Svet

Češka: Predsednik Miloš Zeman se Srbiji opravičuje za NATO bombardiranje leta 1999

Češki predsednik Miloš Zeman se je Srbiji opravičil zaradi letalskih napadov NATA na nekdanjo Jugoslavijo leta 1999. Napadi, ki so trajali tri mesece, so bili namenjeni prisili nekdanjega beograjskega mogočnika Slobodana Miloševića, da opusti nasilno zatiranje albanskih separatistov na Kosovu.

 

Kampanja pod vodstvom ZDA je dejansko končala kosovsko vojno, v kateri je umrlo več kot 13.000 ljudi. Miloš Zeman, ki je bil češki premier med letoma 1998 in 2002 med bombardiranjem, je dejal, da je bila njegova država »zadnja« v NATU, ki je pristala na načelo zračnih napadov. »Ob tej priložnosti bi se opravičil za bombardiranje nekdanje Jugoslavije,« je dejal Zeman med uradnim obiskom srbskega predsednika Aleksandra Vučića v Pragi. 76-letni češki predsednik, ki se zaradi svojih vezi z Rusijo sooča z domačimi izzivi, je dodal, da je njegova država »obupano« iskala partnerje v zavezništvu, da bi nasprotovali bombardiranju, vendar ji ni uspelo. »Bilo je pomanjkanje poguma,« je v torek dejal Zeman. »S to prošnjo za odpuščanje rešujem dolgoletno travmo, ker kesanje osvobaja. To sem povedal in rešil dušo.

 

« Predsednik Vučić je dejal, da bi bili Srbi Zemanu »večno hvaležni« za opravičilo. »Besede, ki jih je pravkar izrekel o napadih, še nikoli niso izrekli,« je dodal Vučić. Enajsttedenska letalska kampanja je bila prva vojaška intervencija zavezništva proti suvereni državi v 50-letni zgodovini NATA. Srbija ne priznava razglasitve neodvisnosti svoje nekdanje pokrajine Kosovo leta 2008.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button