Connect with us

Pozdravljeni, kaj iščete?

Svet

Belorusi po ponovni zaprisegi diktatorja Aleksandra Lukašenka znova na ulicah

6ffcef9ab52d36b867e16418dea83e17 L
Beloruski diktatorski režim brutalno obračunava s protestniki. Foto: Twitter

Na ulicah beloruskih mest se je danes znova zbralo na desettisoče protestnikov, ki ne priznavajo zmage predsednika Aleksandra Lukašenka na avgustovskih volitvah in zahtevajo njegov odstop. Policija je aretirala več deset protestnikov, v mestu Gomel pa je proti njim uporabila solzivec, poročajo tuje tiskovne agencije.

V prestolnici Minsk se je danes zbralo približno 50.000 protestnikov, ki so se kljub dežju podali na protestni shod po mestu, vendar pa je bila množica tokrat vidno manjša kot prejšnji konec tedna, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Policija je v Minsku aretirala več kot 40 ljudi, je sporočila beloruska organizacija za človekove pravice Vjasna (Pomlad).

V mestu Gomel je policija protestnike razgnala s solzivcem, v mestu Mogilev pa je proti njim uporabila tudi gumijaste naboje. O aretacijah poročajo tudi iz Bresta in Grodnoga.

Policija je že pred današnjim zborovanjem v podporo opozicijski voditeljici Svetlani Tihanovski, ki v očeh opozicije velja za pravo zmagovalko predsedniških volitev 9. avgusta, sporočila, da je aretirala “več ljudi”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dolgoletni predsednik Belorusije Lukašenko je v sredo na slovesnosti, ki ni bila vnaprej napovedana, v Minsku prisegel za šesti mandat.

Opozicija je zato Beloruse za danes pozvala k shodu podpore Tihanovski, ki naj bi jo na t. i. prisegi naroda simbolično imenovali za predsednico države.

Pred začetkom zborovanja so v središču Minska zaprli več postaj podzemne železnice. Pred Palačo neodvisnosti, kjer je Lukašenkova rezidenca, so postavili ograjo, poslopje pa varuje večje število policistov, s kraja dogajanja poroča dopisnik AFP.

Na videoposnetkih, objavljenih na družbenih omrežjih, je videti oklepna vozila in vodne topove, ki so nameščeni na ulicah glavnega mesta.

Osrednji trgi v Minsku in nakupovalna središča, kamor so se protestniki pred nasiljem policije zatekli med minulimi protesti, so prav tako zaprti. Protesti v državi sicer potekajo že vse od predsedniških volitev 9. avgusta, na katerih je Lukašenko po navedbah volilne komisije prejel več kot 80 odstotkov odstotkov glasov, Tihanovska, ki se je medtem zatekla v Litvo, pa 10 odstotkov. Opozicija volilnih izidov sicer ne priznava.

Na sobotnem protestnem shodu v Minsku, na katerem že tradicionalno protestirajo ženske, je policija po podatkih notranjega ministrstva prijela okoli 150 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Oglasi Qries
Oglasi Qries

Kdo je najbolj nesposoben za predsednika vlade?

Tanja Fajon, evropska poslanka SD
Luka Mesec, poslanec Levice
Alenka Bratušek, predsednica SAB
Marjan Šarec, predsednik LMŠ

Facebook

Ostali Prispevki

Kolumna

Da se izognemo nepotrebnemu: Čordić bi se lahko pisal tudi Novak, Macron, Merkel ali Kurz, zame ni nobene razlike. Napisal bi enako. Zlatko Čordić...

Kolumna

Že dvajset let se ukvarjam z reševanjem osebnih in poslovnih kriz, ki so nastale zaradi osebnih motenj, katere izhajajo iz otroštva. Tako sem se...

Politika

Kazni zaradi kršenja številnih odločb. neupoštevanja odloka o zbiranju ljudi na javnem kraju v času koronavirusa, grožnje predsedniku vlade, grožnje policistom, neupoštevanje policijskih odredb,,...

Kolumna

V kolikor nekdo želi voditi Slovenijo v »zdravo« prihodnost, mora nekdo dobro poznati potrebe in potenciale njenih prebivalcev. Pa jih? A sploh vemo, kdo...