Informer
Spletni posrednik informacij

(PROTESTI)Zaradi nasilnih protikoronskih protestnikov je bila nizozemska policija primorana v uporabo vodnih topov

0

V luči epidemije in ukrepov za zajezitev virusa, ki so nujni za vrnitev v normalnost, narašča odpor tistih, ki ukrepom nasprotujejo. Ker protesti postajajo vedno bolj nasilni, je policija primorana uporabiti prisilna sredstva. Nič drugače ni v jedrnih državah po katerih se tako rada zgleduje slovenska levica.

 

Preko družabnih omrežij je namreč zaokrožil posnetek, kako je bila nizozemska policija primorana v uporabo vodnega topa potem, ko so protesti covidnih nasprotnikov prerasli v nasilje.  

Nedeljski protesti proti policijski uri so izbruhnili v Amsterdamu, Eindhovnu in Steinu, majhnem mestu blizu nizozemsko-belgijske meje, kaj kmalu pa so se sprevrgli v nasilje. Do nasilnih protestov je prišlo dan potem, ko je skupina mladih tekom noči v Urku, ribiški vasici severovzhodno od nizozemske prestolnice, zažgala postavljen objekt za testiranje koronavirusa.

 

Padale so granitne kocke, uničevali so vozila
Ko je policija protestnike pozvala, da naj se razidejo, so protestniki pričeli napadati z granitnimi kockami in pirotehničnimi sredstvi. Deutsche Welle poroča, da so razjarjeni protestniki znesli tudi nad vozili in jih zažigali, plenili pa so tudi trgovine v bližini glavne železniške postaje v Eindhovenu. Nizozemsko železniško podjetje NS je iz tega razloga potnike pozvalo, da naj se izogibajo postaji Eindhoven.

trgovine

Foto: epa

V Amsterdamu je bila policija primorana, da z vodnim topom razkropi protestnike, ki so sodelovali v prepovedanih demonstracijah na glavnem trgu, obkroženem z muzeji. Policija v Eindhovenu je prav tako porabila vodni top in pa solzivec proti množici več sto demonstrantov. Policija si je z namenom umiritve situacije pomagala tudi s pendreki, manjkali niso niti policijski psi.

 

V Steinu, blizu Maastrichta in Belgije, je prišlo do spopadov s policijo, ko so prekinili nezakonito zabavo, ki naj bi se je kljub epidemiji udeležilo 100 ljudi. Po vsej državi je bilo v nedeljo pridržanih več kot 100 ljudi, je sporočila nizozemska policija. Zaradi kršitve policijske ure, ki je v veljavi od sobote in traja od 21. do 4.30 ure, so do sedaj po vsej državi kaznovali že več kot 3.600 ljudi.

protesti

Foto: epa

Nina Žoher

Foto EPA
Izvor/Avtor Nova24.si
Objavite komentar