Svet

Ameriški pravosodni minister Barr ameriškim tožilcem: “Brez milosti do nasilnih protestnikov!”

Ameriški generalni državni tožilec poziva vse tožilce, da naj bodo čim bolj agresivni pri sestavljanju obtožnic zoper nasilne protestnike, povezane s protesti BLM. V konferenčnem klicu z ameriškimi tožilci je Barr opozoril, da bi se lahko nasilne demonstracije po ZDA poslabšale, bolj kot se približujejo novembrske predsedniške volitve. Tožilce je spodbudil, naj zahtevajo številne zvezne obtožbe, tudi po redko uporabljanem zakonu o napeljevanju k vstaji, tudi kadar bi lahko veljale obtožbe po zakonih zveznih držav.

Barr je poudaril, da je prednostna naloga pregon kaznivih dejanj, povezanih z večmesečnimi protesti proti domnevnim rasnim krivicam, ki so včasih postali nasilni in povzročili veliko premoženjsko škodo. Predsednik Trump je kompleksno in odločno obravnavo demonstracij postavil za ključno vprašanje kampanje. Ameriški tožilci imajo široko diskrecijsko pravico glede obtožb.

Zvezni tožilci so zaradi nasilnih kaznivih dejanj, povezanih s protesti, podali obtožnice zoper več kot 200 ljudi, ki se večinoma soočajo z obtožbami požigov, napadov na zvezne uslužbence ali kazenskih prestokov, povezanih s posedovanjem orožja. Uradniki FBI so v začetku tega leta storilce opisovali kot pretežno oportunistične posameznike, ki so izkoristili proteste. V zadnjih mesecih policisti pravijo, da so zaskrbljeni zaradi prisotnosti oboroženih obrobnih skupin z obeh strani političnega spektra.

 

Zaradi vsega tega je generalni državni tožilec v konferenčnem klicu z ameriškimi tožilci pozval k čim višji agresivnosti pri sestavljanju obtožnic in k temu, da zoper nasilne protestnike podajo čim več zveznih obtožb tudi tam, kjer bi lahko veljali zakoni zveznih držav, po možnosti celo obtožnice za napeljevanje k vstaji, ki pa, tako ravni kritiki, zelo težko gredo “skozi, ker je ta zakon redko uporabljan in potrebno je dokazati, da je obstajal namen, da bi se preko škode zveznim uslužbencem napeljevalo na vstajo zoper vlado oziroma državni udar.

 

Uradniki so razpravljali tudi o uporabi statuta, ki tožilcem omogoča, da vložijo zvezno tožbo proti nekomu, ki ovira policista, ki se odziva na nemire, kar strokovnjaki pravijo, da se redko uporablja in bi lahko sprožilo podobne izzive kot pri vlaganju obtožnice zaradi naeljevanja na vstajo. Zvezni tožilci so junija obtožili tri osebe, obtožene metanja molotovljevih koktajlov na policijska vozila New Yorka med protesti. Nihče ni priznal krivde.

Aleš Ernecl

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button