Svet

Benjamin Netanjahu še na 4. predčasnih volitvah v zadnjih dveh letih razglasil zmago!

Izraelske vzporedne volitve ne kažejo jasnega zmagovalca na splošnih volitvah, vendar pa ima največ možnosti za sestavo nove vlade prav dosedanji predsednik vlade Benjamin Netanjahu, vendar pa je vse odvisno od njegovih potencialnih zaveznikov.

 

Izraelci so na volišča odšli v torek, da bi glasovali na že četrtih splošnih volitvah v zadnjih dveh letih. Izraelski premier Benjamin Netanjahu, katerega stolček so leta 2018 zamajale obtožbe o korupciji, pa je kljub temu uspel obdržati oblast vse do danes. Znano je, da je leta 2019 spomladi uspel zmagati z rahlo prednostjo, a slednje ni zadostovalo, da bi sestavil novo vlado, poroča RT.

Po številnih volitvah in neuspelih poskusih sestavitve koalicije med Netanjahujem in tekmecem Bennyjem Gantzem in Netanjahujevo lanskoletno zaprtje državnih inštitucij, domnevno zaradi epidemije Covida-19, je imela judovska država še eno priložnost za izbiro nove vlade. Vzporedne volitve kažejo na to, da je Netanjahujeva stranka Likud na dobro poti, da prejme 33 sedežev, v 120-sedežnem Knessetu. 

Na podlagi izidov vzporednih volitev je mogoče sklepati, da bo novi stari predsednik izraelske vlade Benjamin Netanjahu. (Foto: epa)

Čeprav je to daleč od 61 glasov, ki bi pomenili večino, pa bi Netanjahu lahko oblikoval koalicijo s pomočjo preostalih desnih strank, da bi tako ostal na oblasti, vendar le, če si zagotovi podporo Naftalija Bennetta iz stranke Yamina. Slednja je desna stranka, ki naj bi prejela sedem sedežev. To bi bilo dovolj za stranko Likud, da bi se ogradil od levičarskih in manjših desničarskih političnih frakcij, ki nasprotujejo Netanjahuju. 

Bednjamin Netanjahu je že razglasil veliko zmago tako za desnico kot tudi za svojo stranko 

Brez Bennetta bi bila Netanjahujeva konkurenca številčno v prednosti, a je malo verjetno, da bi sestavila vlado. Blok, ki je naklonjen Netanjahuju, naj bi imel zagotovljenih 54 sedežev, opozicija pa 59 sedežev. Bennett, ki se zaveda svoje ključne vloge pa je dejal zgolj to, da bo naredil tisto, kar je dobro za Izrael. Bennett je nekdanji pomočnik Netanjahuja in je že pred časom dejal, da se ne namerava povezati z morebitnim levosredinskim koalicijskim vodjem Yairjem Lapidom

Levosredinski izraelski politik Yair Lapid. (Foto: epa)

Njegova stranka Yesh Atid naj bi številčno druga najmočnejša in se ji obeta 16 sedežev. Kljub temu, da je situacija še nejasna, pa je Netanjahu volitve že razglasil za veliko zmago, tako za desnico kot tudi za svojo stranko. Obenem je še izrazil prepričanje, da je jasno, da je velika večina Izraelcev desno usmerjenih ter si želijo močno in stabilno desno vlado, ki bo zaščitila izraelsko gospodarstvo, varnost njihove države in deželo Izrael kot takšno. Vendar pa bodo končni rezultati znani šele ob koncu tedna in še vedno lahko marsikaj spremenijo. 

Domen Mezeg

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button