Slovenija

Zaradi žalitev in blatenja vojakov s strani Jurasove, RTV Slovenija in Baboska bo Sindikat vojakov Slovenije omogočil brezplačno zastopanje v odškodninskih tožbah!

Po tem, ko je glasbenica Jadranka Juras v zadnji novembrski oddaji Zadnja beseda na javni RTV Slovenija med drugim zatrdila, da slovenski vojaki na misijah pobijajo lokalno prebivalstvo, so se v Sindikatu vojakov Slovenije (SVS) odločili, da zaradi stopnjevanja žaljenja in blatenja slovenskih vojakov, vsem članom SVS in pripadnikom Slovenske vojske omogočijo brezplačno zastopanje s strani SVS pooblaščene Odvetniške družbe Kanduti, o.p., d.o.o. v odškodninskih tožbah zaradi povzročene škode s strani Jadranke Juras, RTV Slovenije in Dejana Baboska.

V sindikatu SVS so ogorčeni tudi nad naslednjo izjavo Jurasove: “Velika odgovornost to, da naši vojaki sploh hodijo nekam, kjer v bistvu ne branijo Slovenije, vendar so vpleteni v globalno vojno proti terorizmu, ki traja že od 2001 in ji ni videti konca,” ki jo je ravno tako izrekla tekom komentiranja v prej omenjeni oddaji. V luči stopnjevanja žalitev in blatenja vojakov spominjajo tudi na kričanje Dejana Baboska na gardo SV z: “Izdajalci, izdajalci, izdajalci… “.

V kazenskem pregonu zoper Baboska po pol leta preiskava kaznivega dejanja še ni zaključena, zato v sindikatu ne vidijo smisla v kazenskem pregonu Jadranke Juras in RTV Slovenije zaradi razžalitve s sporno izjavo. “Menimo, da bomo z množičnimi odškodninskimi tožbami dosegli več in bolj učinkovito preventivno zaščitili ugled pripadnic in pripadnikov SV. Z množičnimi odškodninskimi tožbami upamo, da bomo dali vedeti vsem, da žaljenje in blatenje slovenskih vojakov za SVS ni dopustno in da bomo v bodoče odreagirali podobno v primeru javnih žalitev in blatenja slovenskih vojakov.”

Potem, ko je poveljnik poveljstva sil SV Miha Škerbinc za Nova24TV povedal, da kot poveljnik sil Slovenske vojske in poveljnik vseh misij Slovenske vojske v tujini odločno protestira proti načinu razprave v oddaji RTV Slovenija in izjavi Jurasove, ki jo je razumel kot obtožbo pripadnikov Slovenske vojske, da na mednarodnih misijah pobijajo lokalno prebivalstvo oziroma da tja odhajajo s tem namenom, se je kritično odzval tudi predsednik sindikata SVS Gvido Novak“Glede RTV Slovenije želim poudariti, da je to nacionalna televizijska hiša posebnega kulturnega in nacionalnega pomena, ki opravlja javno službo na področju radijske in televizijske dejavnosti, z namenom zagotavljanja demokratičnih, socialnih in kulturnih potreb državljank in državljanov Republike Slovenije ter Slovenk in Slovencev po svetu. Predvajano na RTV Slovenija vsi štejejo za preverjeno in resnično in enako so za resnično vsi razumeli in sprejeli, da je velika odgovornost na pripadnikih slovenske vojske ob odhajanju na misije kjer pobijajo lokalno prebivalstvo. Tudi osebno mi ni vseeno, kaj si o meni mislijo sorodniki, sosedje in prijatelji, tisti, ki vedo, da sem bil na mednarodni misiji.”

Žalitev in blatenja slovenskih vojakov ne bodo dopuščali in tolerirali
V sindikatu SVS poudarjajo, da nikomur ne odrekajo pravice do demokratičnega izražanja mnenj, vendar v mejah dopustnega. “Žalitev in blatenja slovenskih vojakov zaradi opravljanja njihovega dela v službi domovini ne bomo dopuščali in tolerirali! V odškodninskih tožbah ni dolgo trajajoče preiskave, rok za odgovor na tožbe je 30 dni in zato pričakujemo epilog v dosti krajšem času, kot pri kazenskem pregonu, učinek sodb pa bo imel večje posledice za kršitelje,” so jasni. Ob tem pa dodajajo, da upajo, da se bodo člani SVS in pripadniki SV množično odzvali na današnji poziv, saj bo le tako dosežen želen učinek v javnosti.

Nina Žoher

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button