnosti in pa zaslužkom, ki ga ta prejme, je Vesel uvodoma poudaril, da je o neprofitnem delu seveda govoril o FIFI kot neprofitni organizaciji, ki seveda razpolaga z res veliko denarja. “Če ne bi razpolagala s tako veliko denarja in zaslužki, ne bi mogla financirati nogometa po celem svetu, še nekoliko več UEFA. Brez njih bi nogomet praktično v nekaterih državah zastal. Kar se pa tiče tovarne zlobe, o kateri sem govoril, sem se pa pravzaprav o tej tovarni veliko naučil, ker te domnevne afere pridejo na plano takrat, ko so potrebne. Štiri leta pred tem je bil mir. Vsi so vedeli o tem. Isti portali, isti uredniki, so pravzaprav pohvalno pisali o tem. Naenkrat pa nastopi težava. Naučil sem se, kje ima ta tovarna svoje obrate, kdo so delovodje te tovarne in kdo pravzaprav vse skupaj vodi. S tvitosfero in s to energijo Slovenija ne pride nikamor, niti peš do Kočevja.” Odgovorni urednik Siola Peter Jančič se je odzval na besede Vesela, da bi ga lahko o tem spraševali pred štirimi leti in poudaril, da je dejstvo, da takrat nihče ni imel pojma o teh vsotah. “To pa je bilo precej nizko za šefa računskega sodišča. In potem še govori o nekakšnih tovarnah zla. To pa je že žaljivo do medijev.”

Prava tovarna sprenevedanj in laži
V povezavi z intervjujem Vesela na Politično se je kritično odzval tudi raziskovalni novinar Bojan Požar“Takšne zlorabe javnega servisa, kot sta si pravkar privoščila Tanja Gobec in Tomaž Vesel na Politično RTV Slovenija, pa že dolgo ne. No, res je sicer, da zelo malo gledam to TV. Pa saj to je prava tovarna sprenevedanj in laži. Predvsem pa je predsednik računskega sodišča 60 odstotkov oddaje porabil za komentiranje aktualnih političnih zadev, preostalih 40 odstotkov pa za sprenevedavo obrambo 1mio dolarjev, ki jih je že postrani pokasiral na FIFI, 10 odstotkov pa za trače o svojem namestniku.” Požar je izpostavil, da je Gobčeva lagala, da je KPK že odločil, samo dokumenta nikakor nikakor ne najdejo. Ona je direkt lagala gledalcem, da je KPK že odločil, samo dokumenta nikakor ne najdejo, on je bil pa vsaj toliko pameten, da je to kakor preslišal, se sprenevedal in odgovarjal nekaj drugega. Sramota od novinarke, ki jo moram žal tudi jaz plačevati.”

Vsi vodilni slovenski nogometni funkcionarji UEFE in FIFE se pri nas – začuda  – pojavljajo v oddaji Politično. Začel A. Čeferin, nadaljuje T. Vesel. Povejte mi eno samo državo in eno samo javno TV v Evropski uniji, kjer vodilni nogometni funkcionarji Fifa in Uefa nastopajo v oddajah Politično in komentirajo aktualne politične zadeve …?! Sicer je politika pri  Fifa in Uefa itak strogo prepovedana …,” je kritično še izpostavil Požar.  Ogorčeni so tudi v Dobri državi, kjer poudarjajo, da je računsko sodišče po definiciji nepolitični, neodvisno. “Ko se predsednik tega sodišča pojavlja v izrazito političnem kontekstu znotraj oddaje, ki je namenjena komentiranju dnevnega političnega dogajanja, se uničuje še zadnje ostanke neodvisnosti institucij. In to na javni TV!”

 

Sara Kovač

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button