Politika

Čerin in Janković naj bi Janeza Stariho pozvala, naj preneha s svojimi sovražnimi zapisi

Podžupan Ljubljane Aleš Čerin se je na protestno pismo svetniške skupine SDS odzval nadvse mlačno. Napisal je, da oba z  županom obžalujeta vsebino predstavljenih zapisov Janeza Starihe in da se z njimi nikakor ne strinjata. “Še več; tako župan, kot jaz, sva mestnega svetnika Janeza Stariho pozvala, naj s tovrstnimi zapisi preneha,” je zapisal Čerin, kot da bi šlo za neke nedolžne izjave. Svetniški svet SDS je v svojem odgovoru nato predlagal, da se Stariho razreši, saj je glede na svoje zapise povsem neprimeren za katero koli funkcijo v pristojnosti Mestne občine Ljubljane. 

Vodja Svetniškega kluba Liste Zorana Jankovića in nekdanji začasni župan občine Ljubljana, Aleš Čerin je s pismom precej mlačno odgovoril  mestnim svetnicam in svetnikom Svetniškega kluba SDS, ki so županu Zoranu Jankoviću in njegovemu podžupanu še pred glasovanjem pisali pismo, v katerem so protestiral proti imenovanju  Janeza Starihe, in sicer zaradi njegovih sovražnih izpadov ter zapisov. Kljub temu, da so bili svetniki pred glasovanjem s strani Svetniškega kluba SDS seznanjeni z njegovimi sovražnimi zapisi, je bil Stariha izvoljen tudi na mesto predsednika Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. Pisali pa smo že o tem, da je zanj prispeval glas celo svetnik iz svetniške skupine SD, čeprav naj bi predsednica stranke Tanja Fajon veljala za žensko, ki trdno stoji za pravicami žensk ter spoštljivemu odnosu do žensk-česar pa Stariha prav gotovo ne premore.

Tudi pred samim glasovanjem o imenovanju svetnika Janeza Starihe, je mestni svetnik iz vrst SDS Gregor Slabe opozoril, da  svetniška skupina SDS nasprotuje njegovemu imenovanju. Slabe je župana Zorana Jankovića, podžupana Aleša Čerina in ostale svetnike seznanil z njegovim pisanjem na socialnih omrežjih.

Stariha poziva k nasilju, in podpornikom SDS grozi s smrtjo (foto: twitter)

Nekatera njegova sporočila so: Sinoči smo se policajem pustili namlatiti. Naša napaka. Tudi moja osebna napaka, ker sem od nekoga dobil informacijo, da policaji ne bodo nasilni in da ne bodo provocirali. Prihodnji petek bo showdown, ljubezni ni več. No, z moje strani je itak že prej ni bilo,” je izpostavil Slabe in ob tem dodal, da je Stariha k temu zapisu pristavil še fotografijo s sliko bejzbol kija in napisom smrt janšizmu. V nadaljevanju je tudi zapisal: “Policaji so žal sinoči prestopili mejo dopustnega. Prihodnji petek ne bomo več tako milostni.” Slabe je poudaril, da je iz teh zapisov več kot očitno, da Stariha spodbuja k nasilju nad policisti. Starihovih sovražnih zapisov je seveda še veliko več, saj je to zanj značilen stil komuniciranja.

No, opozorila niso prav nič zalegla, tudi na predhodno pismo je Čerin odgovoril zelo mlačno. Napisal je, da oba z  županom obžalujeta vsebino na seji predstavljenih zapisov Janeza Starihe in se z njimi nikakor ne strinjata. Strinjata pa se, da so žaljivi in neprimerni. “Še več; tako župan, kot jaz, sva mestnega svetnika Janeza Stariho pozvala, naj s tovrstnimi zapisi preneha. To sva storila tako v preteklosti, v naših zasebnih pogovorih, kot tudi javno, ob obravnavi uvodoma navedene točke dnevnega reda zadnje seje mestnega sveta,” je svojo kritiko izrazil Čerin.

 

 

Nas pa v Svetniškem klubu Liste Zorana Jankovića zelo veseli, da ste tudi kolegice in kolegi iz vrst Slovenske demokratske stranke spoznali, da je sovražnega govora – zlasti na družbenih omrežjih – v zadnjem času občutno preveč. In to prav v obdobju, ko bi morali zaradi epidemiološke krize najbolj stopiti skupaj. Si pomagati in si stati ob strani. Zlasti nas to veseli, ker ste se za pisanje tega pisma odločili prav na dan, ko je državni sekretar za nacionalno varnost Žan Mahnič na svojem Twitter profilu objavil zapis s fotografijo štirih belopoltih deklet ter dodal, da je to vsa raznolikost, ki jo potrebujemo v Evropi,” je še s pomenljivim tonom zapisal Čerin in povabil k podpisu izjave v kateri bi obsodili vsakršno obliko sovražnega govora. Primerjava je seveda povsem neprimerna, saj Žan Mahnič nima povsem nič z Mestnim svetom MOL, poleg tega pa s svojim tvitom Mahnič Starihi ni segel niti do gležnjev.

Če bi bil vaš namen iskren, bi s pobudo o podpisu skupne izjave prišli že že prej, najkasneje ob začetku novega sklica Mestnega sveta 2018. Poleg tega zoper avtorja zapisa že teče sodni postopek v zvezi s tem zapisom. Ker vi, verjetno na podlagi lastnih izkušenj, popolnoma zaupate v pravosodni sistem, odpade tudi razlog za komentiranje zapisa kot sovražni govor, dokler postopek pred sodiščem ni zaključen,”  se je na pismo Čerina odzval Svetniški svet SDS. V Svetniškem klubu SDS so tudi pojasnili, da je Stariha že kot svetnik MS MOL popolnoma neprimerno označil dve ženi javnih osebnosti, svojo žalitev pa okrepil še s tremi simboli križa, kar bi lahko pomenilo tudi grožnjo. In še celo po tej sovražni objavi, je bil potrjen za predsednika delovnega telesa, kjer je dobil tudi glad Čerina. Predlagali so še, da se Stariho razreši, saj je glede na svoje zapise povsem neprimeren za katero koli funkcijo v pristojnosti Mestne občine Ljubljane. Svoji zahtevi so priložili tudi nekatere tvite Starihe, ki jasno kažejo na to, da gredo njegove izjave res preko vseh meja dobrega okusa.

Sara Bertoncelj

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button