Svet

Zadrega Čeferina in slovenskih medijev še toliko večja ob zadnjih pretresljivih dogodkih v Belorusiji

Ob umorih novinarjev in terorističnih akcijah je zadrega predsednika Uefe Aleksanda Čeferina, ob njegovi podpori avtoritarnim režimom, še nekoliko večja. Po poročanju, predvsem tujih medijev, je včeraj beloruski predsednik Aleksander Lukašenko osebno ukazal, naj lovec MiG-29 usmeri potniško letalo družbe Ryanair na zasilni pristanek – na krovu naj bi bila namreč bomba, a v resnici je šlo le za aretacijo beloruskega novinarja Romana Protaševiča, ki je leta 2020 na Nexti poročal o predsedniških volitvah. Svetlana Tihanovska je sporočila, da Protaševiču grozi smrtna kazen.

 

A naši večinski mediji se začuda bolj razpišejo o vsaki pasji procesiji, kot pa o tem dogodku, ki ga je obsodil praktično cel svet. Je razlog za to tudi prijateljevanje med Lukašenkom in Čeferinom?

Včeraj je v naših večinskih medijih odjeknila novica – no, v resnici niti ni – da so vojaška letala prestregla potniško letalo, ki je letelo iz Aten proti Litvi, ter ga prisilila, da pristane v Minsku. Namen celotnega manevra je bila aretacija beloruskega aktivista in novinarja Romana Protaševiča. Ruski mediji so poročali, da je predstavništvo letališča v Minsku sporočilo, da je letalo izvedlo zasilni pristanek zaradi opozorila o domnevni bombi. Pojavilo pa se je tudi nekaj neuradnih informacij, da so bili na letalu agenti KGB, ki so namerno ustvarili preplah, češ da je na letalu bomba – tako naj bi bil uraden razlog pristanka v Minsku spor med pilotom in potniki oz. domnevna bomba.

 

Beloruska državna tiskovna agencija Belta je poročala, da je beloruski predsednik Aleksander Lukašenko osebno ukazal, da mora letalo družbe Ryanair pristati v Minsku zaradi opozorila o bombi, potniško letalo pa je spremljal lovec MiG-29. Po pristanku letala so potnike preiskali – na krovu jih je bilo 171, nato pa so oblasti aretirale 26-letnega Protaševiča, sicer nekdanjega urednika kanala Nexta, na družbenem omrežju Telegram. Beloruska opozicija pravi, da je Belorusija vse skupaj izvedla zato, da bi aretirala novinarja, Svetlana Tihanovska pa je tudi sporočila, da Protaševiču grozi smrtna kazen, obveščevalna služba ga je namreč uvrstila na seznam oseb, ki so obtožene terorizma. Protaševič je sicer zapustil Belorusijo leta 2019, leto kasneje pa je na Nexti poročal o predsedniških volitvah, nato so ga beloruske oblasti kazensko ovadile.

Svet obsoja najbolj predrzno teroristično dejanje Lukašenkovega režima, tranzicijska levica se z njimi pajdaši


“Danes je zaradi Belorusije moralo v Minsku na silo pristati letalo družbe Ryanair, aretirali pa so Romana Protasevicha, novinarja, aktivista in tesnega sodelavca Tsihanouskaye. To je absolutno nesprejemljivo. Slovenija zahteva takojšnjo izpustitev potnikov ter neodvisno mednarodno preiskavo,”
 so med prvimi sporočili s slovenskega zunanjega ministrstva – česar pa naši mediji začuda niso omenjali. “Spoštovani 24ur, RTV, Delo, Dnevnik in Večer, pri poročanju o nezakonitem prisilnem pristanku letala Ryanair, vztrajno pozabljate omeniti, da je dejanje obsodilo tudi Ministrstvo za zunanje zadeve RS. Med prvimi. Saj vem, se zgodi. Pri vseh hkrati,” je kritično ocenil poročanje večinskih medijev zunanji minister Anže Logar. Na potezo beloruskega režima, ki je ugrabil letalo zato, da bi se dokopal do novinarja, ki ga Poljska in želela izročiti, so se burno odzvali tako v Evropski komisiji kot tudi ZDA. “Močan in enoten odziv Evropejcev je nujen,” je na Twitterju zapisal francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian, ki je dogodek označil kot nesprejemljiv. Ogorčeno so se odzvali seveda tudi mnogi drugi.

 

Povej mi, s kom se družiš, in povem ti, kdo si


Zaenkrat pa se še ni odzval Aleksander Čeferin, ki sicer- sploh v zadnjem času, kar rad pokomentira aktualno dogajanje. Eden od možnih razlogov za to so tudi njegovi dobri odnosi s predsednikom Lukašenkom. Mimogrede spomnimo, Lukašenko je bil dober prijatelj tudi z Milanom Kučanom in poslovnežem iz kroga Foruma 21, Janezom Škrabcem. Čeferin je sicer znan po svojem stališču, da se politika ne sme vmešavati v šport – a kot vemo, je pri njem to mnenje precej fluidno. “Imamo dobre poklicne odnose, smo prijatelji, kar je pomembno. Vesel sem, ko vidim, da šport v Belorusiji prejema takšno podporo in vesel sem predvsem  za nogomet,” je dejal Čeferin leta 2019, ko je obiskal Belorusijo. “Upamo, da se bodo naši odnosi razširili,” pa je Lukašenko dejal po pogovoru s predsednikom Uefe.

 

Aretirali so tudi dekle novinarja


Na zanimivo branje komentarjev pa je danes opozoril tui politolog dr. Miro Haček. “Isti komentatorji, ki pozivajo k zaščiti ogroženih slovenskih novinarjev in označujejo trenutno oblast kot fašistično in avtokratsko, ploskajo Lukašenku in opravičujejo beloruski državni terorizem,” je zapisal. MMC je sicer danes bolj podrobno poročal o nedavnem dogodku. Beloruske oblasti so medtem zavrnile očitke glede preusmeritve letala kot neutemeljene, zahod pa so obtožile politizacije. Izvršni direktor Ryanaira Michael O’Leary je odločitev beloruskih oblasti, da prisili pristanek njihovega letala v Minsku in aretira novinarja označil za “državno odobreno ugrabitev” in “državno odobreno piratstvo”. Litovska vlada je napovedala, da bo v pogovorih z mednarodnimi partnerji skušala doseči blokado beloruskega zračnega prostora za mednarodne polete. Danes so poleg tega sporočili, da so na letalu aretirali tudi Protasevičevo dekle Sofijo Sapega.

EU razmišlja o sankcijah


Nemška tiskovna agencija DPA poroča, da v EU razmišljajo o različnih sankcijah proti Belorusiji. O tem bodo danes na vrhu v Bruslju razpravljali voditelji držav članic, ki bi lahko sprejeli tudi politično odločitev o uvedbi dodatnih sankcij proti Belorusiji. Dokončno jih mora potrditi Svet EU-ja, piše MMC. Ali bo EU resnično ukrepala, pa je drugo vprašanje.

Sara Bertoncelj

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button