Politika

Branko Grims požel odobravanje Višegrajcev in razburil levico

Na drugi medparlamentarni konferenci na visoki ravni o migracijah in azilni politiki je prek videopovezave sodeloval tudi predsednik Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo mag. Branko Grims, ki je imel uvodno predstavitev v sklopu prvega panela konference z naslovom “Vpliv pandemije covid-19 na migracije in azilno politiko”.

 

Na družabnem omrežju je razkril, da je njegov uvod naletel na izjemno pozitiven odmev pri poslancih iz držav članic Višegrajske skupine, še posebej pri poslanki iz Madžarske Moniki Bartos. “Pri levičarjih pa seveda ni bilo tolikšnega navdušenja,” je dodal.

Predsednik Državnega zbora RS Igor Zorčič se je v ponedeljek, 14. junija 2021, udeležil druge medparlamentarne konference na visoki ravni o migracijah in azilni politiki, ki poteka v organizaciji Evropskega parlamenta in Skupščine Republike Portugalske. Konferenco so so z uvodnimi govori odprli predsednik Evropskega parlamenta David-Maria Sassoli, predsednik Skupščine Republike Portugalske Eduardo Ferro Rodrigues, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije Igor Zorčič in predsednik nemškega Bundestaga Wolfgang Schäuble. Osrednji govor je imel podpredsednik Evropske komisije Margaritis Schinas, pristojen za spodbujanje evropskega načina življenja. Konferenca je bila v nadaljevanju razdeljena na dva panela, v okviru katerih poslanke in poslanci ter gostje razpravljajo in izmenjujejo mnenja o vplivu pandemije covid-19 na migracije in azilno politiko ter o zunanji razsežnosti migracij in azilne politike. Na konferenci prek video povezave pa je sodeloval tudi predsednik Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo mag. Branko Grims, ki je imel uvodno predstavitev v sklopu prvega panela konference z naslovom Vpliv pandemije covid-19 na migracije in azilno politiko.

 

Bil sem uvodničar in somoderator prvega panela na medparlamentarni konferenci na visoki ravni o migracijah in azilni politiki Evropske unije, ki je potekala v sodelovanju Evropskega parlamenta in komisije ter so se je udeležili vsi parlamenti držav članic Evropske unije,” je zapisal poslanec stranke SDS Branko Grims. Na konferenci je poudaril, da Evropska unija ne potrebuje nobenih masovnih migracij, ampak boljšo družinsko politiko, da se bodo družine odločale za več otrok. Samo tako bomo ohranili prave evropske vrednote in evropsko civilizacijo ter vse bogastvo tradicij in kultur evropskih narodov ter nacionalnih držav, ki jo sestavljajo, je dejal. Evropska unija, njene institucije in institucije držav članic, morajo dosledno spoštovati vse veljavno pravo, vključno z Dublinskim sporazumom. Če bi Evropska unija in vse njene članice dosledno spoštovale veljavno pravo, problema z nelegalnimi migracijami namreč sploh ne bi moglo biti. Evropska unija mora zapreti in braniti svoje zunanje meje pred nelegalnimi migracijami. Ker pri tem doslej ni bila dovolj uspešna, so zrasle nove meje znotraj prej že enotnega Schengenskega območja. Vsakemu funkcionarju v Evropski uniji in njenih državah mora biti na prvem mestu skrb za varnost in blaginjo ter osebno integriteto ter spoštovanje človekovih pravic državljank in državljanov članic Evropske unije.

Na prvem mestu je skrb za varnost in blaginjo ter osebno integriteto in spoštovanje človekovih pravic državljanov članic EU


“Nobena pravica nobenega tujca ne more biti nad tem,” je bil odločen Grims ter ob tem tudi poudaril, da je vsako preglasovanje pri tem občutljivem vprašanju nedopustno. “Nujno bo iskati konsenz. Tudi pri oblikovanju Pakta o migracijah in azilu, ki v sedanjem besedilu zame ni sprejemljiv! Vsako vsiljevanje iz Bruslja samo okrepi sile, ki trgajo Evropsko unijo na kose. Evropa se mora vrniti k svojim izvornim, pravim vrednotam. Samo medsebojno spoštovanje in enakopravno obravnavanje vseh sestavnih delov, bo ohranilo in okrepilo Evropsko unijo. Zato je konsenz edina prava pot,” je bil jasen. Na družabnem omrežju je nato sporočil, da je njegov uvod naletel na izjemno pozitiven odmev pri poslancih iz držav članic Višegrajske skupine, še posebej pri poslanki iz Madžarske Moniki Bartos (FIDESZ). Pri levičarjih pa seveda ni bilo tolikšnega navdušenja.

Sara Bertoncelj

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button