Informer
Spletni posrednik informacij

Zgaga je res novinarski amater in prvovrstni škodljivec! Pomagal je širiti famo o škodljivem cepivu!

0

Po objavi novice ginekologa Stanka Pušenjaka, da bi lahko cepivo proti covidu-19 povzročilo poškodbe posteljice oziroma težave pri njenem nastajanju in posledično splave, se je odzvalo več strokovnjakov s področja imunologije, mikrobiologije, biokemije in infektologije. Strokovnjaki enoglasno pravijo, da so navedbe neresnične, medtem pa se je odzval tudi že sam Pušenjak, ki se je za svoje trditve opravičil. “V nekaj urah se je nabralo dovolj dokazov in relevantnih virov, ki kažejo na zanemarljivo možnost avtoimunega odziva proti proteinu syncytin-1 po cepljenju proti Sar-cov-2, ker je razlika v aminokislinski zgradbi prevelika, oziroma skoraj nepremostljiva,” je zapisal na Facebooku. Predstojnik Katedre za mikrobiologijo in imunologijo ter redni profesor Alojz Ihan pri takšnih navedbah opozarja, da lažne novice izjemno škodujejo naporom za obvladovanje epidemije. Nagrajeni “novinar” Blaž Zgaga pa je cepivo označil za grožnjo obstoju slovenske družbe. Strokovnjaki opozarjajo, da nas bo v prihodnosti takšno širjenje nepreverjenih informacij na temo cepiva, lahko stalo nadaljnje ujetosti v epidemiji.

V nedeljo je v javnost privršal zapis slovenskega ginekologa in porodničarja Stanka Pušenjaka, ki je na družbenih omrežjih objavil, da cepiva v okoli dveh tretjinah primerov povzročijo “tvorbo protiteles proti površinskemu proteinu virusa sars-cov-2, ki je zelo podoben ali identičen beljakovini syncytin-1, ki je pomembna v plodnosti in v posteljici pri plodu, kar pomeni, da bo imunski sistem lahko napadal lastne strukture v jajčniku pri ženski in posteljici pri plodu, ki so pomembne za nadaljevanje vrste. Z drugimi besedami, okrog 2/3 žensk bi po cepljenju vsaj nekaj časa, morda pa trajno, lahko bilo neplodnih.”

Pušenjak se je danes na svojem Facebook profilu opravičil in v kratkem pojasnilu zapisal: “Je pa v 24 urah postalo nekaj kristalno jasno: zaradi cepljenja skoraj zanesljivo ne bo neplodnosti, kar do zdaj žal nikjer ni bilo dovolj jasno povedano s strani tistih, ki so za tovrstna pojasnila pooblaščeni, zadolženi in lahko za svoje izjave dajejo tudi zagotovila. Ostali namreč lahko v najboljšem primeru govorimo v pogojnikih ali postavljamo vprašanja. Verjamem, da se imamo vsi iz tega priložnost česa naučiti? Jaz sem se.”

 

Odzvala se je stroka in enotno zavrnila tezo o škodljivosti cepiva
Tudi infektologinja Mateja Logar je na današnji novinarski konferenci dejala, da gre v tem primeru za neresnične izjave in širjenje še ene od teorije zarote. Opozorila je, da gre za posploševanje podatkov in izjave, ki so bile iztrgane iz konteksta. “Dve dovolj dolgi zaporedji vedno nekaj naključnih podobnosti, tako kot teorija zarote o povezavi med HIV1 in sars-cov-2 izpred par mesecev. Drug razlog je, da proti lastnim proteinom ne tvorimo protiteles, ker se navzkrižno reaktivna eliminirajo v razvoju imunskega sistema,” je kmalu po objavi Pušenjaka pojasnil tudi vodja skupine raziskovalcev Kemijskega inštituta v Ljubljani Roman Jerala, kjer tudi sami razvijajo cepivo zoper novi koronavirus.

Na trditve Pušenjaka se je odzval tudi Alojz Ihan, specialist klinične mikrobiologije, predstojnik Katedre za mikrobiologijo in imunologijo in redni profesor mikrobiologije in imunologije. Pravi, da je novica o poškodbah posteljice izmišljena in brez znanstvene utemeljitve, saj tovrstnih napovedi o nastanku navzkrižne avtoimunske reakcije ni mogoče dati oziroma je mogoče za praktično vsak človeški protein “napovedati” podobno navzkrižno reakcijo, čeprav v praksi vemo, da to ni res. “Če bi bila možnost navzkrižne avtoimunosti realna, bi tudi okužba z novim koronavirusom povzročila splave pri nosečih ženskah, saj pri okužbi nastajajo enaka protitelesa kot po cepljenju. A tega pojava ni, ginekologi to najbolje vedo,” je pojasnil v izjavi, ki so jo posredovali iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

20131002 00472503
Predstojnik Katedre za mikrobiologijo in imunologijo in redni profesor mikrobiologije in imunologije Alojz Ihan (Foto: STA)

Poleg tega je protein posteljice sincitin-1 med tistimi proteini, proti katerim imunski sistem vzpostavi toleranco in proti takim proteinom do navzkrižnih avtoimunskih reakcij ne prihaja. “Navzkrižne avtoimunske reakcije značilno nastajajo samo proti človeškim proteinom, ki so normalno ‘skriti’ pred imunskim sistemom, na primer v centralnem živčevju. V tem primeru lahko nek patološki vnetni proces omogoči imunskemu sistemu, da navzkrižno prepozna lastne proteine in povzroči avtoimunsko reakcijo,” je zapisal.

Ihan še poudarja, da omenjene lažne novice izjemno škodujejo naporom za obvladovanje epidemije, v zadnjih dneh pa so napisane na številnih spletnih mestih. “Velika škoda je, da naši zdravniki namesto preverjanja strokovnih utemeljitev raje najdejo svojih pet minut slave z objavo lažnih novic, ki imajo lahko izjemno škodljive posledice pri sprejemanju cepljenja. Brez ustrezne precepljenosti pa bo naša država tudi naslednjo hladno sezono ostala ujeta v epidemijo, precepljenost drugih držav nam ne bo s tem nič pomagala pred možnostjo, da postanemo epidemijski otok med državami, ki se bodo s cepljenjem rešile epidemije.” 

Lažno novico pograbil in širil “nagrajeni novinar” Zgaga
Eden izmed nagrajenih novinarjev Blaž Zgaga je na Twitterju zapisal, da gre pri cepljenju za obstoj slovenske družbe, ki jo že tako pesti nizka rodnost. Ne glede na to, da trenutna vlada spodbuja rodnost z ukrepi, kot je brezplačen vrtec in dodatki na veliko družino za razliko od prejšnjih vlad, pa Zgaga trdi, da je tako imenovani koruptivni vladi Janezu Janše vseeno. Vsekakor se od novinarja pričakuje, da pred objavo svojih dognanj informacije, ki jih deli tudi preveri pri strokovnjakih. Kljub temu je v javnost razširil informacije, ki so se po navedbah strokovnjakov izkazale za neresnične, prav tako pa je Pušenjak svoje trditve že tudi sam preklical. Zdravniška stroka si je enotna, da bi v prihodnje lahko takšne novice kritično vplivale na odločitev ljudi o cepljenju in da bi nas to lahko stalo še nadaljnjega zapiranja, saj strokovnjaki menijo, da je ravno cepljenje tisto, ki nas bo v prihodnje rešilo pred katastrofo, ki jo je povzročil koronavirus.

Image

Sara Rančigaj

Objavite komentar