Slovenija

Zakaj Zoran Janković ni nikoli obsojen, zakaj družini ni treba plačevati davkov in jim odpisujejo dolgove? Ker mafija ščiti mafijo!

Ljubljanski župan Zoran Janković, ki naj bi se zdaj ponujal za novega mandatarja levice, je pred slovenskim pravosodjem, ki nas želi na vse načine prepričati, da je strokovno in pravično, nedotakljiv. Njegov policijsko-pravosodni dosje je izredno obsežen in edinstven, podoben morda le še dosjejem v državah z najtršimi vladajočimi trdorokci. Odgovor na vprašanje, zakaj je tako, pa najdemo v tem, da Jankoviće ščiti globoka država oziroma mafija. Drugačne razlage tu ni mogoče podati.

Besede, da »mafija ščiti mafijo«, smo si sposodili iz lanske izjave Žana Mahniča, nekdanjega predsednika parlamentarne preiskovalne komisije v zadevi Kangler. Ko je Mahnič tako sodnikom kot tožilcem nastavil ogledalo v nekaterih njihovih poslih, je levi politični pol s pomočjo medijev izvedel pravi medijski linč zoper Mahniča in ne zoper tiste, na katere se je izjava nanašala. Med temi je bil tudi njihov ljubljenec Janković. Mahnič je to pospremil z besedami: »Če mački stopiš na rep, zacvili.«

Dovoljeno mu je vse, saj je Janšev nasprotnik

Uvodoma spomnimo na Jankovićevo izjavo pred leti v intervjuju na hrvaški nacionalni HRT1. Ko so ga vprašali, ali ga ne skrbi, da ga bodo nekega dne obsodili in poslali v zapor, je Janković odgovoril: »Pa niti slučajno. Jaz sem bil v vseh svojih letih na področju izvršne oblasti največji nasprotnik Janeza Janše.«

Najboljši menedžer, pravljica za naivne

Če kdo nasede pravljici, da je Jankoviću uspelo zato, ker je »najboljši menedžer v državi«, se krepko moti. To so pravljice za naivne. Jankovića je za predsednika uprave Mercatorja postavil Anton Rop, ki je leta 1993 postal predsednik upravnega odbora Slovenskega odškodninskega sklada, pozneje pa finančnei minister, predsednik LDS in predsednika vlade v letih 2002 do 2004. Ropovo izjavo je leta 2002 bolj po naključju ujela TV-kamera pri pogovoru med Ropom in Jankovićem na nekem dogodku v enem od ljubljanskih hotelov. Rop je Jankoviću v svojem slogu dejal: »Jaz sem te nastavil, politika te je nastavila, politično si bil nastavljen.« Odločitev o tem je upravni odbor Slovenskega odškodninskega sklada pod Ropovim vodstvom sprejel sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja, ko so razpravljali, kdo bo postal član nadzornega sveta Mercatorja. Postavili so Zorana Jankovića, ki je bil takrat lastnik zasebnega podjetja Electa. Prav to članstvo je nato Jankoviću odprlo vrata na vrh Mercatorjeve uprave.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button