Svet

Duda ostaja poljski predsednik! V 2. krogu volitev premagal Trzakowskega

Poljski predsednik Andrzej Duda je na nedeljskih predsedniških volitvah tesno premagal svojega nasprotnika Rafala Trzaskowskega. Duda je osvojil nekaj več kot polovico glasov, kar pa je najmanjša zmaga na volitvah na Poljskem od padca komunizma leta 1989. V ponovnem mandatu se bo moral Duda soočati s čedalje bolj napetimi odnosi znotraj z Evropsko unijo, zaradi zakonov, ki jih želi uvesti na Poljskem.

Andrzej Duda, predesednik nacionalistične stranke Zakon in pravičnost (PiS) jev prugem krogu predsedniških volitev z 51,2 odstotki glasov premagal socialliberalnega varšavskega župana Rafala Trzakowskega. Volilna komisija sicer še ni objavila končnih uradnih rezultatov.

Preštetih je bilo okoli 99 odstotkov vseh glasov, zato ne pričakujejo večjih sprememb, ki bi lahko vplivale na rezultat volitev. Volilna udeležba je sicer bila dokaj visoka in sicer 68,2 odstotka.

 

Z Dudino zmago je pričakovati, da se bodo brez zapletov lahko nadaljevale reforme v pravosodju. Poljski predsednik ima namreč v rokah pravico veto na zakone, ki so mu poslani v potrditev.Za vladajočo stranko PiS Dudina zmaga pomeni nemoteno delovanje do naslednjih parlamentarnih volitev, ki bodo leta 2023.

 

Volitve bi sicer morale biti že maja, a se je Duda odločil, da jih zaradi koronakrize, ki je bila takrat na vrhuncu prestavi. Tej odločitvi so botrovali tudi pozivi javnosti.

 

Sara Kovač /Nova24tv.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button