Svet

Donald Trump prvič javno spregovoril po odhodu iz Bele hiše

Več kot mesec dni, odkar je Donalda Trumpa na mestu ameriškega predsednika nadomestil Joe Biden, je Donald Trump prvič javno spregovoril na letnem zasedanju Konservativnega odbora za politično akcijo (CPAC).

 

“Vsi smo vedeli, da bo administracija Joeja Bidna slaba, vendar si nihče od nas ni niti predstavljal, kako slabi bodo in kako daleč bodo šli,” je o prvih tednih nove administracije povedal Trump. 

Nekdanjega ameriškega predsednika je pričakala navdušena množica. V govoru, ki ga je pričel uro kasneje, kot je bilo sprva načrtovano, je množico uvodoma povprašal: “Me že pogrešate?”

 

Nekdanji predsednik se je osredotočil na Bidnov poskus, da spreobrne njegovo ostro usmerjeno migrantsko politiko. Prepričan je, da Biden ni opravil svoje najpomembnejše naloge, to je, da izvršuje ameriške zakone.  Po besedah Trumpa je Biden tekom pandemije koronavirusa dal prednost odpiranju ameriških meja in ne ponovnemu odpiranju države za ameriške državljane. “Vaše družine še vedno ne morejo jesti v lokalnih restavracijah, Joe Biden pa vozi na tisoče in tisoče migrantov z vsega sveta,” je dejal.

Biden si je pripisal zasluge za cepivo

Bidna je napadel tudi zaradi poskusa, da spremeni njegovo agendo glede zunanje in notranje politike in se osredotočil na nekatere teme iz predsedniške kampanje iz leta 2020. Obregnil se je ob trditev Bidna, da ZDA med predsedovanjem Trumpa sploh niso imele niti cepiva. “Pravzaprav verjamem, da je to rekel, ker ni vedel, kaj za vraga se dogaja,” se je zasmejal. Trump je spomnil, da si je nenehno prizadeval za razvoj in odobritev cepiva.

“Na Ameriško agencijo za hrano in zdravila (FDA) sem pritisnil tako, kot še nikoli prej. Ni mi bila všeč, a ko smo to naredili, sem jim rekel: “Sedaj vas imam zelo rad”.” Trump je Bidna okrcal, ker si je pripisal zasluge za cepiva proti koronavirusu. “Nikoli jim ne dovolite, da si pripišejo zasluge,” je dejal in dodal, da Joe Biden izvaja le načrt, ki so ga uvedli oni.

Foto: epa

Ogorčen je nad vnovičnim financiranjem WHO

Med drugim je Trump poudaril, da se ne strinja s tem, da je Biden vnovič pričel financirati Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO), letno se ji namreč zagotavlja kar 500 milijonov ameriških dolarjev. “Za Kitajsko predstavljajo resnične lutke,” je glede WHO zatrdil Trump. Trump je kritičen, ker so šole še naprej zaprte. “Joe Biden je ameriške otroke prodal učiteljskim sindikatom”. Meni, da s tem nastaja velika škoda. “V imenu mater in očetov pozivam Joeja Bidna, da odpre šole,” je dejal Trump.

Trump je po poročanju ameriškega Breitbarta spregovoril tudi o Bidnovem poskusu, da v šole vsiljuje politiko spolne identitete. “Joe Biden in demokrati celo spodbujajo politike, ki so uničile ženski šport,” je kritično dejal in poudaril, da so “biološki moški” pričeli uničevati ženske športne rekorde. “V ženskem športu se podira veliko novih rekordov,” je nadaljeval Trump in zatrdil, da so se dekleta in športnice nad spremembami ogorčene. “Če se to ne bo spremenilo, bodo ženski športi, kot jih poznamo, izumrli,” je dejal.

Trump je Bidna okrcal zaradi izkazovanja šibkosti v odnosu do Irana, neuspešnosti blokade naftovoda iz Rusije v Nemčijo in dovoljevanja podjetjem, da na Kitajsko “pošljejo” več delovnih mest. “Verjamemo v to, da se  je potrebno upreti Kitajski, ustaviti zunanje izvajanje, vrniti nazaj naše tovarne in dobavne verige ter zagotoviti, da bo Amerika, ne Kitajska, tista, ki bo v prihodnosti prevladovala,” je dejal.

Zavrnil navedbe o ustanovitvi lastne stranke

Glede na to, da se že nekaj časa govori o tem, kako naj bi Trump nameraval ustanoviti svojo stranko, s katero bi se pomeril proti demokratom in republikancem, je Trump spregovoril tudi o tem in zatrdil, da ta novica ne pije vode. “Lažna novica. Ne nameravam ustanoviti nove stranke,” je poudaril jasno. Ustanovitev nove stranke bi po besedah Trumpa predstavljala neumno potezo. S tem bi namreč prišlo do razdelitve glasov. Trump je znova potrdil, da bosta on in njegovo gibanje ostala v republikanski stranki. “Imamo republikansko stranko,” je dejal. “Združila se bo in postala močnejša kot kadarkoli prej.” Poudaril je, da je prepričan, da bo republikanska stranka zmagala na naslednjih predsedniških volitvah. “Kdo ve, morda se odločim, da jih v tretje premagam,” je nasmejano zatrdil.

Nina Žoher

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button