Covid19

Dr. Mateja Logar: 1.209 novih okužb! Svetovalna skupina za spremenjen režim pri vstopu v državo! VIDEO

Izziv je, kako splošna javnost sprejema ukrepe, ki so potrebni in ki jih mi predlagamo vladi, je v oddaji Tema dneva povedala vodja strokovne skupine dr. Mateja Logar in pojasnila, da se zavedajo težav in nepriljubljenosti določenih ukrepov. Pomembno je tudi, da so stvari dobro pojasnjene in da ljudje razumejo, zakaj so zaostritve včasih potrebne oziroma pomembne.

 

“Ljudje morajo vedeti , da so tudi oni samo pomembni, da so ukrepi zaradi njih in da s svojim ravnanjem lahko vplivajo na to, kako se po epidemija razvijala,” je dejala.

V Sloveniji so včeraj sicer opravili 6212 testiranj, od tega je bilo 1209 testov pozitivnih, kar predstavlja 19,5 odstotka. Hospitaliziranih je bilo 516 oseb, intenzivno nego je rabilo 82 bolnikov. Iz bolnišnic so odpustili 54 oseb, umrlo pa jih je enajst. 7-dnevno povprečje je znašalo 761 okužb, torej še vedno manj kot tisoč. Po podatkih Sledilnika za covid-19 je bilo do ponedeljka, 1. marca, cepljenih 123.087 oseb. Opozarjamo pa, da podatki o številu cepljenih oseb prihajajo z zamikom – prav to je razlog, da so nekateri mediji poročali o “izginulih” odmerkih cepiva.

 

Cepljenje po Sloveniji poteka množično, je povedal nacionalni koordinator logističnega dela akcije množičnega cepljenja Jelko Kacin in sporočil, da naj bi jutri dobili 24 tisoč odmerkov AstraZenece. Na zalogi imamo še 15 tisoč odmerkov, ki so namenjeni zaposlenim v vzgoji in izobraževanju. V mesecu marcu bomo dobili sto tisoč odmerkov cepiv AstraZenece. Minister za zdravje dr. Janez Poklukar bo danes nagovoril vse direktorje zdravstvenih domov. Z organizacijo cepljenja smo zelo zadovoljni. Cepljenje bo vedno bolj množično, zato morami biti ustrezno pripravljeni. Z AstroZeneco bomo lahko v zelo kratkem času zaščitili veliko število ljudi. Če bomo nadaljevali s takim tempom, bomo cepili 50 odstotka prebivalcev do konca junija. Naše ambicije so večje. Pričakujemo tudi cepivo Johnson & Johnson, ki ga bo EMA potrjevala naslednji teden. V podpisu je pogodba za dodatnih 342 tisoč odmerkov Pfizerjevega cepiva za drugo četrtletje, je še dejal Kacin.

 

Glede predlogov svetovalne strokovne skupine, je dr. Mateja Logar povedala, da je med drugim predlagan nekoliko drugačen režim na mejah – podobno kot je bilo treba imeti poleti za vstop na Hrvaško imeti izpolnjen spletni formular, bi bil potreben tudi za vstop v Slovenijo. Sledi tudi nekaj manjših sprememb v osnovnih šolah kar se tiče nošenja mask, in sicer da bi otroci od 12 leta naprej tudi med poukom nosili maske, enako tudi vsi učitelji. Glede cepilnega lista, je Logarjeva povedala, da se bo zanj zavzemala, ko bo dovolj cepiva za vse, pred tem to ni smiselno, je pa tudi diskriminatorno.

 

Glede na potek cepljenja je jasno, da do konca leta ne bomo dosegli 60-odstotne prekuženosti, tako da nekako ni z pričakovati, da bo epidemije oziroma pandemije že konec, tudi če se v število vključi tudi prebolele, je pojasnila Logarjeva. Južnoafriška varjanta virusa je gensko tudi precej drugačna, tako da protitelesa ki nastanejo po preboleli okužbi ali po cepljenju ne prepoznajo dobro tega epitopa, se pravi samega virusa, in ga zaradi tega ne deaktivirajo tako uspešno, kot ostale različice. Če se ta sev razširi, se lahko okužijo tudi tisti, ki so klasično različico virusa že preboleli pa tudi tisti, ki so bili cepljeni.

 

Semafor, ki narekuje sproščanje ali zaostrovanje ukrepov, je predvsem usmeritev. Treba se ga je držati, kadar okoliščine to dopuščajo, v nekaterih primerih pa ga je seveda treba tudi prilagoditi. Treba je vedeti, da se vsi sevi virusa širijo na enak način, tako da s temi ukrepi, ki jih že izvajamo, lahko preprečimo tudi širjenje ostalih sevov. Na vsakemu izmed nas pa je, da naredimo vse kar lahko ter se ne zanašamo na nekoga drugega, na ukrepe, na cepljenje.

 

Vsak mora torej začeti pri sebi in se odločiti, da bo spoštoval ukrepe, striktno nosil masko, se izogibal neposrednih stikov in tako dalje. Pomembno sporočilo svetovalne skupine je še to, da potovanja v tem trenutku res niso priporočljiva in naj se jih ljudje ne udeležujejo. Glede naslednjega vala je nehvaležno kakršno koli napovedovanje, kdaj bo do njega prišlo ali v kakšnem obsegu bo prisoten. Se da pa iz zgodovinskih podatkov razbrati, da je po navadi drugi val najhujši, naslednji naj ne bi bili tako zelo obsežni. Ni pa seveda nujno, da se bodo stvari točno tako odvile.

 

Sara Bertoncelj

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button