Svet

Avstrijski kancler Kurz predstavil model spopadanja z epidemijo!Brez zapiranja in z osebno odgovornostjo!

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je pred kratkim poudaril osebno odgovornost pri soočanju s pandemijo. Zdaj je jasno povedal, da je zvezna vlada zainteresirana za čim več cepljenih ljudi v Avstriji.

 

Z zveznimi državami poskušajo “ustvariti ponudbo z zelo nizkim pragom”, s čemer želijo na primer doseči ljudi, ki bi se raje cepili brez registracije. Predvideno je tudi sodelovanje z društvi, kot je prostovoljno gasilsko društvo. Kurz je pozval vse Avstrijce, naj se cepijo proti koronavirusu in dodal, da je za cepljene epidemije konec – kar pa za ostale ne velja. Bi bilo, pri soočanju s pandemijo, možno model osebne odgovornosti prenesti tudi v Slovenijo?

Avstrijski kancler Sebastian Kurz se je odločil, da novih zapiranj v Avstriji ne bo. Medtem v sosednji državi število okužb sicer narašča, saj so včeraj prvič po mesecu dni potrdili več kot 200 novih okužb s koronavirusom v enem dnevu. Po mnenju zveznega kanclerja se je epidemija korone iz izziva za celotno družbo spremenila v zdravstveni problem posameznika. Po letu in pol množičnih posegov v življenja vsakega posameznika, se bo država zdaj počasi umaknila k svojim temeljnim nalogam, je v soboto napovedal medijem. Poleg tega bi kancler premaknil poudarek s števila okuženih na število hospitalizacij. Kurz meni, da ni vprašanje, če bo prišlo do četrtega vala, ta je po njegovih besedah neizbežen. A ocenjuje, da zaradi cepljenja ob večjem številu okužb ne bo tudi drastičnega povečanja števila hospitaliziranih. Kar je še en argument proti novim zapiranjem. Je pa dodal, da so bili ti ukrepi smiselni pred cepivom, poroča krone.at. “Za vsakogar, ki je cepljen, je pandemije konec. Virus je velik problem za vse, ki niso cepljeni,” je kancler opozoril v intervjuju z avstrijskimi novinarji.

 

Povečanje števila okužb, tako kot v zadnjem času v južni Evropi ali na Nizozemskem, “se bo zgodilo tudi tukaj,” je dejal kancler. Po enem letu in pol izkušenj s koronavirusom veste: “Ta pandemija prihaja v valovih.” V primerjavi s prejšnjimi valovi pa je cepljenje zdaj “gamechanger”, je dejal Kurz. Cepivo ščiti pred vsemi dosedanjimi različicami, vključno z Delto.  “Do zdaj smo stavili na cepljenje tistih, ki to želijo,” je kancler pojasnil. Če se število okužb znova poveča, kancler domneva, da bodo ponudbo cepljenja sprejeli tudi tisti ljudje, ki so prej upali, da bo virus izginil. Sedemdnevna incidenca okužb, pri njih trenutno znaša 12,5 na 100 tisoč prebivalcev. V Avstriji je v celoti cepljenih 42,1 odstotka prebivalstva, z enim odmerkom pa 56,4 odstotka. Opozicija Kurzu očita, da s svojimi potezami ogroža otroke, ki še niso bili cepljeni, sam pa meni, da so rizične skupine zaščitene s cepivi, medtem ko otroci okužbo praviloma prebolijo brez hujših zapletov. Odrasli, ki se zdaj, ko je cepiva dovolj niso cepili, bodo sami nosili posledice svojih odločitev. Avstrijski kancler želi, da bi pravilo osebne odgovornosti še posebej veljalo v šolah in zdravstvenih ustanovah.

Lahko obvladovanje pandemije tudi pri nas predamo zdravi pameti?


Kurz je izrazil skepticizem tudi na vprašanje o morebitnih novih zaporih meja. “Virus se ne ustavi na mejah,” je dejal ter nadaljeval, da so bili nekateri mejni ukrepi sicer smiselni, vendar pa nihče ni mogel ustaviti virusa. Pri tem se je skliceval na dejstvo, da se je na primer varianta delta kljub omejitvam vstopa razširila po Evropi. “Vedno smo želeli preprečiti, da bi bile bolnišnice preobremenjene in to mora biti še naprej eden glavnih ciljev,” je dejal. “Pandemija je zdaj predana posameznemu obvladovanju tveganj in zdravi pameti,” je izpostavil Kurz in dodal, da v liberalni demokraciji sicer obstaja pravica do nerazumnega ravnanja, če je v skladu z zakonom, v ta področja se država ne vpleta. A za posebej občutljiva mesta, kot so šole ali zdravstvene ustanove, bo osebna odgovornost še naprej povezana s posebnimi varnostnimi standardi.

Lahko se strinjamo s sociologom Matevžom Tomšičem, ki meni, da je odločitev avstrijske vlade povsem na mestu. “Cepiva je dovolj, vsak posameznik naj bo odgovoren zase,” je zapisal in izrazil upanje, da bo tudi Slovenija sledila temu zgledu.

Sara Bertoncelj

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button